Pogačice od pirea možete napraviti u raznim kombinacijama, one s manje dodataka bit će sjajan prilog, a ako ih malo "podebljate", dobit ćete brzinski gotov ručak ili večeru.
Neke od kombinacija mogu biti:
- šunka, cheddar, crvena paprika, senf
- feferoni, origano, zeleni papar, mozzarella
- sušene rajčice, origano i bosiljak, mozzarella
Gotove pogačice možete preliti kiselim vrhnjem, staviti na njih komadiće slanine, pirjano povrće, kečap, kobasice ili jaja, zapravo bilo što što vam se čini zgodno. Za pripremu pogačica s pireom koji je ostao od dana prije trebat će vam oko dvadeset minuta, a od navedene količine namirnica dobit ćete osam pogačica.
Sastojci za pogačice od pire-krumpira:
- 500 g hladnog pire-krumpira
- 225 g sira cheddar narezanog na komadiće
- 70 g brašna
- šest trakica slanine
- jedan srednje veliki luk, nasjeckan
- dva češnja češnjaka, nasjeckani
- jedna žličica soli
- pola žličice papra
- dvije žlice svježeg bosiljka, nasjeckan
- dvije žlice svježeg peršina, nasjeckan
- dva jaja
- četiri žlice maslaca ili margarina
Priprema:
1. Pržite slaninu dok ne postane hrskava te je stavite na papirnati ručnik dok se ne ohladi. Izmrvite slaninu na sitne komadiće te ih stavite u veliku posudu.
2. Izlijte iz tave svu masnoću u kojoj se pržila slanina osim dvije žlice te prepržite češnjak i luk na srednje jakoj vatri, dok ne postanu prozirni. Dodajte komadićima slanine zajedno s ostalim sastojcima, osim maslaca/margarina, te dobro prožmite sve sastojke koristeći žlicu ili ruke (smjesa će biti ljepljiva).
3. Operite i osušite tavu, a zatim u njoj otopite jednu žlicu maslaca ili margarina na srednje jakoj vatri.
4. Uzmite manju količinu krumpirove smjese i oblikujte okruglicu. Stavite na vruću tavu te je izravnajte da dobije oblik pogačice. Pogačice pržite oko tri minute na svakoj strani, dok ne postanu lagano zlaćano smeđe.
5. Na gotove pogačice stavite luk, kiselo vrhnje ili kečap. Pogačice je najbolje jesti odmah, dok su tople i hrskave.
Savjet plus: Ovisno o konzistenciji pirea, možda će vam trebati malo manje brašna ili malo više kako se pogačice ne bi raspadale, a opet i ne bile previše ljepljive.
Dobar tek!