U posljednje vrijeme svi isprobavaju trik Emily Mariko za pripremu ukusnog jela od ostataka riže i pečenog lososa. Iako nije riječ o vizualno najprivlačnijem obroku, iznimno je ukusan te obiluje nekolicinom namirnica prepunih bjelančevina, vitamina i minerala.
Što trebate napraviti?
Emily Mariko na tanjuru vilicom usitni ostatke pečenog lososa koje je čuvala u hladnjaku te ih pomiješa s ostacima riže.
Na dobivenu smjesu doda kockicu leda te sve prekrije papirom za pečenje. Tanjur stavi u mikrovalnu pećnicu da ugrije ostatke hrane. Kocka leda je tu kako bi tijekom podgrijavanja jelu podarila prijeko potrebnu vlažnost.
Ostatke kockice leda ukloni nakon podgrijavanja zajedno s papirom, a smjesu obilno začini umakom od soje, ljutim umakom Sriracha te japanskom majonezom poznatom po imenu Kewpie. Iako recept možete slijediti i s običnom kupovnom majonezom, japanska je slađa od obične te daje drugu dimenziju okusa.
Kewpie majonezu možete napraviti i kod kuće tako da pomiješate 200 grama kupovne majoneze s pola čajne žličice šećera, pola čajne žličice senfa Dijon i jednom žlicom rižina octa.
Nakon što je zagrijanu rižu i losos dobro začinila, Emily Mariko nareže nešto svježeg avokada, doda ukiseljeni i začinjeni kineski kupus (kimchi) pa sve zajedno posluži s listićima nori alga.
S obzirom na sve spomenute sastojke poput riže, ribe, algi i začina, ovo je svojevrsna dekonstrukcija kimbapa, odnosno korejskog sushija.
Kako Emily Mariko priprema popularno jelo od ostataka koje je pogledalo više od 70 milijuna ljudi, provjerite na njezinu TikToku.
@emilymariko Best lunch of the week!
original sound - Emily Mariko