Cvijeće je najljepši dar prirode, a dolazak proljeća uvijek nas na to podsjeti. Neki cvjetovi, osim ljepotom, osvajaju i svojim ljekovitim svojstvima i širokom namjenom, a jedan od njih je narančasti ljepotan imena dragoljub.

Galerija Dragoljub Dragoljub Dragoljub - 2 +3 U vrtu privlači oprašivače

Njegovo latinsko ime glasi Tropaeolum majus, a u narodu je poznat i pod imenom kapucinka (capuchinha). Prirodno raste u Južnoj Americi, preciznije, Peruu, Brazilu i Meksiku, a svoju je popularnost stekao s trendom jestivog cvijeća u gastronomiji. Ako ste kad vidjeli primamljive tanjure ukrašene šarenim cvijećem, to je, vjerojatno, bio dragoljub.

Dragoljub Osim što je lijepa i jestiva, ova je biljka i odlična pomoć astmatičarima (Foto: Living4media)

Osim ljepote na tanjuru kojom može doprinijeti, sve je veći broj istraživanja o potencijalnim pozitivnim učincima dragoljuba na ljudsko zdravlje, piše Kreni Zdravo. Primjerice, pomaže osobama koje boluju od astme, a i dobar je saveznik u borbi protiv urinarnih infekcija.

Postoji oko 80 vrsta dragoljuba, a na našim je prostorima najpoznatiji puzavi dragoljub pa najljepše izgleda u visećim teglama na balkonima. Njegovi mirisni cvjetovi mogu biti žuti, narančasti, crveni te smećkasti, a krasi ih pet latica.

Dragoljub - 2 Dragoljub - 2 (Foto: Living4media)

Uzgoj dragoljuba je jednostavan, a u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta kako da i u vašem vrtu zaživi u svom punom sjaju.

  • Dragoljub se često preporučuje početnicima jer se radi o sasvim nezahtjevnoj biljci. Najbolje mu paše siromašno tlo, toplina i sunce, a osim u posudama na balkonu, odlično izgleda i u vrtu gdje će provlačiti oprašivače.
  • Treba ga češće zalijevati tijekom vrućih mjeseci, ali treba voditi brigu o tome da se tlo potpuno osuši između zalijevanja.
  • Najbolje vrijeme za sadnju dragoljuba je proljeće, a nećete pogriješiti niti ako ga posadite u rano ljeto.
  • Svaki dio dragoljuba je jestiv, ali najviše se koriste njegovi cvjetovi paprenog okusa. Prije jela treba ukloniti tučak i prašnike, a možete ga kombinirati u salatama. Zanimljivo je da se dragoljub kroz povijest koristio kao zamjena za papar.

Dragoljub Dolazi u narančastoj, crvenoj, žutoj i smećkastoj boji (Foto: Living4media)

Karanfil je simbol ženske snage, ali i čiste majčine ljubavi Karanfili Karanfili Karanfili +6 Karanfili Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju