Ako ste u braku ili vezi, onda sigurno znate da tuđi savjeti nisu rijetkost. Neke tražimo, neke ne, neki su razumni, drugi nisu...

U svakom slučaju, bračni savjeti nisu rijetkost, a i njih možemo podijeliti na one dobre i one loše. Pitanje je - kako znati koji savjet je dobar, a koji nije?

Skupina stručnjaka za veze izdvojila je savjete koje bračni parovi često dobivaju, a koji potencijalno mogu biti opasni.

Donosimo ih u nastavku pa idući put kada vam netko udijeli neki od ovih savjeta dobro razmislite.

Sedam čestih bračnih savjeta koji zapravo mogu biti jako opasni:

1. Pripremi se na puno posla

Posao o kojem se ovdje priča podrazumijeva da stalno morate činiti sve kako biste ugodili svom partneru. Međutim, iako brak je odnos u kojem se obje strane trebaju truditi kako bi održale sklad i romantiku, to nikako nije odnos u kojem biste stalno trebali ulagati velike napore kako bi sve funckioniralo savršeno.

2. Brak je dobar ako ne predstavlja napor

Sada imamo savjet koji je potpuno suprotan prvome. Ne postoje odnosi koji nisu izazovni pa takav nije ni brak. Ponekad ćete morati savladati određene prepreke. Ono čega morate biti svjesni je to da su dio braka dva bića koja se razvijaju. Ponekad se može dogoditi da se udaljite, da se osjećate manje povezanima, a onda je na vama da se potrudite i ponovno povežete.

3. Prihode i rashode trebate dijeliti 50-50

Očekivanje da svaka strana treba jednako financijski doprinijeti može stvoriti toksično okruženje. Vjerojatnost da će oba partnera jednako zarađivati u svakom trenutku je mala. Zato umjesto da financije svedete na jednaki doprinos, sjednite i iskreno porazgovarajte sa svojim supružnikom o tome što vam oboma financijski odgovara. Također, vaše kućne financije niste dužni nikome objašnjavati. Bitno je da pronađete rješenje koje vama odgovara.

4. Ako se svađate, svađajte se pošteno

Prema riječima stručnjaka, može biti jako opasno parovima tvrditi da svaka svađa može biti i poštena svađa. Naime, kada se svađamo s osobom koju volimo aktivira se središte za strah u našem mozgu i teže nam je pristupiti racionalnim mislima i sposobnosti rasuđivanja.

Iako je dobro pokušati pronaći način da situacija ne eskalira, nije razumno očekivati da će svađa baš svaki put biti poštena i razumna. Zato je ključan popravak nakon svađe. Kada se obje strane smire dobro je kroz razgovor pokušati provjeriti što se dogodilo, ući u kožu onoga drugoga i ako je potrebno, ispričati se.

5. Ono što ne znaju neće ih povrijediti

Pretpostavka da će vašem partneru bili bolje ako nešto ne zna je racionaliziranje pretpostavke da bi to nešto moglo iste sekunde razoriti stabilan dom. Ako mislite da je vaš odnos toliko podložan urušavanju, možda imate nekih ozbiljnijih problema?

Mišljenje stručnjaka za odnose je da su iskrenost i hrabrost faktori koji učvršćuju vezu među parovima. Pokušajte to imati na umu kada vam idući put netko savjetuje da zatajite određene stvari od partnera.

6. Napravite raspored za seks

Savjet koji često dobivaju parovi kod kojih je smanjena želja za seksom je taj da naprave raspored. Iako slaganje rasporeda kod nekih parova može funkcionirati, kod mnogih se može dogoditi to da se seks pretvori u iskustvo ispunjeno pritiskom i tjeskobom. To u konačnici može utjecati na vaše emocionalno zdravlje, kao i na zdravlje vašeg braka.

Prema riječima stručnjaka za veze, puno bolja opcija je pronaći seksualnog terapeuta i skupa s njim pronaći rješenje problema. Seks je nešto što treba biti zabavno, a ne još jedan zadatak koji ćete prekrižiti na popisu obaveza.

Par na bračnoj terapiji Pronalazite li se? Četiri problema na koja se najviše žena žali bračnim terapeutima

Nikome niste dužni objašnjavati želju za uživanjem u samoći Sedam stvari koje nikome niste dužni objašnjavati - ali baš nikome

7. Brak je težak

Prema riječima stručnjaka za veze - ovo može biti jako problematičan savjet. Radi se o tome da je brak težak kada je brak loš. Ako nas svi uvjeravaju da je svaki brak težak, možemo se dovesti do toga da se nosimo sa stvarima s kojima se ne bismo trebali nositi i da prelazimo preko problema preko kojih ne bismo trebali prijeći samo zato što nas svi uvjeravaju da je brak težak.

Brak može donijeti određene izazove, ali nije nešto što bi trebalo biti teško iz dana u dan. U dobrom braku partneri se međusobno podržavaju i zajednički rješavaju probleme.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju