Nismo svi talenti za biljke i njihov uzgoj. Dok postoje oni koji već godinama za blagdane na stol vraćaju istu božićnu zvijezdu, postoje i oni u čijim domovima ni za kaktus nema sreće.

S biljkama je zapravo stvar kao i s puno drugih stvari u životu - nismo svi stvoreni za sve.

Međutim, ako spadate u skupinu onih kojima venu čak i biljke koje nikada nikom nisu uvenule, a silno biste htjeli imati prozor, balkon ili vrt prepun raskošnog cvijeća, postoje neki koraci koje ipak možete savladati i uz malo truda i volje od antitalenta postati talent.

Glicinija Grandiozna glicinija: Savjeti za uzgoj "padalice" koja vrt pretvara u čaroliju

Bromelia Bromelija: Skromna ljepotica koja čisti zrak i donosi dašak egzotike

Mi smo izdvojili sedam koraka koji će vam pomoć na tom putu.

1. Budite strpljivi s biljkama

Strpljenje nije nimalo lagan zadatak. No, osim u životu, strpljenje je i jedan od najvažnijih dijelova vrtlarstva, bez obzira na to jeste li početnik ili profesionalac.

Ako ne budete strpljivi, izgubit ćete i biljke i vrijeme koje ste pokušavali ulagati u njih.

Kada, primjerice, sumnjate u neki problem s vašim biljkama, pričekajte koji dan da vidite što se događa. Nemojte se zaletavati. I one trebaju vremena.

2 Upoznajte biljku

Svaka je biljka drugačija. Jedna treba puno pažnje, druga malo. Jedna se zalijeva rijetko, druga često. Pravila su različita za sve biljke, zato kada u dom donesete neku biljku, naučite nešto o njoj.

Pitajte prodavačicu, istražite na internetu... Do savjeta nije teško doći, a onda kada je dobro upoznate, bit će lakše i brinuti se za nju.

Jer bez obzira na to koliko brige i pozornosti posvetili biljkama, one neće uspjeti ako ne znate njihove specifične potrebe. Neke biljke mogu preživjeti svugdje, a druge ipak trebaju kontrolirano okruženje. Imajte to na umu.

3. Pobrinite se da vaša biljka ima dovoljno prostora

Osigurajte svojoj biljci dovoljno veliku lončanicu jer biljke trebaju prostor za rast. Redovito provjeravajte korijenje da se ne bi stvorila "gužva". Ako biljke sadite u vrtu, pripazite da je među njima dovoljno velik razmak.

Kada uočite da je vaša biljka prerasla posudu u kojoj se nalazi, presadite je u novu, veću.

4. Redovito provjeravajte svoje biljke

Ako u uputama piše da je biljku dovoljno zaliti jednom u dva tjedna, to ne znači da ne trebate obraćati nikakvu pozornost na nju, osim kada je zalijevate. Svoje biljke provjeravajte često, sobne svaki tjedan, a vanjske svakih nekoliko dana kako biste vidjeli kako se ponašaju.

Tako ćete na vrijeme otkriti potencijalne probleme, a ne kada već bude kasno. Provjeravanje biljaka neka vam postane dio rutine.

Slika nije dostupna Ima i ljuljačku! Preslatki balkon na zagrebačkom Jarunu stvoren za guštanje na suncu

Slika nije dostupna Izaberite cvijeće: Pet balkonskih ljepotica koje sjenu vole više od sunca

5. Manje (vode) je više

Biljke je u pravilo bolje zaliti premalo nego previše jer previše vode može dovesti do truljenja korijenja.

Biljku zalijevajte samo onda kada je to potrebno. Prije zalijevanja provjerite tlo kako biste bili sigurni da je suho najmanje 2 centimetra ispod površine. Ako je tamno, vlažno i lijepi se za vaše prste, vaša biljka ima dovoljno vode.

To koliko često ćete zalijevati biljku ovisi i o dobu godine. Zimi, kada sporije rastu, dani su kraći, a sunčevo svjetlo manje intenzivno, biljke trebaju manje vode. Na vrućinama, kada se i tlo brže suši, trebat će malo više vode.

5. Ne zaboravite dohranjivanje

Hranjive tvari u zemlji biljkama pomažu da se uspješno razvijaju i rastu. I ovdje vrijedi pravilo da biljku trebate upoznati prije nego što se počnete brinuti za nju, ali mnogim sobnim biljkama možete dodati malo gnojiva jednom tjedno.

Naravno, postoje biljke poput kaktusa i sukulenata, kojima odgovaraju lošiji uvjeti tla, tako da dobro istražite što vaša biljka treba ili ne treba.

7. Samo ljubav

Vaše biljke znat će vam zahvaliti na ljubavi i trudu koje ulažete u njih tako što će biti prekrasne. Sve u životu bolje uspijeva ako to što radimo i volimo. Ista stvar je i s biljkama. Dok ih zalijevate, slobodno im uputite i pokoju lijepu riječ jer te krasotice ništa manje ne zaslužuju.

On će vam uzvratiti prizorima kojima ćete se diviti vi, ali i svi koji se zateknu u njihovoj blizini.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju