Neka davno prošla, ali brižljivo sačuvana vremena nadahnjuju Silviju Sanković Tomlinović iz Varaždina u izradi ručno oslikanih medenjaka i keksića, koje ta slikarica oslikava jestivim bojama i prekrasnim, nostalgičnim, retro motivima.

Galerija Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 4 Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 8 Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 5 +6 Ručno oslikani medenjaci i keksići koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović

Silvija svoje medenjake i keksiće oslikava i motivom čipke te božićnim motivima s nekih davnih, pomalo zaboravljenih čestitki. Neki medenjaci oslikani su prema želji naručitelja, a tako su nastali i oni s motivom Kamenitih vrata.

Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 1 Silvija svoje medenjake i keksiće oslikava i motivom čipke (Foto: Privatne fotografije)

Recept za medenjake je klasičan, a keksiće sam ispekla za svoga malog četverogodišnjeg sinčića, alergičara na dosta namirnica, tako da ne sadrže jaja, mlijeko ni orašaste plodove, kaže Silvija Sanković Tomlinović, kojoj je oslikavanje keksića bilo neostvarena želja jer to još, iako je slikarica, nije isprobala. S obitelji živi u Varaždinu, a slikanjem se počela baviti prije dvadesetak godina, u rodnim Križevcima. Imala je deset samostalnih izložbi te je sudjelovala u mnogim skupnim izložbama.

Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 2 Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović (Foto: Privatne fotografije)

Silvija se godinama, točnije desetljećima, bavi oslikavanjem svile, svilenih cipela, haljina, odjeće... No s vremenom, kao i u nedostatku vremena za svilu, odlučila je isprobati nešto novo. Slikanje minijatura nije joj strano, jer je i za svoje vjenčanje sama sebi oslikala svilene cipele s motivom dubrovačkih zidina, kao i pripadajuću svilenu vjenčanicu istog motiva.

Nakon što su iz Etnografskog muzeja vidjeli priču o našem vjenčanju u magazinu Vjenčanja te fotografije ručno rađenih i oslikanih cipela i vjenčanice, zamolili su me bih li posudila cipele za izložbu. Tako su cipele bile izložene u Etnografskom muzeju na izložbi, otkriva. S obzirom na proširenje obiteljskih obveza, Silvija se nakratko odvojila od svile i započela priču s ručno oslikanim medenjacima.

Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 10 Ručno oslikani medenjaci i keksići koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović (Foto: Privatne fotografije)

U tim limitiranim serijama od maksimalno pet komada izrađuje medenjake i kekse s božićnim slikama, poput Djeda Božićnjaka te snježnih, romantičnih motiva. Prilikom izrade samo jednog medenjaka, pravog ili "lažnog", postoji sedam faza te je potrebno između tri i četiri sata rada samo za izradu jednoga.

Silvijini medenjaci zasad se ne mogu kupiti. Budući da su unikati, a motivi rađeni u vrlo malim serijama i u potpunosti ručno, trenutačno nisu isplativi, ističe. No plan je iduću godinu iskoristiti za povećanje serija kako bi medenjaci bili dostupni u većem broju.

Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 3 Ručno oslikani medenjaci i keksići koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović (Foto: Privatne fotografije)

S vremenom sam poželjela i neka trajnija rješenja, te su tako nastali moji 'lažni' trajni medenjaci s bazom od trajnog, slanog tijesta, a oslikani akrilnim bojama. Ti su medenjaci izdržali čak i test pada s visine, u slučaju da imate mace ili dječicu kao 'pomoć' prilikom kićenja božićnog drvca, sa smiješkom dodaje Silvija Sanković Tomlinović, koja svoje rukotvorine objavljuje na profilu silvi_uniques na Instagramu.

Ručno oslikani medenjaci koje izrađuje Silvija Sanković Tomlinović - 6 Silvija svoje medenjake i keksiće oslikava božićnim motivima s nekih davnih, pomalo zaboravljenih čestitki (Foto: Privatne fotografije)

Predivni su! Pogledajte 30 adventskih vijenaca naših čitateljica Vlatka Grbčić Tajana Tomić Martina Logožar +26 Ana Cindrić Vinković

Ručno rađene svijeće izgledaju kao slastice, a mirisne kombinacije dočaravaju najljepše od zime Mila Candles Mila Candles Mila Candles +2 Mila Candles

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju