Rođendanska proslava gotovo je svakom djetetu jedan od najdražih dana u godini. To je vrijeme kada je u centru pažnju, kada mu se ispuni pokoja želja i kada vrlo često dobije barem neke od poklona koje si je dugo priželjkivao. No još mu više od svega znači zajedništvo i zabava s drugim ljudima: prijateljima i rodbinom.

Ipak, ovih mjeseci kod mnoge će djece izostati takve proslave, no to nipošto ne znači da svome mališanu uz malo truda i kreativnosti ne možete prirediti veseo rođendan koji će pamtiti.

Neka vam ovih nekoliko ideja u nastavku pomogne u osmišljavanju proslave kojoj ni koronavirus neće stati na put.

1. Napravite ili naručite posebnu tortu
Torta je uvijek zvijezda rođendanske proslave, a u ovom je dijelu godine posebno važna jer će mališanima pružiti određeni osjećaj normale.

Postoje brojne slastičarnice koje još uvijek dostavljaju svoje proizvode na kućnu adresu, pa bez problema možete naručiti neku tematsku tortu, no u mnogim manjim mjestima to ipak nije opcija.

Srećom, zato su tu recepti na internetu i vaša mašta. Pronađite recepte za onu tortu za koju znate da ćete potrebne sastojke pronaći bez većih problema, a u samu pripremu možete uključiti i dijete. Neka s vama miješa smjesu, dodaje potrebne sastojke i slično. Da, to će izazvati podosta nereda u kuhinji, no vremena za pospremanje ionako imamo napretak, zar ne?

No kako bi se ipak zadržao određeni element iznenađenja, samo finalno ukrašavanje torte odradite sami ili s partnerom. I da, nemojte zaboraviti nabaviti svjećice. Srećom, ima ih gotovo svaka trgovina prehrambenim namirnicama.

2. A što s poklonima? Naručite ih putem interneta ili izradite sami
Iako su pred nama ekonomski nesigurna vremena, djetetu priuštite barem jedan poklon. Štoviše, možete ga i sami napraviti u kućnoj radinosti ili pak odabrati onu jednu stvar koju zaista jako želi.

Međutim, imajte na umu da zbog izvanredne situacije i velike potražnje za dostavom, mnoge trgovine trebaju nešto duži rok nego što je inače uobičajeno pa poklon nabavite na vrijeme.

Uključite i ljubimce i plišance u proslavu - neka "glume" goste s rođendanskim kapicama na glavi.

Odlučite li ih izraditi sami, uključite u to i ostalu djecu, kao i druge članove šire obitelji koji ne mogu prisustvovati samoj kućnoj proslavi.

3. Uključite ljubimce i igračke u proslavu
Kako se ni u stanovima ne smiju okupljati ljudi koji nisu dio uže obitelji, velika proslava nije ni opcija, no možete doskočiti zgodnom rješenju koje će mališanima zasigurno ostati u sjećanju. Imate li kućnog ljubimca, nipošto ga nemojte zanemariti, nego ga uključite u proslavu

Slika nije dostupna Pravi mali Rocky! Mamin genijalan način kako zabaviti sinčića u karanteni

Stavite mu rođendansku kapicu. Jednako možete napraviti i s igračkama, napose plišanim i lutkama. Sve njih možete posjesti na krevet ili za stol i također im staviti rođendanske kapice – svi će oni „glumiti“ goste, a djetetu će to izmamiti osmijeh od uha do uha.

4. Skupite snimljene lijepe želje obitelji i prijatelja
Nekoliko dana prije samog rođendana, zamolite djetetove prijatelje (i njihove roditelje) da mu snime kratku poruku kojom mu čestitaju. Jednako postupite i s rodbinom, a potom sve zajedno ukomponirajte u poseban video koji ćete pustiti djetetu.

Ako vrijeme i obaveze drugih to dozvoljavaju, također se možete čuti „uživo“ putem nekih od digitalnih platformi za komuniciranje i na sam rođendan, a uvijek su tu i dobri stari, telefonski pozivi.

5. Osmislite zabavne aktivnosti koje će taj dan razlikovati od ostalih
Iako nerijetko više ni ne znamo koji je datum i dan, jer svi nalikuju kao jaje jajetu, neka rođendan vašeg mališana ipak bude ponešto drugačiji. Osmislite barem nekoliko aktivnosti koje će taj dan učiniti barem malo posebnijim.

Primjerice, iznesite božićne žaruljice za poseban ugođaj, u čistu staklenku ubacite šarene papiriće na koje ćete ispisati planove za ljeto kada sve ovo završi, napravite pravu malu utvrdu usred dnevne sobe ili pak virtualno posjetite neke od zabavnih parkova diljem svijeta jer od nedavno nude i tu uslugu – prvi na popisu je svakako Disneyland.

I proslava može početi! Sretan rođendan!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju