Čitanje je najljepši poklon koji možete dati djeci. Knjige ih vode u neke nove svjetove, pobuđuju im maštu i razvijaju kritičko razmišljanje. I upravo su zato nadolazeći blagdani prava prilika da u šarene papiriće umotate neki od novih naslova.

Galerija +0 Élodie Fondacci, Gemma Roman: Najljepši baleti

Čitanje zahtijeva malo, a daje mnogo. Djeci treba čitati od najranije dobi, čak i onda kada još ne mogu shvatiti koncept slova i čitanja. Zato smo knjige koje preporučujemo podijelili u tri skupine, sukladno dobnim skupinama.

OD 2 DO 6 GODINA

1. Élodie Fondacci, Gemma Roman: Najljepši baleti (Znanje)

Kako djetetu približiti svijet kazališta, umjetnosti i baleta? Slikovnicom koja otvara čaroban prozor u svijet najljepših baletnih suknjica, čarobnih pozornica i očaravajućih tonova šest najpoznatijih svjetskih baleta.

Čudesan svijet baletne umjetnosti i klasične glazbe dočaran je kroz oblike od izrezanog papira, ali i kroz neke od najpoznatijih glazbenih ulomaka. I upravo je zato ovo sjajan spoj koji će aktivirati sva djetetova osjetila i pomoći mu da razvije glazbenu inteligenciju, jednu od devet vrsta inteligencije o kojima je govorio Howard Gardner.

1. Piret Raud: Uho (Ibis Grafika)

Kada je autorica Piret Raud čula zgodu o odrezanom uhu Vincenta van Gogha, dobila je inspiraciju za svoju novu knjigu jednostavnog naziva Uho.

Naime, odvojeno od glave, simpatično se uho osjećalo usamljeno i potpuno bespomoćno. Kako mu je uvijek glava govorila što mu je činiti bilo je izvan sebe od straha. Lutajući i pitajući se što mu je činiti, uho je srelo žabu koja je samo željela da ju netko posluša dok pjeva. Uho je pristalo. Idućeg dana pojavio se slon koji je uhu želio ispričati svoju priču. I odmah se osjećao bolje. Potom je stigao i zec koji se želio izjadati o svojim tegobama.

Pokazalo se da uho itekako dobro sluša i upravo je zahvaljujući tome steklo nove prijatelje. Zato je ova knjiga izvrstan uvid u to kako svatko od nas ima svoje jedinstvene kvalitete koje ga čine posebnim, i to djeca moraju osvijestiti od najranije dobi.

Prijevod: Boris Vidović

3. Maja Šimleša: Suli u avanturi – Škola

Tko još nije čuo za žirafu Suli, koja sve životne teškoće rješava kao od šale? Nakon što je u prvoj knjizi Suli u savani tražila krdo kojem bi se pridružila, a u drugoj se uputila u zagrebački Zoološki vrt, sada Suli kreće u školu.

Suli je oduševljena što će naučiti nove vještine i steći korisna znanja, ali zaigrana mladunčad svih životinja naljutila je učitelja vodenkonja pa on, želeći im očitati lekciju, ostavlja ih da se snađu sami dok on iz prikrajka motri. Školarci su u početku malo zbunjeni, ali i uzbuđeni što mogu sami birati što će raditi. No, kad tigrić organizira učenje skakanja i trčanja u kojem mačke briljiraju, ali ostali očajavaju, dječja se škola počinje opasno drmati. A onda Suli preuzme stvar u svoje ruke i svakoga ohrabri i potakne na način koji mu treba...

Knjiga je odličan odabir za predškolarce kojima će dati uvid u ono što ih čeka iduće godine. Osim toga, Sulina „mama“. Maja Šimleša, kao od šale stvara rime zbog čega će ovo djelo dugo biti u mislila svakome tko se s ovom simpatičnom žirafom zaputi u avanturu.

OD 6 DO 8 GODINA

4. Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek, Martin Vaněk: Kako muzej živi? (Školska knjiga)

Jeste li se ikad pitali što se noću događa u muzeju? Vjerujemo da jeste, baš kao i vaša djeca. Ova raskošno ilustrirana knjiga poziva mlade čitatelje da udu u svijet umjetničkih muzeja i galerija. Čitatelji će doznati sve o blagu koje je u praškom dvorcu skupio car svetoga rimskog carstva Rudolf II. te zašto se nepospremljen krevet i morski pas uronjen u alkohol mogu smatrati osebujnim umjetničkim djelima. Saznat će i to kako muzeji žive te tko sve radi u njima.

Nakon što pročitaju ovu knjigu, djeca više neće smatrati muzeje dosadnim i nepristupačnim prostorima. Upravo suprotno, doživljavat će ih kao ustanove u kojima je mnogo zanimljivih događaja i neočekivanih susreta te u kojima se otkrivaju fascinantne priče.

5. Ida Mlakar Črnič: U blizini živi djevojčica (Ibis grafika)

Djevojčica bez imena, bez vlastite sobe, bez prijatelja, ona s kojom se nitko ne želi družiti, a koja čezne da društvom i ljubavlju – mnogo se takvih djevojčica nalazi oko nas.

To je primijetila i jedna druga djevojčica iz njenog razreda koja nam je krenula ispričati njezinu tužnu priču, iz mjeseca u mjesec. Dok u siječnju nastupa hladnim, pomalo arogantnim tonom govoriviši da ta djevojčice u igri ne može biti princeza, nego samo sluškinja jer nije lijepa, kako je sve više upoznaje, tako i mijenja svoje mišljenje. Na koncu, i ona popust ostalih djevojčica samo želi biti nečija princeza.

Ova kratka knjiga nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uz ilustracije blijedih boja koje dočaravaju tu nevidljivost, mali će čitatelji shvatiti da svako dijete zaslužuje jednake uvjete za život, da svatko ima svoje snove i da zaslužuje da ga se čuje. Vjerujte, ovu knjigu nećete zaboraviti.

Prijevod: Krešimir Krnic

6. Charlie Mackesy: Dječak, krtica, lisica i konj (Planetopija)
Ako tražite knjigu koju će moći čitati i djeca i odrasli i koja će dugo biti dio vaše kučne knjižnice, posegnite za naslovom Dječak, krtica, lisica i konj koji pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Mackesya.
Gotovo nalik na Malog princa, ova topla i mudra pripovijest osvojit će čitatelje svih uzrasta.

A što je to što je čini tako posebnim? Jedan znatiželjni dječak, jedna pohlepna krtica puna života, jedna lisica koju je život učinio opreznom i jedan mudar, nježan konj istražuju svijet, uče voljeti i grade svoje neobično prijateljstvo.

Prijevod: Edo Popović

OD 8 DO 13 GODINA

7. Tatjana Barat i Andrej Prošev, dr. med.: Kad odrastem, želim biti liječnik (Školska knjiga)

Jedinstvena knjiga na hrvatskom tržištu prozor je u svijet medicine za djecu od osam godina naviše. Primarni cilj knjige bio je ukazati na velikane hrvatske medicine, ali i razbiti dječji strah od posjeta zdravstvenim ustanovama. Uz sjajne šarene ilustracije Ane Salopek koje nadopunjuju priče stvorena je knjiga koja obuhvaća deset liječnica i deset liječnika koji su promijenili hrvatsku, pa i svjetsku medicinu.

Na kraju svake od dvadeset priča nalaze se pitanja koja potiču na istraživanje, kreativnost i razvoj kritičkog mišljenja. Primjerice, osim što ih se potiče da spoznaju važnost pojedinog liječnika za širu sliku medicine, navodi ih se i da istražuju zašto se u bazene stavlja klor, kako izgleda oporavak nakon operativnog zahvata, zašto se žene dugo nisu smjele baviti medicinom, što znači kada neka osoba uz sebe ima bijeli štap i slično.

Čitanje zahtijeva malo, a daje mnogo.

No osim toga, priče i pitanja imaju i odgojnu notu, čime se nastoji utjecati na razvijanje dječje empatije te svjesnost da nečiji spol nikada ne smije utjecati na odabir zanimanja. Šalje se poruka da i djevojčice i dječaci mogu biti vrsni liječnici i znanstvenici.

8. Tomislav Zagoda: Ivana – ilustrirana biografija Ivane Brlić-Mažuranić (Opus Gradna)

Posljednjih godina tržište dječjim knjigama dobilo zaokrenulo je smjer i prema knjigama u kojima su junakinje stvarne žene. Sve je započelo Pričama za laku noć mlade buntovnice, a u Hrvatskoj se nastavilo Pričama o neustrašivim hrvatskim ženama Tatjane Barat te pojedinačnim slikovnicama koje tematiziraju život određene žene. Nakon priče o Mariji Jurić Zagorki, Opus Gradna objavio je knjigu o Ivani Brlić-Mažuranić, ikoni hrvatske dječje književnosti.

Šaljiv tekst i karikaturalne ilustracije autora Tomislava Zagode opisuju najvažnije događaje iz života Ivane Brlić-Mažuranić, ali pružaju i širu sliku o društveno-povijesnom kontekstu s kraja 19. i prve polovine 20. stoljeća. Dakako, djeca će se upoznati i s neponovljivim Ivaninim likovima kao što su Domaći, Stribor, Hlapić, Gita i drugi.

Ako je vaše dijete ljubitelj Ivaninih priča, ovo može biti sjajna nadopuna s uvidom u stvarni život najčitanije hrvatske književnice svih vremena.

9. Deborah Ellis: Grad od blata (Znanje)

Za nešto stariju djecu tu je treći dio trilogije o afganistanskim djevojčicama, koji je u svijetu prodan u više od dva milijuna primjeraka. Grad od blata je knjiga koja će malim čitateljima približiti djetinjstva djece koja žive u gotovo nehumanim uvjetima u izbjegličkim kampovima te ih nagnati na razvijanje empatije i tolerancije, ali i ukazati na neraskidivu vezu čovjeka i psa.

Naime, djevojčica Shauzia pobjegla je iz Afganistana i prepuštena sama sebi suočena je s preživljavanjem na ulicama Pešavara u Pakistanu. Jedini joj je prijatelj njezin pas. Shauzia mora prosjačiti kako bi dobila hranu i novac, i svake noći traži neko sigurno mjesto na kojem će prespavati. No je li gore to ili da cijeli život provede u izbjegličkom kampu?

Ovakve hrabre djevojčice ne viđaju se dovoljno često u dječjoj književnosti i baš bi se zato ovaj roman trebao naći na popisu za čitanje brojne djece.

Prijevod: Tomislav Zagoda

Sve što vam preostaje je odabrati naslov u skladu s djetetovom dobi i uputiti ga na jedinstveno putovanje ovim čarobnim knjigama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju