Jedan od najpoznatijih trenutaka u pop-kulturi zasigurno je onaj kada se Julia Roberts 1999. godine pojavila na premijeri filma "Notting Hill" neobrijanih pazuha. Gotovo da nema naslovnice medija na kojoj se nije pojavila zbog malog busena dlačica ispod ruke.

Galerija Sophia Loren Julia Roberts 1999. na premijeri filma Notting Hill Jemima Kirke na večeri modne kuće Chanel +9 Jemima Kirke na dodjeli modnih nagrada CFDA

Nije to bila nikakva poruka javnosti ili možda pokušaj borbe protiv nametnutih standarda ljepote, nego čista slučajnost. Preračunala sam se s duljinom rukava, mahanjem i time kako će te dvije stvari zajedno funkcionirati, objasnila je Julia u jednom intervjuu.

Julia Roberts 1999. na premijeri filma Notting Hill Julia Roberts 1999. na premijeri filma Notting Hill (Foto: Profimedia)

S druge strane, glumica Jemima Kirke godinama ciljano ne uklanja dlačice na pazusima čak ni kada odlazi na svečana događanja. Zvijezda serije "Djevojke" uzrokovala je veliku raspravu na društvenim mrežama kada se na dodjeli cijenjenih modnih nagrada CFDA pojavila u crvenoj toaleti i neobrijanih pazuha.

Jemima Kirke na dodjeli modnih nagrada CFDA Jemima Kirke na dodjeli modnih nagrada CFDA (Foto: Profimedia)

Mnogi su tada kritizirali njezin potez, a ona se kritičarima obratila uz fotografiju legendarne talijanske filmske dive Sophije Loren s dlačicama ispod ruke i jednostavnom porukom: To je moj osobni odabir. Molim vas, možemo li prestati pričati o pazusima? To je dosadno.

Jemima Kirke na večeri modne kuće Chanel Jemima Kirke na večeri modne kuće Chanel (Foto: Guliver Image)

Prema nedavnim istraživanjima, jedna od četiri žene mlađe od 25 godina prestala je brijati pazuhe. Nakon pandemije i karantene taj broj dodatno je porastao i mnoge žene prihvatile su prirodan look. Ali ova dugoočekivana promjena u standardima ženske ljepote ne bi bila moguća bez žena koje su se prve suprotstavljale konvencijama. U zlatno doba Hollywooda Sophia Loren redefinirala je koncept ljepote ponosno pozirajući s dlačicama ispod pazuha, piše Vogue, koji odobrava odbacivanje britvice.

Zavirite u galeriju i pogledajte koje još slavne žene ne mare za dlačice na pazusima.

Ja sam...

glasova:

Sophia Loren Sophia Loren (Foto: Guliver Image)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju