Žene koje piju neoprezno se upuštaju u spolne odnose s nepoznatim muškarcima – poruka je to na "edukativnim plakatima" koji su postavljeni u ZET-ovim vozilima.

Plakati su dio javne kampanje kojom se želi upozoriti srednjoškolce na eksperimentiranje s alkoholom.

Naručio ih je Gradski ured za zdravstvo grada Zagreba, nastali su u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR, a cilj koji je trebao biti plemenit ostao je, očekivano, u sjeni seksističke izvedbe.  

Seksistička poruka na plakatu Seksistička poruka na plakatu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Puna rečenica o utjecaju alkohola na spolni život i reprodukciju kod žena na plakatu glasi ovako:

"Kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće. Preko posteljice alkohol ulazi i u krv djeteta pa može uzrokovati tjelesne nedostatke i mentalnu zaostalost, tzv. fetalni alkoholni sindrom."

Kada se fotografija plakata pojavila na društvenim mrežama, nije trebalo dugo čekati na reakcije zgrožene javnosti.

Ankete

(7435) Smatrate li ovaj plakat seksističkim?

rezultati povratak glasova774
rezultati

PRAVOBRANITELJICA: TAKAV NAČIN PRIKAZIVANJA ŽENA JE UVREDLJIV

O seksističkom plakatu u petak se oglasila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Poručila je da je početna namjera za svaku pohvalu, međutim da je došlo do propusta mentora i mentorica te Centra CEDAR u detektiranju seksizma.

Dodala je kako je važno osvijestiti i da se o jednom problemu, u ovom slučaju konzumiranju alkohola, ne može educirati tako da se koristi seksizam kao "manje važan" ili "manje štetan".

Takav način prikazivanja žena temeljem njihovog spola je uvredljiv i ponižavajući

--Višnja Ljubičić

Dok u tekstu utjecaj alkohola na muškarce ima štetne posljedice isključivo na njihove tjelesne funkcije, a tek posljedično na nedostatak samopouzdanja zbog spolne nemoći, utjecaj alkohola na žene (i to sve žene) prvenstveno se odnosi na njihovo ponašanje koje je promiskuitetno, nedostojanstveno, nerazumno i bez ikakvih kriterija s kim će stupiti u spolne odnose i s kim će zatrudnjeti.

Takav način prikazivanja žena temeljem njihova spola uvredljiv je i ponižavajući, što nije u skladu s načelima ravnopravnosti žena i muškaraca te s cijelim nizom nacionalnih i međunarodnih dokumenata koji seksizam i spolne stereotipe definiraju kao jedne od ozbiljnih prepreka postizanju pune ravnopravnosti spolova.

To što je u pitanju edukativna kampanja i edukativni sadržaj u javnom prostoru razlog je više da se uklone uvredljive i ponižavajuće poruke temeljem spola.

Poruke mladim osobama da će se djevojke/žene pod utjecajem alkohola upustiti u spolne odnose s bilo kim, štetne su za percepciju mladića o djevojkama, ali i djevojaka o samima sebi.

Stoga se ovdje ne radi o 'nespretnoj formulaciji', već o seksističkom prikazivanju djevojaka i žena,
poručila je pravobraniteljica i naglasila da je ravnopravnost spolova jedna od ustavnih vrednota i načelo ugrađeno u brojne zakone i propise.  

Mišljenja je da su brojni građani i građanke utemeljeno, a ne zbog zlobe, ovaj tekst ocijenili seksističkim.

Iz Ureda pravobraniteljice centru CEDAR uputili su upozorenje i preporuku da se plakati povuku te da se pri naručivanju i odobravanju sličnih edukativnih materijala vodi računa o rodnim stereotipima i seksizmu. Isto upozorenje i preporuku prislijedili su i Gradskom uredu za zdravstvo, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

"NAČIN NA KOJI JE SVE IZVEDENO JE NEPRIHVATLJIV"

U četvrtak se o slučaju oglasio i Forum žena SDP-a, iz kojeg su oštro osudili postavljanje plakata i poručili da "grubo vrijeđa dostojanstvo žena konstatacijom kako ''alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama.''.

Činjenica je da su navedeni plakati postavljeni s primarno plemenitim ciljem – prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom. No način na koji je to izvedeno potpuno je neprihvatljiv i predstavlja demonstraciju seksizma i školski primjer promicanja rodnih stereotipa.

Takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

Mi odrasli smo ti koji trebaju i moraju korigirati stavove djece.

--Forum žena SDP-a

Kako je vidljivo, naručitelj je spornoga plakata Ured za zdravstvo Grada Zagreba, koji je u navedenoj kampanji surađivao s udrugom pod nazivom Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR.

Cijeneći nastojanje udruge da djeci pruži mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, kako tvrde, ističemo da smo upravo mi odrasli ti koji trebaju i moraju korigirati stavove djece ako oni posljedično dovode do kršenja ljudskih prava, u konkretnom slučaju prava žena.

Osobito je to važno u gradu, Gradu Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja, čija je zadaća, između ostaloga, podučavati učenike i učenice o značaju ljudskih prava, važnosti međusobnog uvažavanja i rodnoj ravnopravnosti, poručili su iz Foruma žena SDP-a. 

GRAD ZAGREB: SPORNA REČENICA NE ISKLJUČUJE MUŠKARCE

O slučaju se oglasio i Grad Zagreb. Objasnili su da su se u sklopu projekta "Zdravo", koji provodi spomenuti CEDAR uz sufinanciranje Gradskog ureda za zdravstvo provodile edukacije o štetnom utjecaju konzumacije alkohola i promicanju bezalkoholnih navika kod mladih.

Edukacije su provođene u srednjim školama uz odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje pod mentorstvom profesora i voditeljice projekta. Plakati su nastali kao rezultat provedenih edukativnih radionica, pa tako i plakat za koji su i upućeni upiti.

Sporni plakat izradili su učenici XI. Gimnazije i na njemu su opisali na koje načine alkohol utječe na razne organske sustave, pa tako i na spolni sustav, poručili su iz Grada i dodali kako sporna rečenica o utjecaju alkohola na žene ne isključuje da se takvo rizično ponašanje događa i muškarcima.

Sve to potvrđuju i različita istraživanja u kojima se navodi češće stupanje u rizične spolne odnose pod utjecajem alkohola i kod žena i kod muškaraca, dodali su i poručili da su plakati postavljeni u tramvaje kako bi se javnosti prenijeli stavovi mladih koji su sudjelovali u projektu.

Iz Grada Zagreba poručili su i da njihova odgovornost u ovom slučaju ne postoji.

ZET-OVCI LJUTI: PLAKATI SU NEPRIMJERENI

I dok Gradu plakati možda nisu sporni, ZET-ovce su razljutili. Na njih je, naime, priopćenjem reagirao sindikat ZET-a.

Moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama, navode u priopćenju.

Iako, kažu, kao sindikat nemaju utjecaj ili odgovornost za postavljanje ovakvih materijala u vozila, javnosti su uputili ispriku zbog, kako su naveli, moguće krive percepcije prema njihovim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u vozila.

Poručili su i da u ZET-u ne postoje nikakvi problemi ili diskriminacija na temelju spola radnika te da skoro sve poslove obavljaju uredno i na zadovoljstvo svih nas oba spola.

Alkohol je štetan za oba spola u neprimjerenim količinama i nema tu velike i bitne razlike između spolova, a upravo naši vozači tramvaja/autobusa mogu poslužiti kao primjer svima nama jer na svome radnome mjestu ne smiju imati niti najmanju količinu alkohola zbog odgovornog posla koji obavljaju i odgovornosti prema putnicima i korisnicima naših usluga.

Očekujemo što žurnije da se neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još se jednom ispričavamo, bez obzira na to što naši radnici nisu odgovorni za postavljanje tih plakata javnosti, a posebice svim ženama koje su dovedene u neprimjereni kontekst objavom na navedenom plakatu, navodi se, između ostalog, u priopćenju sindikata.

Sporni plakat u ZET-ovim vozilima Sporni plakat u ZET-ovim vozilima (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju