Vaginalete su tablete za rodnicu koje se koriste za liječenje vaginalnih infekcija. Ovalnog su oblika, a u rodnicu se obično stavljaju pomoću plastičnog aplikatora. Zagrijavanjem na tjelesnu temperaturu vaginaleta se rastapa i prelazi u tekuće stanje.

Vaginalete se, između ostalog, koriste za liječenje gljivičnih infekcija i suhoće rodnice. Suprotno vjerovanju nekih, ne radi se o antibioticima.

Smatraju se sigurnom i učinkovitom pomoći kod navedenih stanja, u mnogim slučajevima mogu pružiti brže olakšanje od oralnih lijekova, uz manje nuspojava, ali imajte na umu da se morate obratiti liječniku za savjet ako nakon upotrebe vaginaleta i dalje osjećate nepoželjne simptome.

Ako i sami kupujete bezreceptno vaginalete, savjet liječnika je da se dobro informirate o sastavu. Detaljno pročitajte upute koje dolaze u pakiranju.

Kako smo već spomenuli, vaginalete se u rodnicu stavljaju pomoću aplikatora, ali on nije neophodan.

Ako osjetite olakšanje prije nego iskoristite vaginalete, nastavite s liječenjem kako je propisano čak i ako simptomi nestanu

Prije stavljanja bitno je, naravno, oprati vaginalno područje i ruke blagim sapunom i vodom te ih dobro posušiti ručnikom. Stavljanje vaginaleta nekima predstavlja nelagodu, ali postoje načini kako si olakšati ovaj postupak.

Vaginalete Pet najvažnijih pravila za korištenje vaginaleta

Nekoliko savjeta donosimo u nastavku:

1. Vaginalete mogu iscuriti pa ih je najbolje koristiti prije spavanja. Ležanje će smanjiti curenje proizvoda koje bi se moglo dogoditi ako sjedite ili stojite. Kako biste zaštitili donje rublje i posteljinu možete staviti higijenski uložak.

2. Vaginaletu možete brzinski umočiti u vodu prije korištenja. To može olakšati umetanje.

3. Kako se vaginaleta ne bi otopila prije upotrebe pohranite je na hladno mjesto. To može biti i hladnjak, ako je tako navedeno u uputama.

4. Vaginalete koristite onoliko dugo koliko vam je to rekao liječnik ili kako je navedeno u uputama. Ako nakon isteka tog perioda ne osjetite olakšanje, obratite se liječniku.

Također, ako osjetite olakšanje prije nego iskoristite vaginalete, nastavite s liječenjem kako je propisano čak i ako simptomi nestanu.

Slika nije dostupna Gljivična upala: Četiri česte navike uzrokuju ovu neugodnu bolest

5. Neke vaginalete možete koristiti tijekom menstruacije što je navedeno u uputama, međutim, ako ih koristite u tom periodu, nemojte koristiti tampone koji mogu apsorbirati dio lijeka i spriječiti njegovo djelovanje.

Ovi savjeti trebali bi vam olakšati umetanje vaginaleta i njihovo efikasnije i brže djelovanje, ali ako imate bilo kakvim dodatnih pitanja ili poteškoća za savjet se obratite liječniku ili ljekarniku.

PREHRANA I GLJIVIČNE INFEKCIJE

Inače, spomenute gljivične infkekcije čine jednu trećinu svih upala rodnice, a najčešći uzročnici su vulvovaginalne kandidoze gljivice iz roda Candida.

Nekim ženama od pomoći mogu biti promjene prehrambenih navika. Tu se najviše misli na izbjegavanje alkohola i hrane bogate rafiniranim šećerom.

O ovoj temi svojedobno smo razgovarali i s ginekologinjom dr. Jasenkom Grujić.

Gljivična infekcija Kako na gljivične infekcije utječe prehrana i kako ih možemo ublažiti?

Oni koji prakticiraju komplementarnu i alternativnu medicinu smatraju da postoji potreba propisivati tzv. "Candida cleanse" dijetu, antikandida dijetu kako bi se djelovalo na pretjerani rast gljivice koja, kako navode, može uzrokovati i opću bolest tj. "gljivični sindrom".

Ovakve dijete najčešće ne dozvoljavaju konzumaciju šećera, bijeloga brašna, gljiva i sira.

Medicinska znanost zapravo ne podržava postojanje "gljivičnog sindroma" i ne postoje istraživanja poduprta dokazima koja dokumentiraju efikasnost antikandida dijete u liječenju bilo kojega stanja ili bolesti, objasnila nam je te dodala da postoji logično objašnjenje zašto se oni koji drže antikandida dijetu ipak osjećaju bolje.

Loša prehrana bogata šećerom i bijelim brašnom zamijenjena svježim povrćem, cjelovitim zrnjem, voćem s malo šećera, bjelančevinama (umjesto bijeloga brašna i šećera uključujući zašećerene napitke i alkohol) sigurno će dovesti do općenito boljega osjećanja. Naravno neće spriječiti rast i postojanje gljivice, posebno ne u gastrointestinalnom traktu, objasnila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju