Došlo je vrijeme. Donijeli ste odluku da prestanete dojiti, borite se s raznim osjećajima (što je sasvim u redu), ali istovremeno znate da ste i vaše dijete i vi spremni za taj korak.

Bez obzira na to ima li vaše dijete nekoliko mjeseci ili nekoliko godina, vjerujemo da je to odluka o kojoj ste dobro razmislili, a u nastavku vam donosimo neke savjete koji će vam pomoći da taj postupak prođe što ugodnije.

Morate upamtiti da je to odluka koja se tiče samo vas i vaše bebe, a, naravno, dobro je imati podršku ostalih ukućana bez obzira na to u kojem trenutku odlučite prestati dojiti.

Dojenje "Zar je beba opet gladna?" 10 rečenica koje se ne smiju reći mami koja doji

U idealnom slučaju prestanak dojenja je proces koji traje od nekoliko tjedana do čak nekoliko mjeseci. To vam, između ostalog, omogućuje da se količina mlijeka postupno smanjuje.

Ovisno o dobi djeteta produženi period odvikavanja daje vam i priliku da paralelno uvodite druge krute i tekuće namirnice pored majčina mlijeka. Odvajanje vremena za polagani prestanak dojenja učinit će cijeli postupak ugodnijim i manje stresnim.

Međutim, razumijemo da ponekad nećete biti u mogućnosti razvući postupak. Bez obzira na vaše "rokove", u nastavku vam donosimo savjete koji će olakšati taj postupak.

Mama doji bebu Prejaki refleks otpuštanja mlijeka: Kako dojiti kada se beba zagrcava, ispušta dojku i plače?

Dojenje Hiperlaktacija: Detaljan vodič kroz pojavu zbog koje dojenje može postati izazov

1. Izbacujte seansu po seansu

Započnite odustajanje od seansi dojenja za koje je vaše dijete najmanje zainteresirano. Većina žena za kraj ostavi ranojutarnja i dojenja prije spavanja. Njih se ne trebate odreći odmah na početku.

2. Promjena rutine

Kada smanjujete dojenje, uvedite novu rutinu tako da stara vaše dijete ne podsjeća na dojenje. Primjerice, ako vaš mališan voli ležati u krevetu tijekom jutarnjeg dojenja, možete pokušati ustati odmah nakon buđenja i doručkovati zajedno u kuhinji. Umjesto vas neka vaš partner vodi dijete na spavanje i slično.

3. Ometanje i odgađanje

Mogli biste se iznenaditi koliko je lako odvratiti pažnju mališana. Vjerojatno znate prepoznati trenutak u kojem bi vaš mališan mogao zatražiti dojku. U tom trenutku skrenite mu pozornost na nešto drugo. Izvadite igračke, slikovnicu, izvedite ga u park...

4. Ne nudi / ne odbijaj metoda

Ova metoda još je jedna od onih koje pomažu u postupnom odvikavanju od dojenja. Sve što trebate raditi jest ne odbijati dijete ako zahtijeva dojenje, ali u isto vrijeme prestanite mu nuditi dojenje kako ste to možda prije činili.

Kako dijete bude postajalo starije, energičnije i uključenije u razne aktivnosti, postupno će sve manje tražiti vaše mlijeko. To je postupna i jako nježna metoda odvikavanja.

Žena doji Problemi s dojenjem: Što kada se pojavi zeleno mlijeko i druge (ne)obične situacije

5. Maženja, zagrljaji, poljupci...

Osim što je dojenje oblik hranjenja djeteta, ono je i jedan od načina pružanja emocionalne podrške vašoj bebi. Tijekom prolaska kroz proces prestanka dojenja od koristi će biti dodatno maženje. Vaše dijete jako će cijeniti i dodatnu igru, razgovore, čitanje priča...

Nuspojave (brzog) prestanka dojenja

U slučaju prestanka dojenja možete doživjeti fizičke promjene, ali i emocionalne uspone i padove. Hormoni se, naime, mijenjaju, a čak i ako niste bili ljubiteljica dojenja (što je također u redu), može vam se učiniti kao da gubite bliskost s vašom bebom. No ne trebate brinuti. Emocionalna veza koju imate s djetetom samo će se produbljivati kako godine prolaze.

Kako biste se ipak nešto lakše nosili s vrtlogom emocija, mogu vam pomoći savjeti u nastavku:

Odmarajte se i jedite dovoljno. To će pomoći u regulaciji hormona i da se osjećate najbolje moguće.

Razgovarajte s osobama koje razumiju kroz što prolazite. To može biti vaša mama, sestra, prijateljica... Bilo tko tko je prošao kroz istu situaciju.

• Izdvojite vrijeme za bavljenje omiljenim aktivnostima i hobijima. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju