Koja žena nije barem jednom u životu izustila da nema što obući iako stoji ispred prepunog ormara. No to što su police osobne garderobe dupkom ispunjene uistinu ne znači da imate raspoložive komade za nošenje.

Možda u ormaru čuvate odjeću od velike sentimentalne vrijednosti koju ste nosili u prvom razredu srednje škole, ali više vam ne pristaje? Ili je dio ormara ispunjen komadima koje ćete nositi čim skinete kilograme i dođete na svoju idealnu težinu?

To što je ormar pun ne znači i da obiluje stvarima koje uistinu možete iskoristiti. Što vam je činiti? Pročitajte savjete stručnjaka s kojima ćete stvoriti modni ormar ispunjen komadima koje stvarno možete nositi i uživati u njima.

1. Ne kupujte samo za jednu priliku

Idete na svadbu, krstitke ili 10-godišnjicu mature i tražite haljinu u kojoj ćete zablistati? Našli ste je, jednom odjenuli i odlučili da je više nikad nećete nositi. Iskrsavaju nove prilike, haljine se množe u ormaru, a vama ponestaje prostora? Poznato? Zagovornici minimalizma preporučuju da ne kupujete odjevne komade samo za jednu priliku.

Umjesto toga osmislite kapsulnu garderobu sastavljenu od klasičnih i kvalitetnijih komada koji se međusobno izvrsno kombiniraju, a u kojima ćete uvijek izgledati lijepo i dotjerano. Mala crna haljina neizbježan je dio takvih kapsulnih garderoba, svevremenska je i pristaje svakoj dami.

2. Ne čuvajte odjeću koja vam ne pristaje

Ne čuvajte u ormaru odjevne komade koji su vam premali ili preveliki, odnosno koje planirate nositi kada smršavite ili se udebljate. Oni samo zauzimaju prostor u ormaru, a ne donose ništa dobrog. I ne, ne možete ih zvati motivacijom za dijetu ako ih čuvate u ormaru godinama. Isto pravilo vrijedi i za odjeću koja više ne pristaje vašem modnom stilu.

Posve je normalno da se vaš stil razvija s godinama i da više ne volite nositi komade koje nekoć "niste skidali". Izvadite svu odjeću iz ormara, isprobajte je, a potom odlučite što ćete zadržati, a što pokloniti/donirati ili prodati u trgovinu rabljenom odjećom.

Uložite u svevremenski odjevni komad ili modni dodatak Uložite u svevremenski odjevni komad ili modni dodatak (Foto: Shutterstock)

3. Ne kupujte samo zato što je na sniženju

Sezonska sniženja savršena su prilika da nabavite kvalitetan komad odjeće, obuće ili modnog dodatka za samo djelić njihove stvarne cijene. No sezonsko sniženje ne smije biti izlika da kupujete pod svaku cijenu. Izbjegavajte odjeću u pogrešnoj konfekcijskoj veličini, stilu koji vam se ne sviđa ili boji koju baš nikada ne nosite. Potrošit ćete novac, a komad će vjerojatno završiti na dnu ormara, bez šanse da ga ikada odjenete.

4. Kada kupite novi komad, riješite se jednog starog

Ako želite držati garderobu pod kontrolom, usvojite pravilo: jedan komad unutra, drugi komad van. Svaki put kada svoju kolekciju nadopunite novim komadom, jedan uklonite iz nje – poklonite ga ili prodajte. Ta će vam filozofija pomoći da izbjegavate nepotrebnu kupovinu – ako se ne želite riješiti ničega iz svojeg ormara, ne možete ni povećavati svoju kolekciju.

5. Mijenjajte se s prijateljicama

Posuđivanje i mijenjanje odjevnih komada nije samo za tinejdžerice – možete to učiniti u svakoj životnoj dobi. To je najzabavniji način da obnovite svoju garderobu bez dodatnih troškova. Organizirajte zabavu za prijateljice, neka svaka ponese barem jedan komad odjeće koja joj se više ne sviđa i upriličite razmjenu. Možda je vašoj prijateljici dosadio komad koji se vama oduvijek sviđao. Mogli biste iznenaditi svojim ulovom.

6. Otkrijte nove brendove

Možda vam se čini da nemate što odjenuti jer stalno kupujte u istim trgovinama? Osnovne komade odjeće poput dobrih traperica, gležnjača ili bijele majice kratkih rukava dobro je nabaviti iz trgovina koje ste isprobali i kojima vjerujte. No ormar i svoj osobni stil možete nadopuniti i nekim novim brendovima.

Bez obzira na to preferirate li kupovati hrvatsko i upravo se upoznajete s nekom manjom markom ili ste uštedjeli za stranu dizajnersku torbicu – mogli biste se iznenaditi svojim pronalascima kada počnete ulagati vrijeme i trud u otkrivanje novih brendova.

7. Uložite novac u komade koje već posjedujete

Ne morate bacati cipele samo zašto što vam se potrgao potplat na njima! Još uvijek postoje postolari koji će vam napraviti novi đon i tako unijeti novi život u omiljeni par obuće. Iskoristite i usluge krojačice kako biste prekrojili, suzili, produžili i na neki drugi način promijenili određeni odjevni komad iz svojeg ormara. Neke manje popravke poput šivanja gumba možete napraviti i sami.

Tom Ford: 10 zlatnih savjeta za stil odijevanja kojem će se svi oko vas diviti Tom Ford kolekcija za proljeće/ljeto 2022. Tom Ford kolekcija za proljeće/ljeto 2022. Tom Ford kolekcija za jesen/zimu 2021 +2 Tom Ford, proljeće/ljeto 2023.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju