Ako ste jedna od onih osoba koja u ljetno vrijeme izbjegava klasični tiramisu zbog „teških“ sastojka, ne brinite. Imamo za vas laganiju verziju na bazi osvježavajućeg limuna koja je savršena za ljetna druženja s prijateljima i obitelji.
Imajte na umu da je ovaj kolač namijenjen samo za punoljetne. Umjesto u kavi, piškoti se namaču u likeru od limuna – limoncellu.
Sastojci za tiramisu od limuna:
Sastojci za podlogu:
- 150 ml limoncella
- 150 ml vode
- 20-ak piškota
Sastojci za kremu:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 250 g sira mascarponea
- 35 g pekmeza od limuna
- 30 ml likera od limuna (limoncello)
- 30 g šećera u prahu
- 1 limun
Priprema tiramisua od limuna:
- Napravite kremu: mikserom istucite vrhnje u šlag zajedno sa šećerom u prahu. Odložite šlag sa strane.
- U drugoj zdjeli izmiksajte mascarpone, pekmez od limuna, 30 ml limoncella i sok jednog limuna. Dodajte i malo limunove korice ako na raspolaganju imate organski plod koji nije šprican.
- U smjesu od mascarponea ručno umiješajte zaslađeni šlag. Stavite sa strane.
- Napravite podlogu za tiramisu: pomiješajte limoncello i vodu i u ovoj otopini namočite jedan po jedan keks. Uronite piškote u tekućinu na maksimalno pet sekundi jer ne želite da vam se keksi raspadnu.
- Namočene kekse prebacite u manji pravokutni lim za pečenje. Slažite namočene piškote jedan do drugog dok njime ne ispunite dno posude.
- Preko piškota premažite polovicu dobivene kreme.
- Preko kreme nastavite slagati još jedan red piškota namočenih u kombinaciju limoncella i vode.
- Preko drugog reda piškota namažite ostatak kreme. Na vrh možete dodati još malo naribane korice limuna i/ili tanke kriške svježeg limuna.
- Stavite kolač u hladnjak da se stisne na barem četiri sata, a može i preko noći.
- Narežite kolač na kocke i poslužite s šalicom čaja ili kave.
Isprobajte i ove recepte za tiramisu:
Dobar tek!