Pečena jaja izvrsna su ideja za doručak, ručak ili večeru. Mogu se poslužiti na kruhu, uz pečeni krumpir, uz povrtne stir fryove, pa čak i uz rižu.

Ako želite smanjiti masnoće i kaloričnost pečenih jaja, pripremite ih bez kapi ulja na tavi s prianjajućim dnom. No treba uzeti u obzir da tako termički obrađenim jajima nedostaje dio slasnosti.

Ako ne želite dodavati ulje u tavu, ali se ne želite odricati slasnog okusa – ispeći ih možete na zelenom umaku od začinskog bilja poput pesta alla genovesa.

Pesto alla genovese je klasični talijanski umak koji se radi od svježeg bosiljka, pinjola, sira, češnjaka i maslinova ulja, a koji se može kupiti gotov u većini hrvatskih trgovina. On se obično miješa s kuhanom tjesteninom ili stavlja na pizzu, no može poslužiti i kao baza za pečenje jaja.

Slika nije dostupna Hit-recept s društvenih mreža: Slasna tjestenina sa sirom gotova za tren

Ili tako sugerira Amy Wilichowski čiji je recept za pečena jaja na oko s pestom alla genovese strelovito proširio TikTokom gdje ga je pogledalo 11 milijuna ljudi te gdje je dobio više od 1,4 milijuna lajkova.

Amy koristi pesto kao podlogu za pečenje jer sadrži ulje, pa se jaja ne lijepe za dno tavice. Istovremeno, jajima daju dodatnu dubinu okusa kojoj je teško odoljeti.

Jednu do dvije žlice željenog pesta stavite na zagrijanu tavu, pa preko njega prelijte jaja i pecite na uobičajeni način. S pestom možete ispeći jaja na oko i kajganu, a dodati čak i omletima.

Kako pripremiti pečena jaja na pestu pogledajte u TikToku Amy Wilichowski.

@amywilichowski

eggs pestoeggs homecook

cooking video - cooking

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju