Od 2004. godine Oxford jednoj riječi dodijeli titulu „riječ godine“, a svaki je put konkurencija sve jača.

Ove je godine trijumfirala riječ rizz, pobijedivši niz drugih popularnih riječi poput swiftie (obožavatelj Taylor Swift) i situationship (nedefiniran romantični odnos).

Oxfordova službena definicija nove hit riječi je stil, šarm ili privlačnost ili sposobnost privlačenja romantičnog ili seksualnog partnera. A u popularnom slangu koristi se kao - karizma.

Izraz je nastao iz internetske i gaming kulture, a veliku je pozornost dobio kada je engleski glumac Tom Holland za portal Buzzfeed izjavio: “Nemam uopće rizza. Imam ograničen rizz.” Otad je upotreba te riječi nastavila vrtoglavo rasti, a oksfordski leksikolozi procjenjuju petnaesterostruko povećanje njezine uporabe iz godine u godinu.

Rizz je neobičan izraz jer je nastao iz sredine izvorne riječi charisma, većina skraćenica dolazi s početka ili kraja riječi pa je rizz i po tome posebna.

Glumac Tom Holland popularizirao je Oxfordovu riječ godine Glumac Tom Holland popularizirao je Oxfordovu riječ godine (Foto: Profimedia)

Zadnju riječ imala javnost

Leksikolozi iz Oxford University Pressa riječ godine biraju gledajući podatke o upotrebi više od 22 milijarde engleskih riječi.

Kako bi odredili ovogodišnjeg pobjednika, tim je prvo izradio popis riječi čija je popularnost porasla tijekom godine, a zatim su prepustili sudbinu javnom glasanju i ostavili ljudima da odaberu svojeg favorita iz užeg kruga u kojemu se našlo osam riječi.

Prošlogodišnja je riječ godine bio izraz goblin mode koji opisuje vrstu samozadovoljnog, lijenog i ajkavog ponašanja kojim se odbacuju društvene norme i očekivanja. 

Hit riječi Generacije Z

Rječnik Generacije Z vrlo je dinamičan, zanimljiv, ali ponekad i teško dokučiv. Stoga vam u nastavku donosimo neke moderne i popularne izraze i skraćenice koje vrijedi upamtiti.

Frfr (for real, for real) – zasigurno (snažno naglašava istinitost neke tvrdnje)

Lit - nešto izvanredno, zanimljivo ili zabavno, generalno jako pozitivno

Period - koristi se za naglašavanje neke izjave i ističe da je raspravi došao kraj

Shook – šokiran, iznenađen ili zagnjavljen

Slay – napraviti nešto izvanredno dobro

Sus (suspicious) – sumnjičav

Prijatelji Nove generacije prilikom odabira prijatelja počinju uzimati u obzir jednu (ne)bitnu stvar

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju