U srijedu počinje cijepljenje protiv gripe koje je najučinkovitiji način njezina sprječavanja. Osim što cjepivo smanjuje rizik od gripe, ako je ipak dobijete ona će biti značajno blaža.

A osim cjepiva tu su i druge preventivne mjere za sprječavanja širenja gripe.

Među njima su učestalo pranje ruku sapunom i tekućom vodom, prekrivanje usta i nosa maramicom za jednokratnu upotrebu tijekom kašljanja i kihanja, bacanje maramica nakon upotrebe, kašljanje i kihanje pokrivanjem nosa i usta laktom ako vam maramice nisu pri ruci, ostanak kod kuće ako se razbolite i na kraju traženje liječničke pomoći u slučaju pogoršanja.

Gripa je zarazna bolest koja se lako prenosi, a s ciljem da je izbjegnete bitno je i da imate zdrave navike i ojačate imunološki sustav, da se pravilno hranite, redovito vježbate i da odvojite vrijeme za odmor.

Za jačanje imuniteta, vrsta i kvaliteta namirnica koje jedete je vrlo bitna.

Na popisu namirnica s protuupalnim svojstvima su zeleno povrće, bobičasto voće, losos, batat... A tu su i nezaobilazne namirnice bogate vitaminom C među kojima su nar, limun, naranča te mandarina.

U nastavku pročitajte i recept koji će vam pomoći u borbi s virusom i opskrbiti vas potrebnim vitaminima. Ako se gripa pojavi ovo mješavina pomoći će vam u bržem rješavanju simptoma.

SASTOJCI ZA OVAJ ZDRAVI NAPITAK SU:

- 1 češanj češnjaka
- 1/2 žličice kurkume
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 šalica cijeđenog soka od naranče
- 1/2 ocijeđenog limuna

PRIPREMA

Češnjak nasjeckajte na sitno i izmiješatje ga s ostalim sastojcima, a onda sve izmiksajte u blenderu i prelijte u staklenu bocu. Tri do četiri dana za redom popijte jednu čašu ovog soka dnevno. Čuvajte ga u hladnjaku.

Pročitajte i 5 stvari koje morate znati o gripi (i kako se boriti protiv nje).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju