O modnom stilu Parižanki sve se zna - desetljećima su njihove neopterećene šik kombinacije inspiracija za odijevanje. Možda niste znali da je jednako zanimljiv i njihov stil uređenja interijera.

Pariški stan je poput Chanelove male crne haljine. Treba mu samo malo dodataka i desetljećima može izgledati fantastično. Francuzi uređuju interijere onako kako se odijevaju. Svoju garderobu grade na nekoliko klasika. Isto tako, dizajn svojeg doma baziraju na nekoliko ključnih komada namještaja, a ostatak uređenja evoluira u skladu s njihovom osobnosti, objašnjava Betsy Kasha, suvlasnica pariške agencije za uređenje i prodaju nekretnina.

Pariški stil zapravo je teško uspoređivati s ostalim trendovima u uređenju interijera. Naime, drugi trendovi uglavnom se baziraju na promišljenom dekoriranju, a kod pariškog stila ne opterećujemo se promišljanjem, nego se vodimo osjećajem i miješamo razne stilove.

1. Ne bacajte stari namještaj

Ključ pariškog stila uređenja interijera je u spajanju starog i novog. Francuzi obožavaju vintage namještaj. Zavirite na svoje tavane i pronađite stare komode, stoliće, police, kredence, fotelje… Gotovo da ne postoji komad namještaja koji se ne može obnoviti i upravo će oni dati poseban šarm vašem životnom prostoru.

2. Prihvatite nesavršenstva

Vaš parket je izgreban? Nema veze, ne dirajte ga. Dijete vam je odlučilo demonstrirati svoje umjetničke vještine i napravilo crtež na zidu? Uzmite okvir za slike bez stakla i stavite ga na zid kako biste uokvirili ovo malo remek-djelo. Pukla vam je zidna pločica u kuhinji? Ne morate je mijenjati. Nesavršenstva su sastavni dio naših života i Francuzi ih ne pokušavaju sakriti nego će ih prigrliti. Ne mora sve u našem životnom prostoru biti uniformirano i naoko savršeno.

3. Igrajte se s materijalima

Za dašak elegancije i glamura pobrinut će se netipični materijali poput baršuna i brokata, zbog kojih ćete odmah pomisliti da ste na francuskom dvoru. Baršunasti kauč savršen je dodatak dnevnoj sobi, baš kao i ukrasni jastučići od brokata.

4. Neutralna podloga i efektni detalji

Kada su u pitanju boje zidova, u većini klasičnih pariških domova pronaći ćete neutralne nijanse poput bijele ili sve. Zahvaljujući toj paleti boja stvara se neutralna podloga uz koju će zanimljivi, raznobojni i efektni detalji kasnije još više doći do izražaja.

5. Kršite pravila uređenja

Zamislite estetiku svojeg životnog prostora, ali nemojte se bojati nepredviđenih elemenata. Jedan od najboljih aspekata pariškog stila jest upravo to što se pravila uređenja nikad ne slijede striktno.

Pariški bombončić od 40 kvadrata u kojem je iskorišten svaki centimetar stana do maksimuma Stan u Parizu od 40 kvadrata s Boooking.com-a - 2 Stan u Parizu od 40 kvadrata s Boooking.com-a - 1 Stan u Parizu od 40 kvadrata s Boooking.com-a - 3 +4 Stan u Parizu od 40 kvadrata s Boooking.com-a - 5

6. Ne zaboravite na osobne detalje

Vaš dom mora biti odraz vaše osobnosti. Na svjetlo dana izvucite posebne fotografije, suvenire s putovanja, omiljene slike, izložite najdraže ploče ili knjige… Neka ljudi koji zakorače u vaš životni prostor odmah dobiju dojam o tome što volite.

7. Funkcionalnost prije svega

Naš životni prostor prije svega mora biti praktičan, s obzirom na sve što u njemu svakodnevno moramo obavljati. Francuzi vole da su i detalji u njihovu domu funkcionalni. Nećete nabaviti antiknu komodu samo zato da bi ona ukrasila vaš hodnik, ona mora biti iskoristiva za pohranjivanje stvari.

Jesenska oaza od 45 kvadrata: Topli stan prepun svjetla i divnih detalja Jesenska oaza od 45 kvadrata - 9 Jesenska oaza od 45 kvadrata - 1 Jesenska oaza od 45 kvadrata - 2 +7 Jesenska oaza od 45 kvadrata - 3

Prošećite pariškim stanom s genijalnom kuhinjom s ružičastim zidom i policama Pariški stan s genijalnom kuhinjom s ružičastim policama - 3 Pariški stan s genijalnom kuhinjom s ružičastim policama - 7 Pariški stan s genijalnom kuhinjom s ružičastim policama - 5 +9 Pariški stan s genijalnom kuhinjom s ružičastim policama - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju