Mnogo je legendarnih glazbenica izniklo iz američke country scene, a jedna od najpopularnijih je - Kanađanka. Njezino ime je Shania Twain. Shania je rođena 28. kolovoza 1965. u Ontariju kao Eilleen Regina Edwards.

Galerija Shania Twain na dodjeli nagrada Grammy 1996. godine Shania Twain Shania Twain +6 Shania Twain na dodjeli Grammyja 1999. godine

Njezini roditelji Sharon i Clarence razveli su se kad je imala samo dvije godine, a majka se nakon razvoda preselila u gradić Timmins sa Shanijom i druge dvije kćeri, Jill I Carrie Ann. Sharon se potom udala za Jerryja Twaina koji je službeno posvojio njezine kćeri i s kojim je dobila sina Marka. Nakon smrti Jerryjeve sestre, par je posvojio i njezinog sina Darryla.

Svog biološkog oca Shania nikad nije voljela spominjati u medijima. Jerry je odlučio odgojiti tri kćeri koje nisu ni bile njegove. Reći da je neki drugi čovjek moj otac, čovjek koji nikad nije bio uz mene, koji se nije borio da svaki dan stavi hranu na naš stol, bila bi uvreda za njega. Očuh, polubrat - to nije vokabular koji se koristio u našem domu. Da sam ga zvala očuhom, to bi za njega bilo gore od pljuske nasred lica, kazala je jednom prilikom.

Shania Twain Shania Twain (Foto: Guliver Image)

Međutim, i Jerry je bio sve samo ne savršen otac. U svojoj autobiografiji "From This Moment On" glazbenica je prvi put priznala kako je godinama psihički i fizički zlostavljao njezinu majku, a Shaniju je seksualno zlostavljao od njezine 10. godine.

Često je nagovarala majku da napusti Jerryja i u jednom trenutku ona je to i napravila, ali ubrzo mu se vratila i nastavila trpjeti nasilje. Obitelj je živjela u teškim uvjetima i velikom siromaštvu, a ponekad ne bi imali ništa za jesti osim kruha umočenog u mlijeko i posipanog šećerom.

Shania je utjehu kroz svo to vrijeme pronalazila u glazbi. Odmalena je bila izložena country glazbi koju je njezina majka obožavala. Imala je samo osam godina kada je počela pjevati i svirati po lokalnim barovima kako bi zaradila malo novaca i roditeljima pomogla plaćati račune: Glazba je bila moja najveća strast. Postojali su trenuci kada sam pomislila koliko mrzim ići u te barove i biti okružena pijancima, ali toliko sam voljela glazbu i preživjela sam zahvaljujući njoj.

Shania Twain Shania Twain (Foto: Guliver Image)

Nakon završetka srednje škole počela je intenzivnije nastupati s cover bendom Flirt i pjevati prateće vokale u studiju. Priliku života dobila je nakon koncerta na kojem ju je primijetila country pjevačice Mary Bailey.

Vidjela sam neku djevojku s gitarom na pozornici i apsolutno me oduševila. Njezin glas podsjetio me na Tanyju Tucker, imao je snagu i karakter, puno emocija. Znala sam da će biti zvijezda. Otpjevala je i nekoliko pjesama koje je sama napisala i pomislila sam kako je moguće da to dijete ima 19 godina. Takve pjesme dolaze od osobe koja je živjela 60 godina, kazala je Mary koja joj je odlučila pomoći da napreduje u glazbenoj industriji i postala njezina menadžerica.

Međutim, tada se dogodila velika tragedija. Shanijini roditelji poginuli su u automobilskoj nesreći i nakon toga je preuzela brigu o svojoj mlađoj braći. Nastupala je u lokalnom resortu kako bi ih prehranila i karijeru stavila na čekanje.

Shania Twain 1996. godine na dodjeli nagrada Blockbuster Shania Twain 1996. godine na dodjeli nagrada Blockbuster (Foto: Guliver Image)

Kada su njezina braća porasla, vratila se glazbi. Napravila je demo snimku s materijalom koji je zapeo za uho predstavnicima jedne diskografske kuće iz Nashvilla. Potpisala je ugovor s njima i 1993. izdala svoj debitantski album koji ipak nije ostvario uspjeh kojem se nadala. Kako je sama priznala, nije imala gotovo nikakvu kreativnu kontrolu prilikom rada na pjesmama i odmah je znala kako više tako ne želi raditi.

Stupila je u kontakt s poznatim rock producentom Muttom Langom i nakon mnogo telefonskih razgovora on je pristao producirati njezin novi album. Službeno su se upoznali na glazbenom festivalu u Nashvillu i odmah počeli zajedno pisati pjesme. Iz poslovne suradnje ubrzo se rodila ljubav i samo šest mjeseci nakon upoznavanja Shania i Mutt su se vjenčali.

Shania Twain na dodjeli nagrada Grammy 1996. godine Shania Twain na dodjeli nagrada Grammy 1996. godine (Foto: Guliver Image)

Njezin drugi album "The Woman In Me" izašao je 1995. godine i odmah je postao hit. Od 12 pjesama s albuma čak osam ih je izdano kao službeni singl, a album je osvojio i nagradu Grammy za najbolji country album. Na iznenađenje mnogih, Shania nije otišla na turneju što je uobičajen potez nakon izdavanja ovako uspješnog albuma.

Umjesto toga, odmah se vratila u studio i počela s Muttom raditi na novom albumu. To se naposljetku pokazalo kao dobra odluka.

Album "Come On Over" izdan je 1997. godine i s više od 40 milijuna prodanih primjeraka i danas drži titulu najprodavanijeg ženskog albuma svih vremena. Godinu dana kasnije izdana je i remiksirana pop verzija albuma za europsko tržište koje je Shania žarko željela pokoriti. I to joj je uspjelo. Napokon je uslijedila i njezina prva međunarodna turneja, a brigu o njezinoj karijeri od Mary Bailey preuzeo je legendarni menadžer Jon Landau.

Shania Twain na dodjeli Grammyja 1999. godine Shania Twain na dodjeli Grammyja 1999. godine (Foto: Afp)

Nakon turneje Shania je uzela dvogodišnju pauzu tijekom koje je rodila sina Eju, a zatim se vratila u studio s Muttom i počela raditi na albumu "Up!". Njihova treća glazbena suradnja opet je urodila plodom i album je postigao ogroman uspjeh.

I dok su joj na poslovnom planu cvale ruže, njezin privatan život srušio se 2008. godine. Nakon raznih spekulacija i glasina, objavljeno je kako se Shania i Mutt razvode. Motiv za razvod bila je njegova navodna afera s Shanijinom najboljom prijateljicom Marie-Anne Thiebaud. Iako su i Mutt i Marie-Anne opovrgnuli navode o aferi, nakon razvoda službeno su započeli vezu.

Informaciju o aferi Shaniji je prvi saopćio Frederic Thiebaud, suprug Anne-Marie. Teška situacija naposljetku ih je ujedinila i sve je kulminiralo neuobičajenom ljubavnom pričom. Naime, Shania i Frederic su se zaljubili i oženili 1. siječnja 2011. godine u Puerto Ricu.

Shania Twain s drugim suprugom Fredericom Shania Twain s drugim suprugom Fredericom (Foto: Guliver Image)

Upravo joj je novi suprug bio najveća podrška u borbi s posljedicama Lajmske bolesti koja ju je u potpunosti odvojila od pozornice. Naime, Shania je zbog bolesti i velikog emotivnog stresa izgubila glas. Tek je nakon dugogodišnjeg oporavka koji je uključivao i operaciju glasnica smogla hrabrost da ponovo zapjeva i vrati se glazbi.

Dugo sam mislila kako više nikad neću pjevati. Trebalo je sedam godina da doktori otkriju kako je Lajmska bolest uzrokovala oštećenje živaca u glasnicama. Moj glas se promijenio nakon operacije i morala sam to prihvatiti. Sada mi je pjevanje čak i lakše od govorenja. Opet uživam u pjevanju i mislim da moj glas sada ima malo više karaktera, priznala je.

Za nepokolebljivu glazbenicu bolest je bila samo još jedna prepreka koju je odlučila priječi bez obzira na sve. Nisam namjeravala pustiti da moj život bude gotov samo zato što možda neću moći pjevati, ali bila bih vrlo tužna da se to dogodilo i zauvijek bih žalila zbog toga. Ali glazba je moja velika ljubav i strast i to je ono što me opet dovelo na pozornicu. Zato sada cijenim to što radim više nego ikad, zaključila je Shania.

Shania Twain dobila je zvijezdu na Šetalištu slavnih 2011. godine Shania Twain dobila je zvijezdu na Šetalištu slavnih 2011. godine (Foto: Guliver Image)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju