U gotovo svakoj vezi dogodi se trenutak u kojem partneri nisu usklađeni kada je u pitanju želja za seksom. Radi se o normalnoj pojavi koja nije razlog za brigu, osim ako se ne pretvori u dugotrajni problem koji može uzrokovati stres, svađe i opteretiti vezu. Zato je bitno djelovati na vrijeme.

Odstupanja u željama su česta pojava. U Velikoj Britaniji je provedeno istraživanje koje je pokazalo da se radi o problemu s kojim se u vezi susreće jedna od četiri osobe. Pokazalo se i da su razlike u seksualnoj želji jedan od najčešćih razloga zbog kojih se parovi odlučuju za seksualnu terapiju.

A što možete učiniti ako se nađete u odnosu u kojem vaš partner i vi želite (drastično) različite količine (ili vrste) seksa?

Stručnjakinje za seksualnu želju, doktorice Lori Brotto i Kristen Mark, za Psychology Today ponudile su nekoliko načina kako riješiti problem.

Odstupanja u željama su problem parova, a ne individualni problem

Za početak, bitno je na odstupanja gledati kao na zajednički problem, a ne kao na problem specifičan za jednog partnera. Međusobno optuživanje i sramoćenje sigurno vam neće pomoći.

Nakon toga bitno je identificirati sve potencijalne zdravstvene probleme ili stresore koji možda utječu na smanjenje želje. Među njima mogu biti primjerice kronični umor ili dolazak bebe.

Ponekad se jednostavno morate pozabaviti tim problemima prije nego se pozabavite seksualnim problemima jer je velika mogućnost da su povezani.

Seks Tantrički seks za početnike: Donosimo sve savjete koje trebate znati

Pozitivna komunikacija je ključna

Naš partner sigurno ne može u svakom trenutku znati što volimo, što želimo, za čim žudimo... Ako od druge strane očekujemo da nam čita misli, sigurno će se dogoditi situacije u kojima naša očekivanja neće biti ispunjena. Zbog toga je bitno otvoreno komunicirati jer se lako može dogoditi da nam druga strana ne daje ono što želimo zato što svoje želje nismo jasno iskomunicirali.

Dakle - u vezama i brakovima potrebno je određeno vrijeme posvetiti dijeljenju želja i međusobnom podučavanju. Kada je u pitanju seks, recite drugoj strani što vam se sviđa, a što ne. Nitko ne želi odnos obilježen lošim seksom, a upravo je komunikacija ta koja može poboljšati njegovu kvalitetu pa i potaknuti želju.

Bitno je da je ta komunikacija zdrava i produktivna jer bi u suprotnom problem mogao postati još veći.

Ljubav je važnija od seksa Ugasila se iskra u krevetu? Nema veze, ovih 10 stvari važniji su u vezi od seksa

Razmislite o zakazivanju seksa

U vezi kojoj partneri ne žele jednaku količinu seksa, trik koji može pomoći je zakazivanje seksa. Iako vam planirani odnos možda ne zvuči nimalo privlačno jer bi po vama seks trebao biti nešto spontano, imajte na umu da kod zakazivanja dobivate vrijeme koje možete provesti u slatkom iščekivanju, a i uzbuđenje će rasti.

Osim toga, dobit ćete mogućnost da isplanirate ostatak života kako vas ništa ne bi ometalo.

Planirani, zakazani seks pruža vam priliki i da flertujete satima pa i danima unaprijed. Flert može povećati izglede da ćete oboje biti posebno dobro raspoloženi kada dođe vrijeme za seks.

Zaključno, razlike u seksualnoj želji nisu ništa neobično. Ponekad ćete se možda osjećati beznadno, ali ohrabrujuća činjenica je ta da postoji mnogo toga što možete napraviti kako bi ovaj problem riješili na zdrav i zadovoljavajući način.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju