Šubara
Šubara (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom

21-12-2024 Piše D.Š.
komentari

Kokos i čokolada, zaljubljeni par. Ljubitelji tih namirnica i njihova spoja sigurno će poželjeti isprobati i ovaj recept.

Ako slučajno još niste radili popularne kolačiće šubare (poznate i pod nazivom ruske kape), sada je pravo vrijeme za to.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Doris Dragović MODEL BEZ KONKURENCIJE Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu

Šubare - sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 velikih žlica šećera
  • 6 velikih žlica oštrog brašna
  • 4 velike žlice kakaa
  • 2 male žlice praška za pecivo
  • 6 velikih žlica mlijeka

Za kremu:

  • 600 ml mlijeka
  • 5 velikih žlica gustina
  • 5 velikih žlica šećera
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
  • 15 dag maslaca

Za glazuru:

  • 10 dag tamne čokolade
  • 5 dag maslaca
  • 15 dag kokosa

Šubare - priprema:

  1. Započnite s pripremom biskvita. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve prosijte u jednu posudu kako bi se bolje sjedinilo i ostavite sa strane. Miksajte jaja sa šećerom sve dok se smjesa ne udvostruči, postane pjenasta i bljedožuta. Naizmjenično dodavajte mlako mlijeko i smjesu brašna i kakaa dok ne umiješate sve sastojke.
  2. Široki protvan obložite papirom za pečenje, izlijte unutra smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada je kolač pečen, izvadite ga van i pustite da su u potpunosti ohladi.
  3. Sada pripremite kremu. Odvojite malo mlijeka od pripremljene količine i unutra umutite gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru i kada zavrije, ubacite unutra umućeni gustin sa šećerom i vanilijom te zakuhajte. Stalno miješajte pjenjačom kako se krema ne bi zgrudala ili primila za dno posude. Krema se kuha 8 do 10 minuta. Nakon toga pustite je da se u potpunosti ohladi. Kada je ohlađena, dodajte u nju pjenasto izmiksan maslac i sve sjedinite mikserom dok se krema i maslac ne povežu.
  4. Zatim počnite s pripremom šubara. Uzmite oštar rezač za kekse ili krafne ili pak čašu vrlo tankog i oštrog ruba. Promjer prilagodite svojoj želji i mogućnostima. Izrežite male krugove iz ohlađenog tijesta. Jedan krug bogato premažite kremom i poklopite drugim pa onda kompletan vanjski rub dodatno premažite s kremom. Zatim vanjski rub, tj. sav prostor na kojem je krema uvaljajte u kokos i stavite sa strane na protvan. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve tijesto.
  5. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u manju zdjelu pa dodajte maslac narezan na listiće. Rastopite na laganoj vatri, dobro promiješajte i malom žlicom stavljajte glazuru na gornji dio šubara. Kada se ohlade na sobnoj temperaturi, stavite ih u hladnjak.

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim receptima s kokosom i čokoladom: 

Ružičaste puslice s čokoladom i kokosom Recept za ružičaste puslice s čokoladom i kokosom koje izgledaju poput ukrasa Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Desert koji paše ljeti i zimi: Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Domaće Bounty praline Napravite domaće "bounty" praline: Recept za omiljen slatkiš od kokosa i čokolade Kakao-kolač s kremom od kokosa i bijele čokolade Recept za kakao-kolač s kremom od kokosa i bijele čokolade Čupavci s bijelom čokoladom Recept za bijele čupavce, malo drugačiju verziju omiljenog kolača Palačinke s okusom čupavca (arhivska fotografija) Palačinke s okusom čupavaca: Desert koji će dostojno zamijeniti omiljen kolač

 

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još