Ćufte u umaku od rajčice
Ćufte u umaku od rajčice (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Spoj za 10: Recept za ćufte, najbolje prijateljice pirea od krumpira

12-11-2024 Piše S.L.
komentari

Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete? Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od rajčice uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krumpira.

Recepata za ćufte ili mesne okruglice ima koliko ima i kućanstava, to dobro znamo. Svatko od nas ima neki svoj recept po kojem ih kuha i svake su ćufte odlične na svoj način.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Neki dodaju kruh, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od rajčice

Tako pripremljene ćufte mirišu na djetinjstvo i najfinije su nam poslužene s puno pirea od krumpira, iako ih slobodno možete poslužiti i uz kuhanu rižu te tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu. 

Ćufte - sastojci:

Za ćufte/okruglice:

  • 500 g mljevenog mesa (po izboru)
  • 75 g riže
  • 1 luk
  • 2 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 50 ml vode
  • sol, papar
  • malo sitno sjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice maslinova ulja

Za umak:

  • 500 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 l vode
  • sol, papar

Ćufte - priprema: 

  1. Luk i češnjak nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko dvije minute, dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
  2. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
  3. Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.
  4. U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
  5. Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
  6. Poslužite uz pire od krumpira.

Ako vam umak od rajčice nije baš omiljen, ćufte možete napraviti i na malo drugačiji način, svakako pogledajte i ovaj recept za ćufte u bijelom umaku iz pećnice.

Ćufte bez mljevenog mesa? Da, i to kakve! Škicnite recept za lažne mesne okruglice i iznenadite se sastojcima i okusom. U nastavku možete pronaći još ideja za ručak. 

Njoki bolonjez Kao lazanje, ali brže i lakše: Recept za kremaste njoke s bolonjezom i sirom Lazanje s piletinom Tope se u ustima: Recept za lazanje s piletinom i dva fantastična umaka Keto lazanje Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original Lazanja palačinke Još bolje od originala? Kad se spoje lazanje i palačinke nastane ovo ukusno jelo Punjena mesna štruca Ručak za čitavu obitelj: Recept za punjenu mesnu štrucu Carbonara krumpiri Ovaj ručak je stvarno neodoljiv: Imamo recept za carbonara krumpire

Dobar tek!