Aglio e olio prvi put se spominje u kuharici "Cucina Teorico-Practica" autora Ippolita Cavalcantija iz 1837. godine, a potječe iz središnje talijanske regije Lacij. Danas je popularno u cijeloj Italiji, ali i ostatku svijeta.
Povrh svega, riječ je o tjestenini koja se vrlo lako priprema i u vlastitom domu te od sastojka koje vjerojatno već imate u svojoj smočnici.
Sastojci za četiri osobe:
400 g sušenih špageta
200 ml maslinova ulja
4 češnja češnjaka
1 čili papričica
sol i papar
svježi peršin za ukrašavanje
Priprema:
1. Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju al dente u vrućoj posoljenoj vodi.
2. Za to vrijeme zagrijte ulje na štednjaku na laganoj temperaturi te dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu. Ako nemate čili papričicu pri ruci, poslužiti se možete i s malo čilija u prahu.
3. Termički obrađujte začine sve dok češnjak ne dobije zlatnožutu boju. Ako vam zagori, jelo neće imati dobar okus, pa je važno da sve zajedno pirjajte na vrlo laganoj temperaturi.
4. Kad je tjestenina gotova, kuhinjskim hvataljkama prebacite je u aromatizirano ulje. Sve dobro promiješajte i posolite te popaprite po želji.
5. Na kraju dodajte malo svježe nasjeckanog peršina.
6. Poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek!