Novopečenim roditeljima duda varalica često je spas već u ranoj fazi bebina života. Jednom stavljena u sićušna, a s druge strane nevjerojatno glasna bebina usta, može ponovno uspostaviti mir. Nije onda nimalo čudno da mnogi roditelji odlučuju plač zaustaviti upravo pomoću nje.

Nažalost, svim dobrim stvarima mora doći kraj, a kada se vaše novorođenče preobrazi u mališana i počne svakodnevno i u svakom trenutku tražiti dudu, koju onda žvače umjesto da je sisa, vrijeme je za promjene, odnosno vrijeme je da se dudi varalici kaže pa-pa.

Međutim, potvrdit će vam to mnogi roditelji koji su kroz to prošli, i ovdje vrijedi ona da je neke stvari lakše reći nego učiniti.

Konačan odgovor na pitanje kada se treba riješiti dude ne postoji. No što ranije pokušate, bit će lakše jer vaša beba neće biti toliko ovisna o njoj. Već s dvije godine dijete se može poprilično vezati za dudu, čak je doživljavati i kao dio sebe. Stoga bi bilo dobro dude se riješiti u prvih 18 mjeseci njezina života, no čak i ako se taj period produži, sve stignete srediti.

Ako se vaš mališan, možda već i predškolac, nikako ne želi odreći dude, postoji gomila trikova koji bi vam mogli olakšati odvajanje. I za vas i za vaše (veliko) dijete. Morate imati na umu da je pred vama možda proces pun pokušaja i promašaja.

Međutim, u nekom trenutku doći ćete do metode koja će biti uspješna, a neka od njih možda se krije u nastavku.

Djevojčica i duda Omiljeni "pomoćnik": Uzrokuje li korištenje dude varalice probleme u govoru?

1. Polagan, ravnomjeran pristup

Baš kao i bilo koja druga ovisnost, ovisnost vašeg djeteta o dudi varalici možda se najbolje može riješiti tako što ćete mu je oduzimati malo-pomalo. To bi moglo olakšati postupak i vama i vašem djetetu, čak i ako će biti potrebno više vremena nego kod nekih drugih metoda.

2. Odnesite dudu

Ovo je učinkovita metoda, ali za nju je potrebno puno strpljenja i odlučnosti s vaše strane. Jednostavno odnesite dudu i nemojte je vraćati bez obzira na to koliko vaše dijete moli, traži je ili plače. Držite se svog stava tjedan ili dva (a možda i manje) i vaše dijete i vi bit ćete oslobođeni dude jednom zauvijek.

3. Koristite se malim lažima

Ako nemate problema s malim lažima, ova metoda mogla bi funkcionirati. Djetetu jednostavno objasnite da su dude za male bebe, a budući da je ona ili on sada veliko dijete, idealno je vrijeme da svoju dudu pokloni nekom manjem od sebe.

4. Pomoć superjunaka

Ovdje nastavljamo s malim roditeljskim lažima. Mnogi roditelji ih izgovaraju i kako bi, između ostalog, unijeli malo čarolije u život svog djeteta... Tu govorimo o likovima poput Djeda Mraza ili Zubić vile. A što ako im kažete da postoji vila koja u zamjenu za nagradu odnosi dudu? Jednom kada uzmete djetetovu dudu dok spava ne zaboravite ostaviti nagradu u ime te vile.

Beba spava s dudoom 20 zlatnih savjeta: Beba (ne)spavalica - kako da vaša beba mirno spava?

5. Isjecite dudu

Škarama odrežite vrh dude i djetetu zatim objasnite da je uništena i da ju morate baciti. Ako je vaš mališan dovoljno malen da se ne sjeti odlaska u dućan po novu dudu, ta bi metoda mogla upaliti.

6. Ograničite količinu duda u kući

Mnogi roditelji griješe kada se opskrbe dudama jer se one često zagube. Jednom kada vaše dijete bude dovoljno staro da može bez dude (obično između 12 i 18 mjeseci), objasnite mu da više nećete kupovati zamjenske proizvode, a jednom kada dude više ne bude, to će biti to.

Slika nije dostupna Iskrena priznanja mama: Ovo su nepotrebne stvari koje smo kupile za svoju bebu

7. Pobrinite se da su svi ukućani uz vas

Ako je mama ta koja naporno radi na odvikavanju od dude, a s druge strane tata, baka, djed... i dalje udovoljavanju mališanu (i sebi) kada je duda u pitanju, nijedna metoda nema previše smisla. Zato se pobrinite da su svi ukućani uz vas, odnosno da imate podršku sa svih strana kako do djeteta ne bi dolazile različite poruke.

Na kraju ćemo ponoviti da je svako dijete različito i ne postoji jamstvo da će sve ove metode funkcionirati za svako dijete. Možda ćete morati mijenjati pristupe kako biste pronašli metodu koja vam najbolje odgovara. Muđutim, uz malo strpljenja i odlučnosti s vaše strane, vaše će dijete u nekom trenutku dudu ostaviti u prošlosti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju