Zdjelica zobene kaše je izvrstan način za početak dana. Ne samo da ima niski udio masti, a visoki udjel vlakana koji potiču probavu već i niz hranjivih tvari koji snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi.
Ukusnu i toplu kašu prirodno zasladite komadićima voća. Većina vrsta voća potiču probavu, no nadraženi želudac od blagdanskih proslava najbolje je umiriti bananom koja stimulira rast korisnih bakterija u crijevima.Banana je bogata kalijem koji neutralizira negativan učinak preslane hrane i alkohola na organizam.
Uz to je bogata kalijem koji neutralizira negativne posljedice pretjerivanja u alkoholu i slanoj hrani.
U zobenu kašu ubacite i nešto slasne kruške bogate prirodnim vlaknima te antioksidantima koji ojačavaju imunitet te štite od sezonskih bolesti. Ljubitelji kruške mogu isprobati i ovaj brzinski napitak koji će učinkovito otključati lijenu probavu.
Recept za zobenu kašu:
80 grama zobenih pahuljica
150 ml obične vode
prstohvat soli
½ banane
½ kruške
Priprema:
1. Zagrijte vodu. Prije nego što voda provrije ubacite zobene pahuljice i kuhajte ih uz stalno miješanje oko minutu ili dvije, dok ne omekšaju i postanu kremaste.
2. Dodajte prstohvat soli, promiješajte, pa maknite kašu s vatre. Pomiješajte s komadićima nasjeckane banane i kruške. Po želji možete dodati i malo cimeta u prahu. Dobar tek!
Od nadutosti i grčeva u želucu će vas spasiti prirodni čaj od đumbira. Ovaj gomoljasti korijen detoksicira organizam, odnosno potiče izlučivanje nečistoća u tijelu, što će osobito biti korisno u prvim danima nove godine nakon božićno-novogodišnjih proslava. Recept za ukusan čaj od đumbira pronađite ovdje.