Pronaći vrijeme za vježbanje može biti teško. Na putu nam stoje posao, obiteljske obaveze i trošak. No postoje načini kako pronaći vrijeme i pored svih ovih razloga.

U nastavku pročitajte što za sebe možete učiniti u 13 različitih vremenskih termina.

20 sekundi

Mnogi ljudi trebaju skupiti puno hrabrosti samo da bi izašli kroz vrata na primjerice prvo trčanje. Ako si date 20 sekundi za hrabrost to je već velik korak.

Iskoristite ih za kratko guglanje plana vježbanja ili za ulazak i izlazak iz teretane. Ponekad je i ulazak za teretanu pobjeda za sebe.

30 sekundi

Svi ste čuli za plank, vježbu koja aktivira cijeli niz mišića. Iako je 30 sekundi planka teže nego se čini, ova vježba pomoći će vam izgraditi snažniji core, poboljšati vaše držanje i fleksibilnost.

Osim toga, plank je dobra pomoć u sagorijevanju kalorija.

Za plank je dovoljno 30 sekundi Za plank je dovoljno 30 sekundi (Foto: Getty Images)

Jedna minuta

Savodnevno sprintanje koje traje tek jednu minutu može pomoći u gubitku masnoće, izgradnji mišića i povećanju brzine kojom vaše tijelo sagorijeva kalorije dok odmarate.

I maratonci u svoje treninge redovito uključuju "kratka rafalna trčanja", poznata kao fartlek, jer im poboljšavaju brzinu i kardiovaskuarnu kondiciju.

Tri minute

Ako je vaš cilj jednog dana napraviti zgib, dobra ideja je da za početak u ruke zgrabite bučice i s njima idete u šetnju.

Nosite ih u ruci poput kovčega i svaki tjedan vaš će stisak biti sve snažniji.

Četiri minute

Četiri minute dovoljne su za tabatu. Radi se o vježbanju koje uključuje intervale od 20 sekudni intenzivnog vježbanja nakon kojih slijedi 10 sekundi pauze. Ponovite to osam puta i ukupan zbroj bit će 4 minute.

Pet minuta

Pet minuta bit će vam dovoljno da se prije spavanja pripremite za sutrašnje vježbanje. Alarm stavite na drugi kraj sobe kako ga ne biste samo stišali i ostali u krevetu, kraj kreveta spremite odjeću i tenisice za vježbanje. Ujutro kada ih ugledate dobit ćete poticaj da umjesto ostanka u krevetu izaberete odlazak na trening.

10 minuta

Umjesto liftom na peti, šesti, sedmi... kat popenjite se stubama. Na taj način učinit ćete dobro svom karidovaskularnom zdravlju, a tu su i druge koristi za primjerice razinu kolesterola i tjelesnu težinu. Ako stube postanu vaš redoviti izbor vrlo brzo ćete osjetiti pozitivne promjene.

Umjesto lifta birajte stube Umjesto lifta birajte stube (Foto: Getty Images)

30 minuta

Izađite iz busa ili tramvaja nekoliko stanica prije vašeg doma i hodajte. Ako ste od posla udaljeni nekoliko kilometara, ostavite auto na parkingu i prošetajte. Šetnja od 30 minuta svaki dan donijet će vam niz koristi.

Sat vremena

Za zdravlje je osim kretanja bitna i prehrana. Odvojite vrijeme za pripremu zdravih obroka. Za vikend primjerice pripremite obroke za idućih nekoliko dana. Ako se pobrinete da u niti jednom trenutku ne budete gladni, vaši izbori će biti zdraviji kada je u pitanju hrana.

Devet tjedana

Devet tjedana dovoljno je da se kao početnik pripremite za utrku od 5 kilometara. Kada budete spremni prijavite se na neku utrku i doživite dobar osjećaj koji pruža ulazak u cilj. Neće vam biti žao.

66 dana

Često se kaže da je potreban 21 dan kako bi se stvorila navika. No, znanstvenici s londonskog sveučilišta koji su proučavali formiranje navika otkrili su da je prosječno vrijeme potrebno da neka radnja postane automatska 66 dana.

Ukoliko želite popraviti svoje zdravlje tako što ćete piti samo vodu ili redovito jesti voće, pokušajte se toga držati barem dva mjeseca kako bi vam postalo navika.

16 tjedana

Ako ste uspješno istrčali onih 5 kilometara i ta vam duljina više ne predstavlja nikakav problem, 16 tjedana trebalo bi biti dovoljno vremena da se pripremite za prvi polumaraton. Zamislite kako je tek dobar osjećaj utrčati u cilj nakon 21 istrčanog kilometra.

Šest mjeseci do godinu dana

Pokušajte prestati pušiti. Kapacitet pluća ključan je za vježbanje, kao i funckcija srca i transport kisika, a na sve to utječe pušenje.

Iako će vam vjerojatno biti potrebno neko vrijeme da izbacite ovu naviku iz vašeg života (prema nekim istraživanjima pušači pokušavaju prestati u prosjeku 30 puta prije uspjeha), na kraju ćete biti zahvalni sami sebi.

Rizik od srčanih bolesti prepolovi se nakon godinu dana bez pušenja, a u tom periodu poboljša se i funkcija pluća.
 

Pogledajte i 10 navika uz koje vam "stroga" detoksikacija neće trebati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju