Unatoč trudu da naša prehrana bude zdrava, dogode se dani u kojima zbog obveza ne stignemo skuhati zdravi ručak ili smo jednostavno preumorni.

Kada se dogode takvi dani, nerijetko se dogode i izleti u pekaru ili na koje drugo mjesto na kojem se nude brzi, ali nezdravi obroci.

Ipak, u kolikoj god gužvi i strci bili, uvijek je moguće pronaći pet minuta vremena za pravljenje smoothieja koji će vas spasiti od tog izleta u pekaru.

Naravno, smoothie ne treba i ne smije biti redovita zamjena za obroke, nego povremena pomoć na vašem putu da zadržite zdrave navike.

Smoothie od banane i ananasa Gotov u pet minuta: Egzotični napitak koji čuva zdravlje i tjera kilograme

Iskoristite sezonu grožđa i za izradu ukusnih smoothieja Malo kalorija: Napitak od omiljenih slasnih boba koji će vas satima držati sitima

Bitno je da taj smoothie koji će ponekad "uskočiti" umjesto ručka ili večere ima sve potrebne hranjive sastojke. Jedan dio tih hranjivih sastojaka osigurat će vam svježe voće i povrće koje je tu kako biste imali dozu složenih ugljikohidrata.

Voće i povrće koje koristiti sa smoothieje možete zamrznuti kako biste ga uvijek imali pri ruci.

Kada su u pitanju proteini, njih dodajte pomoću sjemenki konoplje, lanenih sjemenki, kefira, maslaca od badema ili kikirikija...

Smoothie koji će zamijeniti obrok treba imati i masti (avokado, orašasti plodovi, razne sjemenke, kokosovo mlijeko...).

Smoothie je idealan ljetni doručak Brzo i lako: Pet razloga zbog kojih je smoothie idealan ljetni doručak

Sok od bobičastog voća Hladi i brzo je gotov: Napravite zdravu zamjenu za gotove sokove pune šećera

Na kraju, kada blender napunite svim hranjivim sastojcima, dodajte tekućinu i miješajte dok smjesa ne postane jednolika. Tekućina može biti voda, jogurt, mlijeko...

U nastavku pročitajte recept za jedan takav smoothie koji će vas spasiti u kriznim situacijama:

SASTOJCI

- 1 (smrznuta) banana
- šalica (smrznutog) bobičastog voća
- šalica (smrznutog) špinata
- žlica chia sjemenki
- žlica lanenih sjemenki
- 1/2 avokada
- žlica meda
- 1 do 2 šalice biljnog mlijeka (rižino, sojino, zobeno...) ili grčki jogurt (količine prilagodite tome koliko gust smoothie želite)

Iako vam se možda ne čini takvim, ovaj je smoothie obrok koji će vašem tijelu dati sve što mu je potrebno, a zdraviji je od dostave ili pekare i ne izaziva grižnju savjesti. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju