Jedina, ali i ključna razlika u bijelim i klasičnim čupavcima jest u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajemo bijelu. Kombinacija kokosa i bijele čokolade također je sjajan spoj i zato dajte priliku bijelim čupavcima, koji bi vam mogli postati još draži od klasičnih.
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 velikih žlica brašna
- 4 velike žlice šećera
- 1,5 dl ulja
- pola praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
- 30 dag bijele čokolade
- 4 dl mlijeka
- 4 dl slatkog vrhnja
- kokos
Bijeli čupavci - priprema:
- Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera se slabo primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
- Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve brašno i snijeg.
- Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
- Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
- Glazura i biskvit moraju se ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
Inspirirajte se i ostalim receptima s kokosom:
Dobar tek!