Bojenje drvenih kuhinjskih ormarića sjajan je način za osvježavanje čitave kuhinje, pa i doma.

Osim što treba odabrati kvalitetnu boju i potreban alat, na umu treba imati još nekoliko stvari kako bi renovacija prošla sa što manje stresa.

Pripremni radovi nužni su kako bi sve prošlo u najboljem redu, a evo na koje točno moguće pogreške treba pripaziti.

1. Niste odvojili dovoljno vremena

Bojenje kuhinjskih ormarića nije nešto što se može napraviti jedne subote. U taj je proces uključeno mnogo koraka, od čišćenja kuhinje i površine ormarića od prašine, brušenja ako se radi o sjajnim premazima, skidanje svih vrata i ladica, pa sve do čekanja da se boja osuši kako bi se kuhinja mogla ponovno složiti. U najmanju ruku, čitav će proces trajati nekoliko dana.

2. Preskočili ste detaljno čišćenje površina ormarića

Bez obzira na to koliko mislite da je vaša kuhinja čista, prije nego što se bacite na preuređenje, čitave površine morate očistiti sredstvom za uklanjanje masnoće. Ako kasnije posegnete za bojom na bazi vode, a da pritom ormariće niste očistili od masnoće, boja se neće primati. Zato uz odmaščivač i nježnu spužvu napravite taj potrebni korak i pustite da se sve dobro osuši.

3. Niste skinuli vrata i ladice

Iako se čini mnogo jednostavnije samo početi s bojenjem bez skidanja svih vrata kuhinjskih ormarića i ladica misleći da ćete tako uštedjeti vrijeme, tijekom samog bojenja uvidjet ćete svoju pogrešku. Zato prvo skinite sva vrata, izvucite ladice te na njima uklonite ručke i šarke.

Maja Teklić i njezin zaručnik iz Sesveta dali su staroj kuhinji novi sjaj - 8 Prije bojenja skinite sva vrata (Foto: Maja Teklić)

 

4. Niste označili vrata i ladice

Jednom kada krenete skidati vrata i ladice, nemojte zaboraviti označiti njihov položaj. Kako se radi o starijim kuhinjskim elementima, s godinama je možda došlo i do upijanja vlage i širenja pojedinih dijelova, pa više neće svaka ladica odgovarati na svako mjesto, a jednako vrijedi i za vrata ormarića. Zato sa stražnje strane numerirajte svaki element kako biste ga kasnije jednostavno vratili na mjesto.

5. Niste izbrusili drvene površine

Čak i ako su vaši kuhinjski ormarići rađeni od masovnog drva te su u gotovo savršenom stanju, svejedno ih je potrebno izbrusiti kako bi se skinuo površinski sloj, a nova boja savršeno prianjala. Preporučuje se lagano ih brusiti brusnim papirom granulacije 120 ili spužvom za brušenje.

6. Preskočili ste temeljni premaz

Da biste spriječili pojavu mjehurića tjednima ili mjesecima nakon što obojite kuhinjske ormariće, kao i ljuštenje boje, potrebno je ormariće premazati temeljnim premazom. Zbog toga će boja bolje prianjati na površinu i ondje će se bez oštećenja zadržati godinama.

U specijaliziranim trgovinama postoje i boje koje u sebi već sadrže temeljnu boju (primer), dok mnoge samostalne temeljne boje imaju mogućnost sušenja u svega nekoliko sati, što znatno ubrzava cijeli proces.

7. Bojenje ste odradili pogrešnim redoslijedom

Iako se čini da je sasvim svejedno kojim ćete redoslijedom obojiti ormariće i ladice, stručnjaci predlažu da se prvo oboji unutrašnjost ormarića (ako uopće želite tu opciju), a potom se pozabavite vratima. Vrata obično zahtijevaju dosta vremena jer morate obojiti obje strane i pustiti ih da se potpuno osuše između slojeva.

Možete početi sa stražnjom stranom vrata ormarića. Nanesite jedan sloj, pričekajte 24 sata i zatim prijeđite na drugi sloj boje. Nakon 24 sata okrenite vrata i obojite prvi sloj na prednjoj strani. Pričekajte 24 sata prije nanošenja drugog sloja.

Maja Teklić i njezin zaručnik iz Sesveta dali su staroj kuhinji novi sjaj - 4 Nova boja - i kuhinja kao nova! Jedan potez dovoljan da stari ormarići zablistaju ž

Slika nije dostupna Genijalno! Kako stari hladnjak uz malo boje pretvoriti u glavnu zvijezdu kuhinje

Dodatan savjet: Ako primijetite već napravljene pogreške ili niste zadovoljni bojom koju ste odabrali, uvijek možete krenuti ispočetka, ali pričekajte barem nekoliko dana kako bi se postojeća boja osušila te se lakše skinula, a da za sobom ne povlači čitave drvene komadiće ormarića.
 

Maja Teklić i njezin zaručnik iz Sesveta dali su staroj kuhinji novi sjaj - 4 Prije bojenja potrebno je kuhinjske ormariće premazati temeljnim premazom (Foto: Maja Teklić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju