Vrtlarenje je aktivnost koja smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i uklanja simptome depresije i tjeskobe, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Mental Health. Ako ne živite u kući s pripadajućim vrtom, druga najbolja stvar koju možete učiniti jest – aranžirati cvijeće.

Aranžiranje cvijeća nevjerojatan je hobi kojim se možete baviti kod kuće jer je riječ o aktivnosti koja zahtijeva vrlo malo vještine, alata ili umjetničkog talenta.

Svatko ga može probati, a potrebno vam je samo nešto cvijeća, škare i malo strpljenja, kaže Rowan Blossom, autorica knjige "Living With Flowers: Blooms & Bouquets for Home" (Živjeti sa cvijećem: Cvijeće i buketi za dom).

Ovo je jedna od onih stvari koja će se 100 posto poboljšati s vježbom, pa dok imate nešto viška slobodnog vremena, pozabavite se ovim prekrasnim hobijem. Razmišljajte o njemu kao obliku samobrige – ono opušta, ali vam daje osjećaj zadovoljstva jer ste napravili nešto korisno s rukama.

Cvjetni ukrasi za Uskrs 10 cvjetnih ukrasa za Uskrs koje možete napraviti sa stvarima koje imate kod kuće

Otprije je poznato da je cvijeće simbol nade koji ispunjava zadovoljstvom, poboljšava raspoloženje, ali i uljepšava interijer bilo kojeg prostora. Sada kada je većini svijeta ograničeno vrijeme koje može provesti na otvorenom, lijepo je unijeti dašak prirode u svoj dom.

Cvjetni kolorit podignut će bilo koji dio u domu, a posebno će lijepo izgledati u nekom neočekivanom kutku poput prostora oko kuhinjskog sudopera. Stavite li aranžirani buketić u kuhinju, imat ćete lijep prizor pred sobom dok recimo obavljate neki manje atraktivni zadatak poput pranja suđa.

ŠTO VAM JE POTREBNO?
Aranžiranje cvijeća bit će lakše ako imate dobar oštar par običnih ili vrtlarskih škara.

Potrebna vam je i vaza u koju ćete stavite cvijeće. Ako nemate već gotovih vaza u domu, poslužiti se možete i nekim drugim predmetima – starim staklenkama, bocama ili keramičkim posudama. Budite kreativni i uklonite sve eventualne naljepnice s ambalaže koju želite iskoristiti kao vazu.

Slika nije dostupna Krasni gerberi: Nezahtjevno cvijeće stvoreno za najslađe buketiće

Treba vam, dakako, i nešto cvijeća. Ako nemate vrt, kada budete išli u sljedeću nabavku hrane, kupite i malo cvijeća. Posebno će lijepo izgledati aranžmani s tulipanima i narcisama.

MALI SAVJETI ZA ARANŽIRANJE
Cvijeće pomiješajte s začinskim i drugim biljem – iskoristite grančice ružmarina, eukaliptusa i slično te tako svojem aranžmanu podarite dodatnu vizualnu, ali i mirisnu komponentu.

Buket najobičnijeg cvijeća iz supermarketa izgledat će ljepše ako ga stavite u atraktivnu keramičku posudu.

Slika nije dostupna Inspiracije ''prije i poslije'': Balkon prepun cvijeća već s prvim zrakama sunca

Izgled doma transformirat će mali detalj poput jednostavne čaše s nekoliko grančica mirisnog bilja.

Obratite pozornost na boje stolnjaka, ubrusa, tanjura, čaša i drugih predmeta koje se nalaze na vašem stolu za objedovanje pa birajte cvijeće koje će se uklopiti u tu koloritnu priču. Poigrajte se i različitim teksturama te uzorcima.

Ne zaboravite na svijeće. Nema ništa čarobnije od objedovanja uz svjetlost svijeća.

Inspraciju za aranžiranje cvijeća potražite u našoj fotogaleriji.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju