Želite smršavjeti, ali ne znate kako kontrolirati porcije hrane? U tome će vam pomoći jednostavna "šaka" dijeta.

Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta.

Uz takozvanu ''ručnu'' dijetu više ne morate razmišljati o kalorijama i porcije ćete bez problema držati pod kontrolom. Ova dijeta bazira se na ideji kontrole porcija hrane pomoću vlastite ruke. Točnije, na temelju veličine određenih dijelova šake. Tako preporučena dnevna količina mesa ne bi trebala biti veća od veličine raširenog dlana.

Ljude se odmalena uči da 'moraju počistiti sve s tanjura', a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma.

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti pokazalo je da nismo vješti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primjer, prosječne porcije tjestenine pet puta su veće od preporučene količine.

Odsjek za prehranu i prehrambene studije sveučilišta New York krivi mentalitet praznog tanjura za pogrešan odnos prema hrani. Ljude se odmalena uči da moraju počistiti sve s tanjura, a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma.

Zeleno lisnato povrće i meso peradi važan su dio MIND prehrane MIND prehrana: Kombinirana dijeta koja dokazano (i dugoročno) skida kilograme

Slika nije dostupna Pravilo 80/20: Plan prehrane uz koji nikad nećete morati držati dijetu

Male promjene u prehrani mogu donijeti velike rezultate, samo morate naučiti kako svakodnevno kontrolirati količinu hrane.

Komadić maslaca veličine vrha prsta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za jutarnji doručak, a ako na kruh namažete jednu obilnu čajnu žlicu maslaca, bespotrebno ćete unijeti minimalno 110 kalorija.

Čajna žlica ulja ima 45 kalorija, a jušna 135 kalorija. Zbog jedne žlice ulja viška dnevno u godinu dana možete se udebljati 6 kilograma.

Uz takozvanu 'ručnu' dijetu više ne morate razmišljati o kalorijama i porcije ćete bez problema držati pod kontrolom.

U nastavku saznajte koliku količinu osnovnih namirnica i popularnih namirnica smijete pojesti u jednom danu.

Na isti način kontrolirajte druge namirnice iz iste grupe i zapamtite da u konzumaciji svježeg voća i povrća nema ograničenja.

Meso – rašireni dlan

Riba – rašireni dlan

Ugljikohidrati (tjestenina, krumpir, riža, kruh) – stisnuta šaka

Maslac – vrh prsta

Sir – ispružen kažiprst i srednji prst

Majoneza, kečap i drugi industrijski umaci – vrh dva prsta

Čokolada – tri ispružena prsta

Sladoled – stisnuta šaka

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju