Želite li isprobati recept mnogo zanimljiviji od tipičnog ručka, a vrlo jednostavan, predlažemo vam tunu na naglo s avokadom, đumbirom, korijandrom i limetom. Ovo jelo izrazito je zdravo te smanjuje lošu kiselost u tijelu.

Nezdrave prehrambene navike, poput prevelikog unosa hrane s kojom se probavni sustav ne može nositi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno djelovati na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu.

Već više od 100 godina načela življenja i prehrane koje je postavio austrijski liječnik F. X. Mayr te su predstavljena u knjizi "Alkalna prehrana" autora dr. Stephana Domeniga koju izdaje Školska knjiga, pomažu desecima tisuća ljudi da uvedu red u svoju prehranu, oslobode se suvišnih kilograma i bolje se osjećaju.

Kao što je svako meso kiselo, tako su sve aromatične i začinske biljke alkalne. Uz to, korisne su jer sadrže minerale i vitamine. Sva je alkalna hrana nevjerojatno korisna za zdravlje i pridonijet će općoj dobrobiti.

U svojoj knjizi dr. Domenig ističe da je ono što nam se čini normalno i zdravo zapravo jelovnik na kojem je gotovo sve kiselo. No umjesto da izbacite svu kiselu hranu, savjet je smanjiti unos kiselih namirnica i umjesto toga uvrstiti u prehranu više alkalnih namirnica, poput avokada i đumbira.

Kao što je svako meso kiselo, tako su sve aromatične i začinske biljke alkalne. Uz to, korisne su jer sadrže minerale i vitamine. Trebali bismo ih češće uvrstiti u prehranu i dati im važniju ulogu. Sva je alkalna hrana nevjerojatno korisna za zdravlje i pridonijet će općoj dobrobiti.

Slika nije dostupna Bez štednjaka i kuhanja: Dvije spasonosne salate za osvježavajući ljetni ručak

Alkalne namirnice

- povrće: brokula, kupus, špinat, raštika, lisnata salata, krumpir, batat, klice graha, cikla, krastavac
- svježe voće: banane, lubenica, papaja, mango
- žitarice: amarant, kvinoja, raž, heljda
- svježe začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, majčina dušica
- orašasti plodovi: bademi
- kvalitetno hladno prešano djevičansko biljno ulje te ulje orašastih plodova i sjemenki: laneno ulje, maslinovo ulje, bučino ulje, konopljino ulje
- čista i mineralna voda, biljni čajevi, povrtni čajevi

Ručak je najbolje vrijeme za istraživanje šireg spektra alkalnih sastojaka. Tijelo će imati dovoljno vremena za valjanu probavu, stoga u ručak možete uvrstiti i sirovu i kuhanu hranu. Donosimo vam recept za tunu na naglo s avokadom, đumbirom, korijandrom i limetom, mnogo zanimljiviji od tipičnog ručka, a i mnogo alkalniji.

Avokado
Ovo kremasto vrlo alkalno voće ima gotovo dvadeset esencijalnih hranjivih tvari, među kojima su kalij, vitamin E i B vitamini te vlakna.

Smoothie je idealan ljetni doručak Brzo i lako: Pet razloga zbog kojih je smoothie idealan ljetni doručak

Đumbir
Đumbir se tradicionalno rabio protiv mučnine, ali može se upotrijebiti i za mnoge druge svrhe u medicini i u kuhinji. Od njega se može skuhati čaj ili se dodaje keksima i kruhu. Đumbir je izvor kalcija, magnezija, kalija i fosfora, a svi oni popravljaju cirkulaciju i stimuliraju jetru. Djeluje i kao antispasmodik.

Sastojci (za 1 osobu):
- komadić đumbira, oguljen i nariban
- 2 žlice nasjeckanog korijandra
- pola limete
- kuhinjska ili morska sol
- papar
- 1 avokado, oguljen i očišćen, nasjeckan
- maslinovo ulje
- 85 grama svježe tunjevine

Priprema:
1. U manju zdjelicu naribajte đumbir. Dodajte korijandar i limetin sok. Dobro promiješajte, posolite i popaprite. Smjesi dodajte avokado i malo maslinova ulja.
2. Stavite tavu na najjaču vatru i tunu pržite po dvije minute sa svake strane (vrijeme ovisi o debljini odreska). Znat ćete da je gotovo kada meso posvijetli.
3. Tunu premjestite na tanjur i na nju stavite salatu od avokada.

Dobar tek!

PREUZETO IZ KNJIGE "ALKALNA PREHRANA" AUTORA DR. STEPHANA DOMENIGA.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju