Povodom Svjetskog dana debljine voditeljica istraživanja za Hrvatsku, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović predstavila je rezultate istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije "Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2021./2022."

Galerija Sanja Musić Milanović - 1 Sanja Musić Milanović u crnom odijelu Prva dama uz odijelo je nosila crne gležnjače +0 Sanja Musić Milanović

Rezultati pokazuju da u Hrvatskoj 36,1 % djece dobi od 8 do 8,9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

Uz vrlo visoku prevalenciju prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece, zabilježene su i izražene spolne razlike, odnosno prekomjerna tjelesna masa i debljina češće su zabilježene u dječaka, u njih 38,5 %, u odnosu na 33,7 % djevojčica, navodi na svojim stranicama HZJZ.

Ovi rezultati, u usporedbi s rezultatima prva dva kruga CroCOSI istraživanja 2015./2016. i 2018./2019. u kojima je zabilježena prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece iste dobi od 34,9 % te 35 % pokazuju nam da, baš kao ni druge europske zemlje, nismo na dobrom putu da ostvarimo cilj zaustavljanja porasta debljine u djece.

Činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Ta djeca imaju povećan rizik da u odrasloj dobi također imaju isti problem, što posljedično znači veći rizik oboljenja od drugih kroničnih nezaraznih bolesti, čime raste i očekivani teret za zdravstveni sustav, poručila je danas Musić Milanovć.

Sanja Musić Milanović Sanja Musić Milanović (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

Prva dama za predstavljanje je odabrala jednostavno i elegantno izdanje koje je nepogrešiv odabir za prilike poput ove.

Nosila je crno odijelo klasičnog kroja sastavljeno od sakoa i hlača na crtu.

Bezvremensku kombinaciju, koja uvijek izgleda lijepo, upotpunila je brošem, a ispod crnog sakoa nosila je satensku bluzu s efektnim ovratnikom.

Prva dama uz odijelo je nosila crne gležnjače Prva dama uz odijelo je nosila crne gležnjače (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

Kada je u pitanju obuća, i tu je igrala na sigurno odabravši crne gležnjače na visoku potpeticu.

Haljina za bal Sanje Musić Milanović s kojom se ne može fulati Sanja Musić Milanović na Liječničkom balu u Zagrebu - 2 Sanja Musić Milanović na Liječničkom balu u Zagrebu - 4 Sanja Musić Milanović na Liječničkom balu u Zagrebu - 1 +0 Sanja Musić Milanović na Liječničkom balu u Zagrebu - 3

Nakit je top: Rokersko izdanje Sanje Musić Milanović u ziheraškoj boji Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović na premijeri filma Slatka Simona Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović na premijeri filma Slatka Simona Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović s redateljem Igorom Mirkovićem +3 Sanja Musić Milanović u crnom izdanju na premijeri filma Slatka Simona

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju