Žene koje piju neoprezno se upuštaju u spolne odnose s nepoznatim muškarcima – poruka je to na "edukativnim plakatima" koji su postavljeni u ZET-ovim vozilima.

Plakati su dio javne kampanje kojom se želi upozoriti srednjoškolce na eksperimentiranje s alkoholom.

Naručio ih je Gradski ured za zdravstvo grada Zagreba, nastali su u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR, a cilj koji je trebao biti plemenit ostao je, očekivano, u sjeni seksističke izvedbe.  

Puna rečenica o utjecaju alkohola na spolni život i reprodukciju kod žena na plakatu glasi ovako:

"Kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće. Preko posteljice alkohol ulazi i u krv djeteta pa može uzrokovati tjelesne nedostatke i mentalnu zaostalost, tzv. fetalni alkoholni sindrom."

Kada se fotografija plakata pojavila na društvenim mrežama, nije trebalo dugo čekati na reakcije zgrožene javnosti.

Smatrate li ovaj plakat seksističkim?

glasova:

PRAVOBRANITELJICA: TAKAV NAČIN PRIKAZIVANJA ŽENA JE UVREDLJIV

O seksističkom plakatu u petak se oglasila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Poručila je da je početna namjera za svaku pohvalu, međutim da je došlo do propusta mentora i mentorica te Centra CEDAR u detektiranju seksizma.

Dodala je kako je važno osvijestiti i da se o jednom problemu, u ovom slučaju konzumiranju alkohola, ne može educirati tako da se koristi seksizam kao "manje važan" ili "manje štetan".

Takav način prikazivanja žena temeljem njihovog spola je uvredljiv i ponižavajući

--Višnja Ljubičić

Dok u tekstu utjecaj alkohola na muškarce ima štetne posljedice isključivo na njihove tjelesne funkcije, a tek posljedično na nedostatak samopouzdanja zbog spolne nemoći, utjecaj alkohola na žene (i to sve žene) prvenstveno se odnosi na njihovo ponašanje koje je promiskuitetno, nedostojanstveno, nerazumno i bez ikakvih kriterija s kim će stupiti u spolne odnose i s kim će zatrudnjeti.

Takav način prikazivanja žena temeljem njihova spola uvredljiv je i ponižavajući, što nije u skladu s načelima ravnopravnosti žena i muškaraca te s cijelim nizom nacionalnih i međunarodnih dokumenata koji seksizam i spolne stereotipe definiraju kao jedne od ozbiljnih prepreka postizanju pune ravnopravnosti spolova.

To što je u pitanju edukativna kampanja i edukativni sadržaj u javnom prostoru razlog je više da se uklone uvredljive i ponižavajuće poruke temeljem spola.

Poruke mladim osobama da će se djevojke/žene pod utjecajem alkohola upustiti u spolne odnose s bilo kim, štetne su za percepciju mladića o djevojkama, ali i djevojaka o samima sebi.

Stoga se ovdje ne radi o 'nespretnoj formulaciji', već o seksističkom prikazivanju djevojaka i žena,
poručila je pravobraniteljica i naglasila da je ravnopravnost spolova jedna od ustavnih vrednota i načelo ugrađeno u brojne zakone i propise.  

Mišljenja je da su brojni građani i građanke utemeljeno, a ne zbog zlobe, ovaj tekst ocijenili seksističkim.

Iz Ureda pravobraniteljice centru CEDAR uputili su upozorenje i preporuku da se plakati povuku te da se pri naručivanju i odobravanju sličnih edukativnih materijala vodi računa o rodnim stereotipima i seksizmu. Isto upozorenje i preporuku prislijedili su i Gradskom uredu za zdravstvo, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

"NAČIN NA KOJI JE SVE IZVEDENO JE NEPRIHVATLJIV"

U četvrtak se o slučaju oglasio i Forum žena SDP-a, iz kojeg su oštro osudili postavljanje plakata i poručili da "grubo vrijeđa dostojanstvo žena konstatacijom kako ''alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama.''.

Činjenica je da su navedeni plakati postavljeni s primarno plemenitim ciljem – prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom. No način na koji je to izvedeno potpuno je neprihvatljiv i predstavlja demonstraciju seksizma i školski primjer promicanja rodnih stereotipa.

Takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

Mi odrasli smo ti koji trebaju i moraju korigirati stavove djece.

--Forum žena SDP-a

Kako je vidljivo, naručitelj je spornoga plakata Ured za zdravstvo Grada Zagreba, koji je u navedenoj kampanji surađivao s udrugom pod nazivom Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR.

Cijeneći nastojanje udruge da djeci pruži mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, kako tvrde, ističemo da smo upravo mi odrasli ti koji trebaju i moraju korigirati stavove djece ako oni posljedično dovode do kršenja ljudskih prava, u konkretnom slučaju prava žena.

Osobito je to važno u gradu, Gradu Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja, čija je zadaća, između ostaloga, podučavati učenike i učenice o značaju ljudskih prava, važnosti međusobnog uvažavanja i rodnoj ravnopravnosti, poručili su iz Foruma žena SDP-a. 

GRAD ZAGREB: SPORNA REČENICA NE ISKLJUČUJE MUŠKARCE

O slučaju se oglasio i Grad Zagreb. Objasnili su da su se u sklopu projekta "Zdravo", koji provodi spomenuti CEDAR uz sufinanciranje Gradskog ureda za zdravstvo provodile edukacije o štetnom utjecaju konzumacije alkohola i promicanju bezalkoholnih navika kod mladih.

Edukacije su provođene u srednjim školama uz odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje pod mentorstvom profesora i voditeljice projekta. Plakati su nastali kao rezultat provedenih edukativnih radionica, pa tako i plakat za koji su i upućeni upiti.

Sporni plakat izradili su učenici XI. Gimnazije i na njemu su opisali na koje načine alkohol utječe na razne organske sustave, pa tako i na spolni sustav, poručili su iz Grada i dodali kako sporna rečenica o utjecaju alkohola na žene ne isključuje da se takvo rizično ponašanje događa i muškarcima.

Sve to potvrđuju i različita istraživanja u kojima se navodi češće stupanje u rizične spolne odnose pod utjecajem alkohola i kod žena i kod muškaraca, dodali su i poručili da su plakati postavljeni u tramvaje kako bi se javnosti prenijeli stavovi mladih koji su sudjelovali u projektu.

Iz Grada Zagreba poručili su i da njihova odgovornost u ovom slučaju ne postoji.

ZET-OVCI LJUTI: PLAKATI SU NEPRIMJERENI

I dok Gradu plakati možda nisu sporni, ZET-ovce su razljutili. Na njih je, naime, priopćenjem reagirao sindikat ZET-a.

Moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama, navode u priopćenju.

Iako, kažu, kao sindikat nemaju utjecaj ili odgovornost za postavljanje ovakvih materijala u vozila, javnosti su uputili ispriku zbog, kako su naveli, moguće krive percepcije prema njihovim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u vozila.

Poručili su i da u ZET-u ne postoje nikakvi problemi ili diskriminacija na temelju spola radnika te da skoro sve poslove obavljaju uredno i na zadovoljstvo svih nas oba spola.

Alkohol je štetan za oba spola u neprimjerenim količinama i nema tu velike i bitne razlike između spolova, a upravo naši vozači tramvaja/autobusa mogu poslužiti kao primjer svima nama jer na svome radnome mjestu ne smiju imati niti najmanju količinu alkohola zbog odgovornog posla koji obavljaju i odgovornosti prema putnicima i korisnicima naših usluga.

Očekujemo što žurnije da se neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još se jednom ispričavamo, bez obzira na to što naši radnici nisu odgovorni za postavljanje tih plakata javnosti, a posebice svim ženama koje su dovedene u neprimjereni kontekst objavom na navedenom plakatu, navodi se, između ostalog, u priopćenju sindikata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju