Srdela sadrži oko 135 kalorija na 100 g bez ulja. Osim omega-3 masnih kiselina i proteina, sadrži i kalcij, vitamine D, A i B, željezo te nešto joda, magnezija i selena. Osim krvožilnom sustavu, srdela pridonosi i zdravlju koštanog sustava zato što sadrži kalcij, ali i vitamin D koji pomaže njegovu apsorpciju, piše Kreni Zdravo.
Osim toga, odlične su i za djecu u razvoju pa nutricionisti predlažu da ih mališani jedu dva puta tjedno.
Ti razlozi, ali i činjenica da su toliko ukusne i jednostavne za pripremu, možda će i vas potaknuti da odete do najbliže ribarnice i pripremite ih za ručak. Za kilogram srdela trebat će vam oko četiri eura, a za naš prijedlog u nastavku dva eura, ako doma imate malo maslinova ulja, češnjak i peršin te nekoliko kapi limuna.
Ako ih dosad niste pripremali, u nastavku možete pronaći jednostavan recept i korisne savjete za pečenje srdela.
Srdele iz tave - sastojci:
- 500 g svježih srdela
- 3 žlice maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka
- sok pola limuna
- sitno sjeckani peršin
- sol, papar
- po želji malo brašna
Srdele iz tave - priprema:
- Očistite, operite i dobro posušite srdele. Prvo očistite ljuske, a zatim izvadite utrobu. Ne treba vam nož – možete jednostavno prstom krenuti od škrga i u jednom potezu izvaditi iznutrice skupa s glavom. Nakon toga ih operite i dobro posušite.
- Češnjak i peršin sitno isjeckajte, a limun iscijedite.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, a srdele, po želji, prvo uvaljajte u brašno pa stavite na tavu. Pecite sa svake strane oko tri minute.
- Pred sam kraj dodajte češnjak, peršin i limunov sok.
- Poslužite uz krumpir i omiljenu salatu.
Savjet: Srdele možete i filetirati, ali najzdravija opcija je da ih jedete s kostima.
U nastavku možete pronaći još zdravih recepata.
Dobar tek!