Od trenutka kada prvi put otkriju prste na rukama i nogama, mnoge bebe fascinirane su sisanjem palca. Lako je moguće da ste čak i tijekom trudnoće s ultrazvuka otišli kući sa zrnatom fotografijom svog mališana koji se na taj način smiruje u maternici.

Sisanja palca kod beba, naime, izaziva osjećaj sigurnosti pa neke među njima razviju naviku sisanja kada im je potrebno nešto da ih umiri.

I dok je sisanje palca na početku slatko, jednom kada ga se vaše dijete ne želi odreći ni kada napuni četiri, pet ili više godina, ipak želite poduzeti nešto po tom pitanju.

U međuvremenu i dobronamjerni članovi obitelji i prijatelji koriste svaku priliku da vas upozore kako puštanje djeteta da predugo siše palac može dovesti do problema sa zubima. No, opustite se. Vaše dijete neće ići na fakultet i sisati palac, ali istina je da je u jednom trenutku ipak poželjno pomoći mu da se riješi te navike.

Slika nije dostupna Uz malo mašte i puno strpljenja: Ideje koje pomažu u odvikavanju od dude varalice

Djevojčica i duda Omiljeni "pomoćnik": Uzrokuje li korištenje dude varalice probleme u govoru?

Ako je taj trenutak došao, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli olakšati postupak.

Napominjemo da većina djece u nekom trenutku sama prestane sisati palac, ali vi najbolje poznajete svoje dijete i ako smatrate da ga treba malo pogurati, postoji više strategija koje mogu pomoći.

1. Pokrenite razgovor

Nekad djeca ne shvaćaju da je sisanje palca navika koju bi trebali prerasti. Zato svoje dijete, na znatiželjan, a ne osuđujući način, pitajte zašto siše palac. Osjeća li se dobro zbog toga, zna li uopće da to radi, postoji li nešto drugo što može raditi, a da se osjeća jednako dobro...? Sve su to pitanja kroz koja možete proći s vašim djetetom.

2. Pratite obrazac ponašanja

Ako primijetite da vaše dijete siše palac samo prije spavanja, možda će mu trebati neki drugi način da se pripremi za san.

Ako mu je palac odgovor na stres, prepoznajte pravi problem i pružite mu utjehu na druge načine, primjerice zagrljajem ili umirujućim riječima. Možete mu dati i jastuk ili plišanu životinju da je zagrli.

Slika nije dostupna Odgojiteljice pomažu: Što napraviti kada dijete ne želi spavati u vrtiću?

3. Ponudite nagrade i poticaje

Iako sustav nagrada može biti zeznut i ne pali kod sve djece, postoje mališani koji su visokomotivirani vizualnim prikazom svog napretka poput nagradnih naljepnica i slično, kao i mogućnoću da osvajaju nagrade za svaki dan bez palca. Ono što morate imati na umu je da djeca, kao i mi odrasli, mogu biti poprilično vješta u skrivanju ponašanja kojeg se ne žele odreći.

4. Upostavite pravila i granice

Reći djetetu da palac može sisati samo prije odlaska u krevet ili dok gleda crtić, dobar je način da se ta navika ukloni bez da se cijela situacija pretvori u borbu za moć. Vaše dijete na ovaj način i dalje ima priliku sisati palac, ali s vremenom će ga trebati sve manje i manje.

Slika nije dostupna Prestanak dojenja: Pet tehnika koje će pomoći u odvikavanju bebe od majčina mlijeka

5. Igranje uloga

Ako vaše dijete ima omiljenu igračku, iskoristite je kako biste postigli prednost. Pravite se da ta igračka želi prestati sisati palac i pitajte dijete može li joj pomoći. Vaš mališan potrudit će se da pomogne svojoj igrački dajući joj dobar primjer.

Može li zubar pomoći?

Ako ste zabrinuti zbog utjecaja sisanja palca na djetetove zube, obratite se stomatologu. Kod neke djece je razgovor sa stomatologom o tome zašto je važno prestati sisati palac učinkovitiji od razgovora s mamom ili tatom.

A što ako ništa ne uspije?

Nekoj djeci teže je nego drugoj prestati s ovom navikom. Pokušajte se ne brinuti previše jer previše pritiska na dijete može samo produžiti postupak. U nekom trenutku vaš će mališan odustati od palca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju