Nama je to nevjerojatno, ali činjenica je da se crni psi (puno) manje udomljavaju od drugih pasa. Kako bi se skinula "stigma" s crnih pasa i pomoglo da crne njuškice brže nađu dom, 1. listopada obilježava se Dan crnih pasa.

Galerija Crno štene Crni psi koji u skloništu Dumovec čekaju svoj novi dom - 10 Crni psi koji u skloništu Dumovec čekaju svoj novi dom - 12 +10 Tyson u skloništu Dumovec čeka svoj novi dom  

Skloništa za napuštene životinje prepuna su crnih pasa koji se zbog svoje boje dlake udomljavaju manje od drugih pasa. U svijetu je čak prepoznat "sindrom crnog psa", stigma koja prati crne pse i mačke zbog koje potencijalni udomitelji češće biraju životinje svjetlijih boja.

Nama je to nevjerojatno, ali činjenica je da se crni psi (puno) manje udomljavaju od drugih pasa.

Nama je to jako čudno i teško nam je u to povjerovati jer mislimo da su crni psi posebni u svakom pogledu, baš kao i svaki drugi pas. Razmislite samo, na primjer, koliko mnogi od nas vole nositi crnu odjeću, a zašto onda mnogi crne pse vole manje?

Ovo je šest razloga zbog kojih su crni psi tako posebni.

1. Njihove duboke, tople oči
Možda zbog kontrasta, oči crnog psa čine se naročito dubokima i punima duše. Kada vas pogleda tim toplim smeđima okicama, imate osjećaj kao da vam gleda u dušu. I to vjerojatno zaista jest tako.

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

2. Najbolji psi za obitelj
Neke od najboljih obiteljskih pasmina pasa dolaze u crnoj boji, poput labrador retrivera, mopsa, newfoundlanda, koker-španijela, pudlice i doge. U skloništima za napuštene životinje mogu se naći brojni križanci tih pasmina.

Crni psi koji u skloništu Dumovec čekaju svoj novi dom - 17 Funny u skloništu Dumovec čeka svoj novi dom (Foto: www.azilzagreb.com)

3. Crno krzno mijenja boje
Krzno crnih pasa uvijek izgleda sjajno i raskošno, naročito nakon dobrog četkanja. Osim toga, njihovo crno krzno ponekad kao da mijenja boje – nekad izgleda crveno ili plavo, a nakon dužeg gledanja možete primijetiti i druge boje skrivene u "tami", ovisno o tome kako se prelama svjetlost.

4. Dlaka se manje vidi na crnoj odjeći
Volite li nositi crnu odjeću, crna dlaka će se na njoj manje vidjeti – praktičan razlog koji nikako nije najvažniji, ali može se uzeti u obzir kada biramo psa za udomljavanje.

Jorkširski terijer Tri sigurna znaka da vam pas u potpunosti vjeruje

Rotvajler Nema zezancije! Deset pasmina koje svoj dom čuvaju bolje od alarma

5. Dulje izgledaju čisti
Na crnoj dlaci prljavština se manje vidi nego na svijetloj, pa svog crnog ljubimca nećete morati toliko često kupati. Naravno, bez obzira na to, potrebno ga je redovito kupati zbog higijene.

6. Puni su ljubavi
Da, kao i svi drugi psi, i crni psi puni su ljubavi, pogotovo zbog toga jer provedu više vremenu u skloništu od svjetlijih pasa. I zato će, kada pronađu dom, biti posebno zahvalni i voljet će svoju obitelj najviše na svijetu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju