Visibaba je jedna od najljepših proljetnica, a karakteristična je po svom visećem položaju, po kojemu je i dobila ime. Jedna je od prvih biljaka koje najavljuju proljeće i mnogima je draga baš zbog toga što istovremeno simbolizira i nježnost i snagu.

Galerija Visibaba Savjeti za uzgoj visibaba u vrtu Visibaba +9 Visibaba

Svoje latinsko ime (Galanthus nivalis) duguje riječi galanthus što znači mliječno bijel i nivalis što znači snježnobijeli, kako bi se istaknula njezina boja, a osim po svom poznatom imenu, u literaturi je još možemo pronaći pod nazivima deklica, dremenka te cingalica.

Visibaba Visibaba (Foto: Living4media)

U Hrvatskoj rastu dvije vrste – obična visibaba te visibaba kraljice Olge. Prva je raširena diljem Europe i zaštićena je zakonom, a drugu možemo pronaći na dubrovačkom području. Ona je ime dobila po grčkoj kraljici Olgi, baki britanskog princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II.

Visibaba je samonikla biljka i je možemo pronaći u šumama, na livadama, brdima i u poljima. Rijetko se može pronaći kao komercijalni cvijet, baš iz razloga što je zaštićena zakonom. Ako želite uživati u njezinoj ljepoti, nipošto je nemojte brati iz prirode, nego je jednostavno – posadite u svome vrtu.

Radi se o višegoišnjoj cvjetnici lukovičastog korijenja. Iz lukovice se razvija stabljika koja može narasti do 20 centimetara. Ubrzo nakon što izraste stabljika, kreće se razvijati lišće, a paralelno s lišćem raste i njezin mirisni cvijet.

Visibaba Visibaba (Foto: Living4media)

Dakle, kako bismo posadili visibabe, potrebne su nam lukovice. Iako ih nije tako lako nabaviti, na nekim se mjestima mogu kupiti. Nema ih često, ali postoje. Ljude bi trebalo uputiti da kupe lukovice i posade ih u svome vrtu kako bi mogli uživati u ljepotama ovog cvijeta, rekla nam je Ana Jurišić, magistra hortikulture iz Dizajna urbane hortikulture.

Visibaba Visibaba (Foto: Living4media)

U nastavku možete pronaći najvažnije savjete za uzgoj visibaba u vrtu. 

Savjeti za uzgoj visibaba u vrtu

  • Važno je napomenuti da se one trebaju saditi ujesen, a ne sad kad cvjetaju. Osim toga, trebaju se posaditi na sjenovito mjesto, a tlo treba biti bogato, humusno, govori nam Ana.
  • Tlo bi trebalo biti i dobro dehidrirano kako ne bi došlo do truljenja lukovica, stoga treba izbjegavati močvarna područja.
  • Lukovice u zemlju treba posaditi prije nego što dođe do smrzavanja tla. Također, to bi trebalo biti mjesto koje se neće prekopavati.
  • Odlično mjesto za sadnju visibaba u vrtu jest pokraj ograde ili ispod grmova, kako bi se održala sjena.
  • Visibabu nije potrebno zalijevati. 

Visibaba Visibaba (Foto: Living4media)

10 korisnih savjeta kako pelargoniju zaštititi od hladnijih dana i noći Pelargonija Pelargonija Pelargonija +11 Pelargonija Tulipan će duže trajati u vazi pomoću sastojaka koje svi imamo kod kuće Tulipani Žuti tulipani Tulipani +6 Bijeli tulipani Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju