Sjedenje prekriženih nogu najčešća je poza koju tijekom dana puno puta zauzima većina žena. No elegantno sjedenje usko je povezano s brojnim promjenama u tijelu koje nikako ne idu u korist našeg zdravlja. Donosimo 5 dobrih razloga da ovu naviku svedete na minimum

Povisuje se krvni tlak
Brojna istraživanja povezala su sjedenje prekriženih nogu s povišenim krvnim tlakom. Čak i ako nemate problema s tlakom možete osjetiti promjene koje negativno utječu na cirkulaciju.

Naime, kada prebacite nogu preko noge pritisak na donji ekstermitet šalje veću količinu krvi u prsa, odnosno prema srcu zbog čega krvni tlak raste.

Sjedenje prekriženih nogu najčešća je poza koju tijekom dana puno puta zauzima većina žena

Uzrokuje bolove u kukovima i leđima
Osobe koje često drže nogu prebačenu preko noge s vremenom mogu osjetiti značajne bolove u leđima. Bolovi se javljaju uzročno-posljedično, a povezani su s položajem zdjelične kosti.

Naime, tijekom sjedenja prekriženih nogu zdjelica zauzima neprirodan položaj te se pomiče prema naprijed ili u stranu. Položaj zdjelice veže se uz leđni mišić koji se zateže i koči te može izazvati snažne bolove u donjem djelu leđa i kukovima.

Osjetite li neke od navedenih posljedica, donosimo stručne vježbe istezanja za bolna leđa i kukove.

Djeluje na proširene vene
Sjedenje prekriženih nogu značajno povećava šanse za razvoj proširenih vena. Iako je nastajanje vena najuže povezane s genetikom, križanje nogu tijekom dana radi pritisak na vene koje su prepune sitnih žilica i kapilara.

Pritisak na iste ubrzava protok krvi koji proširuje vene i mijenja njihov oblik zbog čega one postaju otečene i vidljive, što dugoročno može postati veliki problem. Želite li šanse za nastanak proširenih vena svesti na minimu, donosimo stručne savjete.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju