Ovog proljeća i ljeta objavljeni su brojni dječji animirani i igrani filmovi koji se mogu ubrojiti u sam vrh filmske produkcije. Upravo je ljeto idealno za uživanje u njima.

Zato u nastavku donosimo prijedloge za sedam sjajnih filmskih naslova koju u sebi ujedinjuju zabavu, vrhunska filmska sredstva, ali i nenametljvu odgojno-obrazovnu funkciju. To su naslovi uz koje će djeca spoznati važnost prijateljstva, prihvaćanja samog sebe i traženja svoje "vatre" koja će ih pokretati.

1. Kralj lavova
Film u kojem će uživati ne samo djeca nego i roditelji koji se još uvijek sjećaju kada su sami posjetili kino i navijali za Simbu, svakako je dugoočekivani Kralj lavova. Otkada je stigao u kina diljem svijeta, ruši sve rekorde gledanosti. Upravo su ovi ljetni praznici savršeni da svojem djetetu predstavite poruke koje nosi ovaj klasik, ovaj put u zapanjujuće fotorealističnoj novoj verziji animiranog filma iz 1994. godine.

Prisjetimo se, malog Simbu upoznajemo kao lavića koji treba naslijediti oca Mufasu. No Scar, Mufasin brat, nije oduševljen dolaskom mladunca jer je upravo on nasljednik prijestolja koji ima druge planove. Borba za Kamen Ponosa opustošena je izdajom i tragedijom što na kraju rezultira Simbinim izgnanstvom. Ipak, u sebi pronalazi dovoljno snage da krene u borbu za onim što mu pripada.

Uz ove junake djeca će spoznati važnost prijateljstva, prihvaćanja samog sebe i traženja svoje „vatre“ koja će ih pokretati.

2. Tabaluga
Još jedan animirani film u kojem smo uživali i mi koji sada više nismo tako mali svakako je Tabaluga. Prvotno nastao kao dio mjuzikla 1983. godine, Tabaluga je s vremenom zasjeo na male ekrane u više od 100 zemalja svijeta, no nikada u vidu dugometražnog animiranog filma. Srećom, mali zeleni zmaj ovog ljeta došao je u kina.

Radnja prati Tabalugu koji, iako već ima sedam godina, još uvijek ne može letjeti niti rigati vatru – sve što se očekuje od jednog zmaja. Odrastavši među pripadnicima drugih vrsta, među kojima nije bilo niti jednog zmaja, nije ni siguran što uopće može napraviti kako bi postao „pravi“ zmaj. No jednom kada zli snjegović Arctos baci oko na Tabaluginu zemlju ispunjenu zelenilom koju želi pretvoriti u ledeno carstvo, mali zmaj bit će primoran krenuti u pustolovinu života i u potragu za svojom vatrom.

Rečenica iz filma koja kaže „Vatra je u tebi“ najsnažnija je poruka koju svako dijete može ponijeti nakon gledanja ove uspješnice.

3. Tajni život kućnih ljubimaca 2
Što rade naši ljubimci kada su sami kod kuće? Nema djeteta koje si u nekom trenutku nije postavilo to pitanje. Zabavan uvid u tu tematiku daje drugi nastavak animiranog filma Tajni život kućnih ljubimaca.

Nastavlja se druženje s dobro poznatim likovima. Tu su Max, Duje, Gigi, Grudica i drugi junaci. No ovaj put suočavaju se s emocionalnim problemima i promjenama u svojim životima.

Maxova vlasnica sada ima supruga i sina prema kojem je on toliko zaštitnički nastrojen da to počinje utjecati na njegovo zdravlje i razvijanje anksioznosti. Ništa lakše nije ni Gigi i ostatku ekipe, a posebno Grudici koji će morati pokazati da biti superjunak ne znači odijevati se u odjeću s natpisom superjunaka.

Uz nove pustolovine i poznate likove vaše će dijete naučiti da je u redu osjećati strah i biti nesiguran, ali i da se sve to može prevladati.

4. Aladin
U dalekom egzotičnom gradu Agrabahu susrećemo se s mnogima omiljenim Disneyevim junacima, ovaj put u vidu igranog filma. Uzbudljiva i dinamična adaptacija Disneyjevog animiranog klasika zanimljiva je priča o šarmantnom sitnom lopovu Aladinu, hrabroj i samozatajnoj princezi Jasmini te duhu iz svjetiljke koji je potencijalni ključ njihove budućnosti.

Dok kreću u romantičnu i glazbenu pustolovinu, ovom se trojcu pridružuju i magični čarobnjak Jafar, Sultan koji je zabrinut za dobrobit i budućnost svoje kćeri Jasmine, Jasminina najbolja prijateljica Dalia, zgodni i arogantni udvarač Princ Anders i Haskim kao Jafarov prvi pomoćnik i kapetan straže.

Klasičnu priču ovaj su put utjelovili neki od najboljih glumaca današnjice pa će u njemu podjedanko uživati i mali i veliki gledatelji.

Scena iz crtića 'Snježno kraljevstvo 2' koji u kina stiže 22. studenog "Snježno kraljevstvo 2": Prvi službeni trailer za nastavak najčarobnijeg crtića

Profesora Johna Keatinga utjelovio je Robin Williams Društvo mrtvih pjesnika: I nakon 30 godina film koji podsjeća na ono što je stvarno važno u životu

5. Priča o igračkama 4
Jeste li se ikada, dok ste bili dijete, pitali ožive li naše igračke kada izađemo iz sobe ili kada spavamo? Zasigurno se to pita i vaše dijete, a četvrti nastavak kultne Priče o igračkama daje uvid u tu čarobnu tematiku.

Glavni junak Woody oduvijek je bio uvjeren u svoje mjesto na svijetu i da mu je prioritet brinuti se za svoju djecu (Andy ili Bonnie). Kada se Bonniejeva omiljena igračka Forky proglašava „smećem", Woody uzima stvari u svoje ruke te pokazuje Forkyju zašto bi trebao prihvatiti tko on zapravo je. Kada Bonnie okupi cijelu bandu na izlet na obiteljskom putu, Woody završava na neočekivanoj avanturi koje uključuje ponovno druženje s njegovom davno izgubljenom prijateljicom Bo Peepom...

Ovaj animirani film djeci ne pruža samo uvid u svijet igračaka nego i nudi snažne lekcije o tome zašto je važno prihvatiti samog sebe, ali i koliko je prijateljstvo važno na putu otkrivanja svoga mjesta pod suncem.

6. Dora istražuje izgubljeni grad
Koliko ste samo dana proveli uz zvuk Dorinog istraživanja i učenja engleskog jezika? Krajem kolovoza stiže nam i igrana verzija filma u kojem je Dora itekako narasla.

Iako je čitav život provela u istraživanju džungle okružena brojnim pustolovinama, čini se da joj je najveća od svih ona kada mora krenuti u srednju školu. Ta je ideja nimalo ne oduševljava, tim više što mora živjeti kod rođaka dok njezini roditelji za to vrijeme traže Grad od zlata. Dok uči kako „preživjeti“ u školi, stiže i izlet na kojem se stvari, najblaže rečeno, malo zakompliciraju. No baš će to biti test svih dosada stečenih Dorinih vještina, kao i put zbližavanja s novim prijateljima.

7. Veliko putovanje
Krajem kolovoza u kina stiže još jedna poslatica za najmlađe – veliko putovanje koje će uz zabavne životinjske likove pružiti i saznaja o kultutnim znamenitostima poput Kineskog zida, različitim dijelovima sviijeta i klimatskim pojesavima te o neraskidivoj niti priajteljtva, bez obzira na to što likovi pripadaju različtim vrstama.

Sve počinje kada roda zabunom dostavi bebu pandu na krivu adresu. Roda jednostavno zamjeni adresu obitelji pandi s obitelji medvjeda. Kako medvjed Mirko sve u životu radi prema pravilima, odluči malu pandu dostaviti njezinim roditeljima. Njegov susjed zec pridružuje mu se na putovanju, a putem susreću brbljavog pelikana, strašljivog vuka, romantičnog tigra. Sve što dožive pruža snažne u zabavne lekcije koje se lako mogu primijeniti i na dječju svakodnevicu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju