U moru Instagram kreativaca, istaknuo se zaista poseban brend „Krakle“ koji se bavi izradom predmeta od keramike. Pastelne boje, pečeno zlato, pomno osmišljeni oblici i jedinstveni dizajn, recept su za kreativni uspjeh kojega su dvije kolegice i prijateljice, Zdenka i Martina, razvijale proteklih osam godina.

Galerija Krakle keramika - 12 Krakle keramika - 2 Krakle keramika - 3 +14 Krakle keramika

Zdenka Vrgoč i Martina Ćurković Madiraca su restauratorice iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra pa ne čudi što su umjetnički talent iskoristile kako bi realizirale još jedan posao u kojemu uživaju.

Da guštaju dok barataju glinom i lončarskim kolom, vidi se po predmetima koje izrađuju.

Osim što su njihovi proizvodi kvalitetni, na oko su zaista prekrasni, a karakteriziraju ih pastelne, profinjene boje inspirirane skandinavskim stilom i proces proizvodnje koji je, od početka do kraja, njihovih ruku djelo.

Krakle keramika - 13 Lončarsko kolo (Foto: Maja Bačić)

Nakon što sam diplomirala, od prijatelja sam dobila lončarsko kolo. U isto vrijeme je Martina uređivala prostor koji nam je sada studio. To je bio veliki prostor u kojemu je njezin djed radio brodove. U tom trenutku smo bile bez nekog primarnog posla i došle smo na ideju da zajedno krenemo u svijet ručnog rada i keramike, govori Zdenka, restauratorica keramike koja je sa svojom kolegicom Martinom pokrenula Krakle priču.

Svatko od nas kreativaca je drugačiji. Mislim da svatko izrazi sebe kroz ono što radi, posebno u ovome poslu. Svaki proizvod u sebi ima dio našeg karaktera. Bitno je da se po proizvodima vidi da ti je gušt to raditi i da si uživao u cijelom tom procesu

Iako mi na prvu vidimo prekrasne šalice, zdjelice i tanjure, to je samo vrh ledenog brijega jer iza predivnih predmeta stoje tjedni i tjedni izrade. Proces nije jednostavan, a za realizaciju jedne male šalice obično je potrebno dva do tri tjedna.

Krakle keramika - 10 Krakle keramika (Foto: Maja Bačić)

Mi radimo na tri različita načina. Jedan od načina je izrada na lončarskom kolu. Oblik se napravi vrlo brzo, a onda je potreban jedan dan da se posuši. Nakon toga se tokari, a potom ide sušenje koje traje tjedan do dva. Na kraju ide pečenje - prvi put na 1000 stupnjeva u biskvitu, onda se ponovno peče oko devet sati, a onda se hladi. Na kraju se vadi iz peći pa se glazira i ponovno stavlja u pećnicu na 1200 stupnjeva, ovisi o kojoj glazuri se radi, pojašnjava Zdenka.

Jako je uzbudljivo, govori Zdenka, čekati trenutak kada proizvod treba izvaditi iz peći.

Uzbudljivo je čekati dva dana samo da vidite kakav će proizvod izaći iz peći. To je jedan od najljepših osjećaja kad otvorite peć i vidite kako taj predmet na kraju izgleda. Ponekad čujete da predmet pukne u peći, ali je ne smijete dirati. Morate čekati do kraja, iako znate da je proizvod propao.

Krakle keramika - 1 Krakle keramika (Foto: Maja Bačić)

Na pitanje radi li po narudžbi, dobili smo vrlo jasan odgovor. Karakter i stil su izrazito važni za ovaj posao, a one žele biti originalne.

Ne radimo po narudžbi jer ne želimo biti kopija drugih ljudi. Svaki rad treba poštovati i mislim da za sve nas ima prostora da pokažemo nešto svoje. Nema potrebe da se kopiramo. Ponekad znamo staviti ime na našu originalnu šalicu, ali obično ljudi ne mogu naručiti proizvod po želji.

Zdenka želi ohrabriti sve kreativce koji žele krenuti ovim putem, a teško im je spustiti ručnu kočnicu jer se boje neuspjeha. Njih dvije su krenule od nule, nisu imale doslovno ništa, a onda se sve posložilo.

Mnoge je strah da neće uspjeti. Ako ne probate, onda sigurno nećete uspjeti!, kaže Zdenka i dodaje kako se ne voli uspoređivati s drugim ljudima. Ljubav prema ovome poslu želi podijeliti s drugim ljudima pa je ovoga ljeta pokrenula i radionice keramike na koje se mogu javiti svi koji žele naučiti raditi na lončarskom kolu i stvoriti nešto vlastitim rukama. 

Krakle keramika - 5 Krakle keramika (Foto: Maja Bačić)

Svatko od nas kreativaca je drugačiji. Mislim da svatko izrazi sebe kroz ono što radi, posebno u ovome poslu. Svaki proizvod u sebi ima dio našeg karaktera. Bitno je da se po proizvodima vidi da ti je gušt to raditi i da si uživao u cijelom tom procesu, zaključila je Zdenka. 

Šalice brenda Stars Above Us sa zanimljivim i šaljivim natpisima - 5 "Voljela je Zaru i kafanu": Šalice s fora natpisima koje ćete željeti i za sebe i za prijateljicu

Šarmantni studio Krakle, možete pronaći u samom centru Zadra, preko puta mosta, a predivne predmete od keramike, možete naručiti i preko društvenih mreža brenda.

Šarmantne šalice hrvatskog brenda Japa design Japa design: Tako zgodne šalice brenda kojem je mama Ana ime dala po svom ocu

Za jednu Krakle šalicu, trebat ćete izdvojiti od 100 do 200 kuna, cijena zdjelica je između 130 i 180 kuna, a nešto veći predmeti, poput lampi i pladnjeva koštaju od 350 do 450 kuna. 

Krakle keramika - 11 Krakle keramika (Foto: Maja Bačić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju