Vrtlarenje je aktivnost koja smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i uklanja simptome depresije i tjeskobe, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Mental Health. Ako ne živite u kući s pripadajućim vrtom, druga najbolja stvar koju možete učiniti jest – aranžirati cvijeće.

Galerija Buket narcisa Proljetni cvjetni aranžmani - 9 Proljetni cvjetni aranžmani - 6 +7 Proljetni cvjetni aranžmani - 1

Aranžiranje cvijeća nevjerojatan je hobi kojim se možete baviti kod kuće jer je riječ o aktivnosti koja zahtijeva vrlo malo vještine, alata ili umjetničkog talenta.

Svatko ga može probati, a potrebno vam je samo nešto cvijeća, škare i malo strpljenja, kaže Rowan Blossom, autorica knjige "Living With Flowers: Blooms & Bouquets for Home" (Živjeti sa cvijećem: Cvijeće i buketi za dom).

Ovo je jedna od onih stvari koja će se 100 posto poboljšati s vježbom, pa dok imate nešto viška slobodnog vremena, pozabavite se ovim prekrasnim hobijem. Razmišljajte o njemu kao obliku samobrige – ono opušta, ali vam daje osjećaj zadovoljstva jer ste napravili nešto korisno s rukama.

Ideje za cvjetne aranžmane za Uskrs - 9 10 cvjetnih ukrasa za Uskrs koje možete napraviti sa stvarima koje imate kod kuće

Otprije je poznato da je cvijeće simbol nade koji ispunjava zadovoljstvom, poboljšava raspoloženje, ali i uljepšava interijer bilo kojeg prostora. Sada kada je većini svijeta ograničeno vrijeme koje može provesti na otvorenom, lijepo je unijeti dašak prirode u svoj dom.

Cvjetni kolorit podignut će bilo koji dio u domu, a posebno će lijepo izgledati u nekom neočekivanom kutku poput prostora oko kuhinjskog sudopera. Stavite li aranžirani buketić u kuhinju, imat ćete lijep prizor pred sobom dok recimo obavljate neki manje atraktivni zadatak poput pranja suđa.

Proljetni cvjetni aranžmani - 8 Za izradu arnažmana poslužiti se možete i šalicama ili keramičkim posudama (Foto: Living4media)

ŠTO VAM JE POTREBNO?
Aranžiranje cvijeća bit će lakše ako imate dobar oštar par običnih ili vrtlarskih škara.

Potrebna vam je i vaza u koju ćete stavite cvijeće. Ako nemate već gotovih vaza u domu, poslužiti se možete i nekim drugim predmetima – starim staklenkama, bocama ili keramičkim posudama. Budite kreativni i uklonite sve eventualne naljepnice s ambalaže koju želite iskoristiti kao vazu.

Ideje kako naglasiti ljepotu gerbera - 9 Krasni gerberi: Nezahtjevno cvijeće stvoreno za najslađe buketiće

Treba vam, dakako, i nešto cvijeća. Ako nemate vrt, kada budete išli u sljedeću nabavku hrane, kupite i malo cvijeća. Posebno će lijepo izgledati aranžmani s tulipanima i narcisama.

MALI SAVJETI ZA ARANŽIRANJE
Cvijeće pomiješajte s začinskim i drugim biljem – iskoristite grančice ružmarina, eukaliptusa i slično te tako svojem aranžmanu podarite dodatnu vizualnu, ali i mirisnu komponentu.

Buket najobičnijeg cvijeća iz supermarketa izgledat će ljepše ako ga stavite u atraktivnu keramičku posudu.

Tri varijante srednjeg balkona s vertikalnim vrtom Inspiracije ''prije i poslije'': Balkon prepun cvijeća već s prvim zrakama sunca

Izgled doma transformirat će mali detalj poput jednostavne čaše s nekoliko grančica mirisnog bilja.

Obratite pozornost na boje stolnjaka, ubrusa, tanjura, čaša i drugih predmeta koje se nalaze na vašem stolu za objedovanje pa birajte cvijeće koje će se uklopiti u tu koloritnu priču. Poigrajte se i različitim teksturama te uzorcima.

Ne zaboravite na svijeće. Nema ništa čarobnije od objedovanja uz svjetlost svijeća.

Inspraciju za aranžiranje cvijeća potražite u našoj fotogaleriji.

Proljetni cvjetni aranžmani - 3 Izgled doma tranformirat će mali detalj poput jednostavne čaše s nekoliko stapki cvijeća (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju