Čišćenje hladnjaka poprilično je zahtjevan pothvat koji često odgađamo do zadnjeg trenutka. Nikad ne znate koje namirnice s istekom roka trajanja možete pronaći u dubini hladnjaka, a zasigurno vam nije drago ni čišćenje ljepljivih mrlja od staklenke džema ili meda.

Da biste što lakše pristupili čišćenju hladnjaka, donosimo vam nekoliko savjeta kako da ovaj dugotrajan i nezahvalan kućanski posao učinite lakšim i efikasnijim.

Dvije najčešće greške kod čišćenja hladnjaka

Dvije najčešće pogreške koje radimo prilikom čišćenja hladnjaka su korištenje pogrešnih sredstava za čišćenje te krpe od pogrešne tkanine ili spužve za čišćenje. Prvo se dobro informirajte koje vam sredstvo zaista može pomoći u čišćenju tvrdokornih mrlja iz hladnjaka te odaberite ono koje je namijenjeno takvom tipu čišćenja. Čišćenje trebate započeti mekom spužvicom za ribanje, a zatim je dobro imati pri ruci krpicu od mikrovlakana za završno brisanje polica.

Krpe od mikrovlakana izvrsne su jer ne ostavljaju dlačice i bez problema se mogu prati u perilici. Za čišćenje hladnjaka možete koristiti i isprobane domaće recepte za čišćenje poput octa ili kombinacije sode bikarbone i vode.

Kako se dobro pripremiti za čišćenje hladnjaka?

Pripremite čistu plohu za odlaganje namirnica iz hladnjaka, a za to vam može poslužiti stol ili kuhinjska radna ploha. Hladnjak čistite prije čišćenja ostatka kuhinje jer bi se moglo dogoditi da namirnice iz hladnjaka ostave masni ili ljepljivi trag na elementima.

Prije nego krenete s čišćenjem, pripremite i čačkalice ili staru četkicu za zube pomoću kojih ćete očistiti sva teže dostupna mjesta u hladnjaku.

Ne zaboravite ladice i vrata. Vrlo je velika vjerojatnost da ćete u ladici pronaći neku bobicu grožđa koja vam je promakla ili ste zaboravili na onaj češnjak koji ste kupili prije tri mjeseca. Ladice izvadite i operite ih u sudoperu ili u kadi ako nemate dovoljno mjesta u kuhinji. Dok se ladice i police namaču ili suše, uhvatite se čišćenja samog hladnjaka.

Slika nije dostupna Jednostavan trik za čišćenje pećnice učinkovitiji i od sode bikarbone i octa

Slika nije dostupna Sedam zaboravljenih mjesta i predmeta u domu koje bismo trebali redoviti čistiti

Na kraju obrišite sve dijelove hladnjaka suhom i čistom krpom kako biste spriječili pojavu plijesni. Kada je potpuno čist i suh, u hladnjak možete staviti odgovarajuće mirišljavo sredstvo koje će pokupiti neugodne mirise, a vaš će hladnjak duže ostati svjež i mirisan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju