Vaginalete su tablete za rodnicu koje se koriste za liječenje vaginalnih infekcija. Ovalnog su oblika, a u rodnicu se obično stavljaju pomoću plastičnog aplikatora. Zagrijavanjem na tjelesnu temperaturu vaginaleta se rastapa i prelazi u tekuće stanje.

Vaginalete se, između ostalog, koriste za liječenje gljivičnih infekcija i suhoće rodnice. Suprotno vjerovanju nekih, ne radi se o antibioticima.

Smatraju se sigurnom i učinkovitom pomoći kod navedenih stanja, u mnogim slučajevima mogu pružiti brže olakšanje od oralnih lijekova, uz manje nuspojava, ali imajte na umu da se morate obratiti liječniku za savjet ako nakon upotrebe vaginaleta i dalje osjećate nepoželjne simptome.

Ako i sami kupujete bezreceptno vaginalete, savjet liječnika je da se dobro informirate o sastavu. Detaljno pročitajte upute koje dolaze u pakiranju.

Kako smo već spomenuli, vaginalete se u rodnicu stavljaju pomoću aplikatora, ali on nije neophodan.

Ako osjetite olakšanje prije nego iskoristite vaginalete, nastavite s liječenjem kako je propisano čak i ako simptomi nestanu

Prije stavljanja bitno je, naravno, oprati vaginalno područje i ruke blagim sapunom i vodom te ih dobro posušiti ručnikom. Stavljanje vaginaleta nekima predstavlja nelagodu, ali postoje načini kako si olakšati ovaj postupak.

Slika nije dostupna Pet najvažnijih pravila za korištenje vaginaleta

Nekoliko savjeta donosimo u nastavku:

1. Vaginalete mogu iscuriti pa ih je najbolje koristiti prije spavanja. Ležanje će smanjiti curenje proizvoda koje bi se moglo dogoditi ako sjedite ili stojite. Kako biste zaštitili donje rublje i posteljinu možete staviti higijenski uložak.

2. Vaginaletu možete brzinski umočiti u vodu prije korištenja. To može olakšati umetanje.

3. Kako se vaginaleta ne bi otopila prije upotrebe pohranite je na hladno mjesto. To može biti i hladnjak, ako je tako navedeno u uputama.

4. Vaginalete koristite onoliko dugo koliko vam je to rekao liječnik ili kako je navedeno u uputama. Ako nakon isteka tog perioda ne osjetite olakšanje, obratite se liječniku.

Također, ako osjetite olakšanje prije nego iskoristite vaginalete, nastavite s liječenjem kako je propisano čak i ako simptomi nestanu.

Slika nije dostupna Gljivična upala: Četiri česte navike uzrokuju ovu neugodnu bolest

5. Neke vaginalete možete koristiti tijekom menstruacije što je navedeno u uputama, međutim, ako ih koristite u tom periodu, nemojte koristiti tampone koji mogu apsorbirati dio lijeka i spriječiti njegovo djelovanje.

Ovi savjeti trebali bi vam olakšati umetanje vaginaleta i njihovo efikasnije i brže djelovanje, ali ako imate bilo kakvim dodatnih pitanja ili poteškoća za savjet se obratite liječniku ili ljekarniku.

PREHRANA I GLJIVIČNE INFEKCIJE

Inače, spomenute gljivične infkekcije čine jednu trećinu svih upala rodnice, a najčešći uzročnici su vulvovaginalne kandidoze gljivice iz roda Candida.

Nekim ženama od pomoći mogu biti promjene prehrambenih navika. Tu se najviše misli na izbjegavanje alkohola i hrane bogate rafiniranim šećerom.

O ovoj temi svojedobno smo razgovarali i s ginekologinjom dr. Jasenkom Grujić.

Gljivična infekcija Kako na gljivične infekcije utječe prehrana i kako ih možemo ublažiti?

Oni koji prakticiraju komplementarnu i alternativnu medicinu smatraju da postoji potreba propisivati tzv. "Candida cleanse" dijetu, antikandida dijetu kako bi se djelovalo na pretjerani rast gljivice koja, kako navode, može uzrokovati i opću bolest tj. "gljivični sindrom".

Ovakve dijete najčešće ne dozvoljavaju konzumaciju šećera, bijeloga brašna, gljiva i sira.

Medicinska znanost zapravo ne podržava postojanje "gljivičnog sindroma" i ne postoje istraživanja poduprta dokazima koja dokumentiraju efikasnost antikandida dijete u liječenju bilo kojega stanja ili bolesti, objasnila nam je te dodala da postoji logično objašnjenje zašto se oni koji drže antikandida dijetu ipak osjećaju bolje.

Loša prehrana bogata šećerom i bijelim brašnom zamijenjena svježim povrćem, cjelovitim zrnjem, voćem s malo šećera, bjelančevinama (umjesto bijeloga brašna i šećera uključujući zašećerene napitke i alkohol) sigurno će dovesti do općenito boljega osjećanja. Naravno neće spriječiti rast i postojanje gljivice, posebno ne u gastrointestinalnom traktu, objasnila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju