Iako samu sebe nikad nije smatrala feminističkom ikonom, Aretha Franklin za sobom je ostavila glazbeno nasljeđe koje je nadahnulo i osnažilo nekoliko generacija žena. A sve je započelo jednom pjesmom.

Riječ je o pjesmi "Respect" (Poštovanje) američkog glazbenika Otisa Reddinga iz 1965. godine, koja je svjetsku slavu postigla tek kad ju je prepjevala kraljica soula. U tekstu pjesme vidljivo je tek nekoliko manjih izmjena, no dvije se verzije iznimno razlikuju.

Otisova pjesma svojevrsni je vapaj očajnog muškarca koji je spreman sve dati ženi svojeg života i progledati joj kroz prste ako zauzvrat dobije nešto poštovanja kad dođe kući. Arethin Respect feministički je manifest snažne žene koja zna koliko vrijedi i koja traži poštovanje od svojeg muškarca.

Kada je Redding prvi put čuo Arethinu verziju, rekao je slavnom producentu Jerryju Wexleru: Djevojka je uzela tu pjesmu od mene. Ovo više nije moja pjesma, pripada njoj.

Arethina verzija pjesme postala je važan dio feminističkog pokreta, ali i pokreta za ljudska prava u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

Cyndi Lauper "Girls Just Want to Have Fun": Pjesma koja je slučajno postala prava himna borbe za ženska prava

Prerada pjesme bila je Arethina ideja. Sama je osmislila aranžman, odsvirala klavir u pjesmi zajedno sa studijskim glazbenicima poznatima po imenu Muscle Shoals Rhythm Section te dodala pripjev s dodatkom "sock it to me" (daj mi). Tu slavnu frazu mnogi često (pogrešno) tumače kao seksualnu dvosmislenost u pjesmi. Sama pjevačica to je opovrgavala te isticala kako pjesma govori o ženi koja želi trenutačno poštovanje jer ga zaslužuje.

Mnogi vjeruju da je moćna interpretacija pjesme bila nadahnuta osobnim problemima američke pjevačice s prvim suprugom Theodorom Whiteom, koji ju je navodno tukao i od kojeg se rastala 1968. godine.


Ne samo da joj je pjesma pomogla da se riješi toksične veze već joj je donijela i ogroman uspjeh. Za "Respect" je dobila dva Grammyja 1968. godine u kategoriji najbolje rhythm & blues ploče te najbolje r'n'b ženske izvedbe. Proglašena je jednom od najboljih rhythm & blues pjesama svih vremena, a prestižni magazin Rolling Stone stavio ju je na peto mjesto ljestvice najvećih pjesama svih vremena.

Štoviše, Respect je bio samo jedan od razloga zbog kojih je Aretha Franklin bila prva žena koja je ušla u Rock and roll Kuću slavnih 1987. godine te tako otvorila vrata drugim glazbenicama.

Kada su je pitali zašto je pjesma postigla takav uspjeh među ženama, ali i muškarcima, Aretha je spremno odgovorila: Svatko želi biti poštovan.

Aretha Franklin Pjesma 'Respect' Arethe Franklin postala je neslužbena himna svih žena (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju