U vremenu punom radosti, topline i druženja, nažalost, nisu svi poneseni razdraganim zvukom božićnih pjesama, neodoljivim zovom blagdanskih kolača i brojnim okupljnjima s najmilijima.

Upravo je blagdansko vrijeme za mnoge najdepresivnije razdoblje, a brojni su razlozi za to. Od nemogućnosti provođenja praznika s najmilijima, financijskih poteškoća, problema sa zdravljem do osjećaja usamljenosti.

Kada su svi oko nas sretni, raspjevani i razdragani, naša nam se tuga i stres mogu činiti još dubljima i beznadnijima.Također, silna druženja, zabrinutost oko odabira pravog poklona, pritisak da blagdanski stol bude raskošniji no ikad – sve to može biti povod za osjećaj frustriranosti, nemoći i velikog nezadovoljstva.

Ipak, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste si olakšali simptome blagdanskog bluesa, a mi vam ih donosimo sedam.

1. Nemojte pretjerivati s pićem i hranom

Ograničite unos alkohola i nemojte piti previše. Budite umjereni kada se nalazite na zabavama na kojima se toče alkoholna piće te popijte jedno ili dva. Alkohol će vas možda trenutno oraspoložiti, ali zasigurno neće izbrisati vaše brige i probleme, a može vas dovesti do još veće tuge i pojačavanja negativnih osjećaja. Pokušajte spriječiti i prejedanje jer će vas to dodatno usporiti i učiniti još bezvoljnijima.

2. Dobro se naspavajte

Brojna druženja koja želite nadoknaditi i mnoštvo formalnih i neformalnih zabava na koja ste pozvani, poremetit će vašu dnevnu i noćnu rutinu. Manjak sna uzrokuje glavobolje, frustriranost i dekoncentraciju te tako intenzivira sve osjećaje koji vas muče. U danima kada nemate društvene obaveze, pokušajte svaku večer ići u krevet u slično vrijeme.

Ako se dobro odmorite, to će poboljšati vaše raspoloženje i pomoći vam da se osjećate poletniji i spremni za nove izazove.

3. Naučite reći ne i izdvojite vrijeme za sebe

Pretrpavanje dnevnog rasporeda i nedostatak vremena za brigu o sebi može dovesti do emocionalnih slomova. Naučite reći "ne" i ostanite čvrsti pri svojoj odluci. Da, vrijeme je druženja, ali ako osjećate da vam je prijeko potreban mir, izborite se za to.

4. Smanjite očekivanja

Ne morate imati najveću i najoriginalniju jelku, savršeno isplaniran i odrađen blagdanski meni, najskuplje i najunikatnije darove. Ne morate obići sve prijatelje i sve članove obitelji. Pokušajte promijeniti pogled na srž blagdana i opustite se. Možete spontano stvoriti neke nove običaje, nova jela, izostaviti ono što ne stignete obaviti. Uživajte u svakom novom danu i ne brinite oko toga izgleda li on točno onako kako se prikazuje u božićnim filmovima.

5. Okružite se dragim ljudima

Druženje s najmilijima najljepši je dio blagdana. No dragi ljudi ne moraju nužno biti članovi vaše obitelji ako ove godine nećete moći praznike provesti s njima.

Umjesto da praznike provedete sami kod kuće, okupite prijatelje koji su ostali blizu vas, pozovite na ručak susjedu koja živi sama. Ako pak blagdane provodite na radnom mjestu, s kolegama razmijenite poklone, ponesite praktična jela koja ćete moći zajedno podijeliti tijekom pauze, zagrlite se. Toplinu i ljubav možete prenositi svuda oko vas, gestama i sitnicama koje će unijeti pravi duh Božića.

6. Boravite na svježem zraku

Stavite slušalice u uši ili samo uživajte u zimskoj tišini i prošećite kad god uhvatite priliku za to. Kretanje će vam ubrzati otkucaje srca, razbistriti misli, podići vam energiju i popraviti raspoloženje.

Žena na prozoru Blagdani (ni)su svima najljepše doba: Kako se nositi s usamljenošću?

7. Smanjite vrijeme provedeno ispred ekrana

Kad god možete, odmaknite se od mobitela, televizora i svih drugih ekrana, posebice sat vremena prije spavanja. Osim što ćete tako manje gledati namještene i savršene prizore božićnih bajki i nerealne sreće, poboljšat ćete si san, biti odmorniji i manje bezvoljni, a i rjeđe će vas mučiti glavobolje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju