Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenoga diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti javnosti o bolesti, njenoj problematici i mogućoj prevenciji.

U 2019. godini u Hrvatskoj je registrirano 315.298 osoba sa šećernom bolesti, a procjenjuje se da tek oko 60 posto osoba ima postavljenju dijagnozu.

Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti, a to su tip 1 u kojem gušterača ne proizvodi inzulin, te tip 2 u kojem je učinak proizvedenog inzulina smanjen. Simptomi se mogu pojaviti iznenada ili postepeno, u većem ili manjem broju, te ovise od osobe do osobe. Upravo je zbog postavljanja dijagnoze i liječenja te osiguravanje visoke razine kvalitete života važno znati prepoznati prve simptome bolesti.

Najčešći simptomi podrazumijevaju kroničan umor, smanjenje energije, pojačanu žeđ ili mokrenje, debljanje ili mršavljenje, neuobičajenu glad, zamućenje vida te teško i sporo zarastanje ranica i sličnih oštećenja na koži. Drugi, manje češći, simptomi mogu biti svrbež i suhoća kože, zadah po acetonu, mučnina i bolovi u trbuhu te gljivične infekcije.

Slika nije dostupna Obratite pažnju: Tihi simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorirati

Kako odgoditi ili spriječiti šećernu bolest?
Osim genetskih čimbenika, na razvoj šećerne bolesti utječe današnji način života koji podrazumijeva dugotrajno sjedenje i smanjenu tjelesnu aktivnost te nezdrave prehrambene navike. Na razvoj šećerne bolesti tipa 2 utječe mnogo faktora, no svakako jedan od najutjecajnijih je spomenuti način života.

1. Bavite se redovitom fizičkom aktivnošću
Mnogobrojna istraživanja iz različitih dijelova svijeta pokazala su da promjena životnog stila te uključivanje fizičke aktivnosti i zdrave prehrane mogu odgoditi ili spriječiti obolijevanje od šećerne bolesti tipa 2. Međunarodna dijabetička federacija (IDF) preporučuje fizičku aktivnost barem tri do pet puta tjedno u trajanju od 30 do 45 minuta.

2. Smanjite gazirana i zaslađena pića
IDF donosi preporuke i o poželjnim pićima te hrani s ciljem prevencije šećerne bolesti, ali i općenite brige o fizičkim i mentalnom zdravlju. Voda, kava ili čaj mnogo su bolji odabir za organizam od gaziranih ili pretjerano zaslađenih pića. Preporučuje se izbjegavati ispijanje alkoholnih pića ili smanjiti konzumaciju istih.

Hodanje Isplati se! Što se dogodi u tijelu ako poslije večere šetate samo 15 minuta?

3. Jedite zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće bogato je vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima korisnim za ljudsko zdravlje. Poželjno je pojesti barem tri porcije povrća dnevno, a pogotovo zelenih lisnatih plodova poput blitve, kelja, salate, špinata, raštike i matovilca.

4. Ograničite unos voća
Voće je prepuno korisnih vitamina i minerala, ali sadrži i visoku razinu šećera. Osobama koje boluju od šećerne bolesti tipa 2, ali i onima koje spadaju u rizičnu skupinu za dobivanje iste preporučuje se ograničiti unos voća na tri porcije dnevno.

Poželjno je konzumirati voće s nižim glikemijskim indeksom poput jabuka, naranči i jagoda, a ograničiti unos onih s visokim glikemijskim indeksom poput zrelih banana, dinja i lubenica.

5. Smanjite unos crvenog mesa
Liječnici savjetuju i ograničavanje unosa crvenog mesa, te konzumaciju bijelog mesa peradi ili morskih plodova.

Slika nije dostupna Ima veze s hranom: Potez kod vježbanja koji dokazano ubrzava izgaranje masti

6. Pametno birajte kruh i masnoće
Rafinirani ugljikohidrati poput bijelog kruha i tjestenine brzo podižu razinu šećera u krvi pa je poželjno smanjiti unos ovih namirnica. Umjesto bijeloga brašna jedite umjerene količine hrane napravljene od cjelovitih žitarica. Također, nemojte izbjegavati masnoće, ali birajte one mononezasićene koje se nalaze u maslinama i maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima.

7. Idite na redovite preglede kod liječnika
Šećerna bolest tipa 1 ne može se spriječiti, no prepoznavanjem simptoma, pravovremenim postavljanjem dijagnoze, promjenom životnog stila, redoviti liječničkim kontrolama te potporom bližnjih moguće je spriječiti potencijalne komplikacije bolesti. Vodite kontrolu o svojem zdravlju i redovito posjećujte liječnike.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju