Ako ste u braku ili dugoj vezi, vjerojatno ste se barem jednom suočili s nekom vrstom seksualnih problema.

Na početku je seks bio prava poslastica, a tanjur nikad nije bio prazan. Međutim, s vremenom su aktivnosti pod plahtama izgubile svoj intenzitet, a svakodnevne obaveze su počele utjecati na vaše raspoloženje, a samim time i na kvalitetu i učestalost seksa.

To su situacije koje vas natjeraju da se zapitate je li vašoj vezi došao kraj, jer je intima sastavni dio romantičnih odnosa.

Slamka spasa u dugim vezama 

Kako ponovno zapaliti strasti, spasiti odnos i cijeniti intimne trenutke barem upola kao što ste ih cijenili na početku? Seksualni terapeuti su ponudili novo rješenje – "održavajući seks", ili "maintenance" seks.

Definicija je vrlo jednostavna. "Održavajući seks" sugerira bavljenje seksualnim aktivnostima kako biste zadovoljili svog partnera čak i ako niste raspoloženi, nije vam dan ili se ne osjećate privlačno.

Ako smatrate da imate kvalitetan i čvrst odnos sa svojim partnerom, a seks je jedini problem, trebate poraditi na njemu. Rad na određenom problemu zahtjeva i određenu žrtvu pa je sasvim u redu partnera staviti u prvi plan i zadovoljiti njegove seksualne potrebe, bez obzira na to što se vama „ne da“, smatra seksualna terapeutkinja Megan Weks.

Postoji trenutak u vezi kad shvatite da ste prošli fazu zaljubljenosti i otkrivanja, a životni stresovi i obaveze postaju prioriteti. U osnovi, sve ono što „moramo učiniti“ crpi našu energiju i dovodi nas u situaciju da niti ne pomišljamo na seks. Opće je poznato da naš seksualni nagon pada kad se rjeđe seksamo, a raste kad se učestalije seksamo. Zasićenost, starenje i medicinski problemi, također mogu ugasiti naš libido, objasnio je psiholog Brian Jory.

Najteže je krenuti 

Istraživanja su pokazala da je dugogodišnjim partnerima najveći problem pokrenuti seksualne aktivnosti, a kada ipak odluče prakticirati seks, budu jako zadovoljni i zapitaju se zašto to ne rade češće.

Neki stručnjaci smatraju da je ovo jedini način da iskra nastavi tinjati u dugim vezama, a istraživanja su pokazala da inicijativa potiče intenzivnije orgazme pa je vrlo vjerojatno da ćete ovom „malenom žrtvom“ zadovoljiti partnera na neke nove i uzbudljive načine.

Parovima je potrebna verbalna i psihološka bliskost prije nego što se upuste u seksualne aktivnosti, a seks za održavanje uključuje upravo to. On bi mogao biti zdrav jer vas tjera da razgovarate o svojim željama i potrebama. Održavajući seks nije samo seks, već poticanje povezanosti i emocionalne intimnosti.

Seksualna empatija ili prisila? 

S druge strane, neki smatraju da je održavajući seks pogrešan jer uključuje prisilu. Neki partneri s kojima sam razgovarao jednostavno ne mogu prakticirati ovu tehniku jer im činjenica da se drugoj strani ne da, pojačano gasi libido, kaže dr. Jory.

Ako se nađete u situaciji u kojoj se ne osjećate ugodno, razgovarajte s partnerom. Održavajući seks po svojoj definiciji mora uključivati dvije osobe koje si međusobno vjeruju, ali su zbog načina života zapostavili seksualni život.

Klinička psihologinja Britney Blair, otkrila je tajnu dobrog seksa s dugogodišnjim partnerom.

Kako biste imali bolji seks s voljenom osobom, prvo morate naučiti kako imati bolji seks sami sa sobom. Istražite različite vrste igračaka za solo zabavu.

Par u krevetu Tri stvari koje možete učiniti kada partner i vi želite različitu količinu seksa Slika nije dostupna Dosadio vam je doggy? Probajte froggy - novu pozu u seksu dobru za žensko zdravlje

Tek kad upoznate svoje tijelo, moći ćete partneru reći što osjećate i kako funkcionirate. Zapamtite da se ljudi mijenjaju izvana i iznutra te da u tridesetim ili četrdesetim ne možete imati iste seksualne preferencije kao u dvadesetima (ili ranije), kad ste se upoznali.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju