Palačinke su slastica koju volimo u svim oblicima i s raznim nadjevima, a na njihov dan počastite se ovim posebno slasnim palačinkama inspiriranim omiljenim talijanskim kolačem.

Kremasti mascarpone, aromatični rum i vanilija i blaga gorčina kave ili kakaa koji sve to savršeno izbalansiraju. Ako svemu tome umjesto piškota ovoga puta dodate najmekanije palačinke, dobit ćete poslasticu kojoj je nemoguće odoljeti.

Ovisno o tome jeste li strpljivi ili ih vi i vama dragi ljudi želite početi jesti što prije, ove tiramisu palačinke možete poslužiti klasično zarolane ili ih složiti kao tortu i počastiti se onako kako to ovaj svima dragi desert zaslužuje na svoj svjetski dan.

Recept za tiramisu palačinke

Sastojci za smjesu

  • 4 jaja
  • 85 g maslaca
  • 250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 50 g šećera
  • četvrtina žličice soli
  • 480 ml mlijeka sobne temperature
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 120 ml vode (za još mekanije palačinke koristite mineralnu vodu)

Sastojci za kremu

  • 2 žličice espresa i 2 žličice tople vode (možete izostaviti)
  • 2 žličice tople vode
  • 360 ml slatkog vrhnja
  • 240 g mascarponea
  • 15 ml ruma
  • 120 g šećera
  •  20 grama kakaa u prahu (možete izostaviti)

Za pečenje

  • 70 g maslaca

Priprema tiramisu palačinki

Priprema smjese

  1. Otopite 85 grama maslaca i ohladite ga oko 5 minuta. Pjenasto dobro umutite jaja pa im dodajte šećer, maslac i mlijeko i dobro promiješajte.
  2. Neprestano miješajući pjenjačom dodajte brašno. Kad ste ga dobro umiješali, dodajte rum, sol i ekstrakt vanilije.
  3. Ulijte još i vodu, promiješajte i smjesa za palačinke je gotova.
  4. Ako ste dovoljno strpljivi, ostavite smjesu u hladnjaku oko sat vremena
  5. Ispecite palačinke na klasičan način, ali ovoga puta na preostalom maslacu za puniji okus.

Priprema kreme

  1. Ako ste odlučili dodati i kavu u nadjev, pomiješajte je s toplom vodom i ostavite sa strane.
  2. U posudi dobro umutite vrhnje za šlag s rumom da dobijete srednje čvrste vrhove (za to će vam trebati 3-4 minute). Ostavite šlag sa strane.
  3. U drugoj posudi miksajte mascarpone sa šećerom, ekstraktom vanilije i kavom ako ju dodajete.
  4. Umiješajte šlag u smjesu s mascarponeom.
  5. Mažite palačinke nadjevom, zarolajte, pospite kakaom u prahu i uživajte.
  6. Ako se želite počastiti na još posebniji način, ove palačinke možete složiti i u obliku torte. Samo ih slažite jednu na drugu, a svaku premazujte kremom. Za dodatni užitak napravite još šlaga i premažite po vrhu te dekorirajte po želji.
  7. Ako ih poslužujete u obliku torte, obvezno ih stavite u hladnjak na 3 sata kako biste bili sigurni da će se lijepo rezati.

Umjesto ovoga recepta za smjesu, možete se poslužiti i ovim s kojim će palačinke biti mekane kao duša, a za još inspiracije pogledajte i druge recepte za ukusne i slasne palačinke.

Zebraste palačinke prema receptu Sandre Blagojević Zebraste palačinke: Recept s kakaom koji će oduševiti ljubitelje palačinki

Čokoladne palačinke s malinom Tope se u ustima: Recept za tamne palačinke s malinama i bijelom čokoladom

Palačinke s okusom čupavca (arhivska fotografija) Palačinke s okusom čupavaca: Desert koji će dostojno zamijeniti omiljen kolač

Torta od palačinki Torta od palačinki: Najjednostavniji recept za početnike

Recept za džin-tonik palačinke Džin-tonik palačinke: Recept za brzu slasticu koja nema konkurenciju

Palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Raj u ustima! Recept za prefine palačinke s kokosom i bijelom čokoladom

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju