O dojenju je toliko toga rečeno. Omiljena je to tema, koja često uzrokuje i prepirke. Kada su u pitanju mame koje doje, njima je dojenje dio svakodnevice koji sa sobom, osim teških, donosi i urnebesne trenutke.

Jednom kada žena počne dojiti, predaje svoje tijelo bebi uz nadu da će sve ići glatko, ali - samo nebo zna što će se događati u narednom periodu. Sigurno je to da svaka žena prođe i kroz cijeli niz urnebesnih trenutaka.

Ako ste majka koja doji ili je dojenje bilo dio vašeg života, u nastavku donosimo sedam situacija u kojima će se prepoznati svaka dojilja. To su one situacije u kojima ne znamo bismo li se smijali ili plakali.

1. Grudi su vam različite veličine

Mnogim ženama grudi su različitih veličina, ali kad počnete dojiti, ta razlika postaje još očitija. Ponekad beba favorizira jednu dojku, tako da će se jedna puniti brže od druge. Uglavnom, tijekom dojenja veličina grudi će varirati. Nekad će rezultat biti izjednačen, nekad će veća biti jedna, a nekad druga. Vama ne preostaje ništa drugo nego  dobro se nasmijati trenutačnoj situaciji.

2. Kupus spašava

Ako dobijete savjet da si kupusom pomognete u borbi s mastitisom, nećete ga preispitivati ni na sekundu. Kupus spašava.

3. Bitno je nositi odjeću koja se lako miče s grudi

Mama koja doji više ne razmišlja o tome koji grudnjak ide najbolje ispod koje majice ili kako joj stoji neka bluza. Ona je sklona tome da bira odjeću koju će najbrže skinuti kada dođe trenutak za dojenje.

4. Curenje mlijeka može se dogoditi bilo kad i bilo gdje

Ovo je jedna od situacija s kojom se suoče mnoge mame koje doje. Možda ćete sjediti na večeri u restoranu, a vaše grudi priredit će vam iznenađenje. Nema veze, i to je situacija koja vas treba zabaviti i ništa drugo. Ako strahujete od curenja, mame koje su ga iskusile savjetuju da nosite tamniju odjeću.

5. U jednom trenutku beba počinje gristi

Ako ste dojili, velika je vjerojatnost da ste prvi put kada vas je vaša beba ugrizla barem malo vrisnuli od boli. Iako grudi nakon nekog vremena očvrsnu, to ne znači da bebini ugrizi ne bole.

Možda će vam netko reći da trebate prestati dojiti kada dijete dobije zube, ali to nije istina. Dojiti prestajete onda kada vi to odlučite, uz nadu da beba neće previše grickati.

Tamara Ecclestone 10 slavnih mama koje normaliziraju dojenje u javnosti

6. Apetitu nema kraja

Nitko ne razumije stalnu glad bolje od mame koja doji. OK, možda trudnice razumiju. U svakom slučaju, dojenjem se sagorijeva puno kalorija pa odličan apetit ne bi trebao stvarati probleme.

Slika nije dostupna Štrajk dojenja: Što je, zašto se događa i kako ga prepoznati?

7. Beba prima grudi i ne bira vrijeme i mjesto

Vi možda imate nekakve druge planove, ali ako je beba odlučila da želi jesti, neće razmišljati o mjestu na kojem se nalazite, nego će dati sve od sebe da pokuša doći do mlijeka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju