Drago, Pero, Mazalo, Cobra, Buco, Dunja, Crni Džek, Bongo, Dado, Marina... To su bili likovi uz koje smo odrastali, o čijim smo pustolovinama čitali s oduševljenjem, a kako se približavalo vrijeme emitiranja serije na televiziji, tako smo bivali sve nestrpljiviji. Dakako, riječ je o kultnim „Smogovcima“ Hrvoja Hitreca.

Uz njih smo pratili što su opet smislili Crni Džek i njegov odani Kumpić, što će biti s ljubavlju Dunje i Mazala i mnoge druge komične situacije, ali i one ozbiljnije koje su se odvijale u okrilju rata u istoimenoj seriji. Nema sumnje da je riječ o jednom od najboljih dječjih romana koje je iznjedrila hrvatska dječja književnost, a zašto bi ga djeca i danas trebala čitati, pojasnila nam je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Dubravka Kruljac, koja radi u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama.

Izazvao oduševljenje čitatelja i kritike

Kao što stoji i u Pogovoru „Smogovcima“ iz 2012. u izdanju Školske knjige, roman je nakon objave 1976. „izazvao ushićenje ne samo publike kojoj je najprije namijenjen već i kod nešto zahtjevnije publike, malobrojnih kritičara... kao i ushit akademskih krugova“.

Tema romana prati raznoliku galeriju likova, stanovnike Naselka i Nebodera, njihov suživot, prijateljstva i ljubavi, odnose u obitelji, školske zgode i nezgode, svakodnevne probleme, izazove, iskušenja, pojašnjava nam profesorica Kruljac.

Hitrecovi likovi, sa svim svojim manama i vrlinama, u sebi nose iskru dobrote. Spremni su pružiti ruku, izgraditi prijateljstva, učvrstiti bratske odnose, ujediniti susjedstvo.

Podsjetimo, u romanu pratimo šestero braće iz obitelji Vragec koji nas, prema riječima profesorice, uvlače u tkivo priče, izazivaju u nama ushit, suosjećanje, sreću i tugu.

Tako će najmlađi Buco odigrati glavnu ulogu u otkrivanju fantoma, školarac Štefek naći će se u trokutu između najboljeg prijatelja Dade i njegove Marine, znanstvenik Cobra bar na trenutak uspijeva ostvariti davni čovjekov san. Mazalo je zaljubljen u Dunju i u slikanje, Pero je fantomski nogometaš, a ozbiljni Dragec drži sve konce u svojim rukama. Najmlađu sestru Vragecovih čuva susjeda. Dadin tata Nosonja otac je kakvog bi danas svaki tinejdžer poželio, a tu su i Dunja, njezin naizgled strogi otac Žandar, Slon i tata Slalom, neobični Papirus iz susjedstva sa svojim Cuckom, huligan Crni Džek i zločesta Marina.

Hitrecovi likovi, sa svim svojim manama i vrlinama, u sebi nose iskru dobrote. Spremni su pružiti ruku, izgraditi prijateljstva, učvrstiti bratske odnose, ujediniti susjedstvo, govori nam profesorica dodajući da se „Smogovci“ kod svake generacije osmaša nađu među omiljenim lektirama.

Njihovi doživljaju nakon pročitana djela sve govore.

Često svoje zadovoljstvo ovom lektirom izražavaju učenici koji nisu 'aktivni' čitači. Pri tome mislim na one koji ponekad čitaju zadano, ponekad se provuku pročitavši ulomke da znaju o čemu je riječ, ali nemaju naviku čitanja književnih djela u slobodno vrijeme. Ovdje ističu prednosti ovog romana: ponajprije su to humoristične situacije, nedostatak opisa, brzo izmjenjivanje radnje i žargon kao otklon od lektirnih djela koja su pisana isključivo standardnim književnim jezikom, govori nam profesorica.

Brojni kreativni pristupi čitanju

Kako bi svake godine omiljen roman brojnih generacija obradila na drugačiji način, često poseže za različitim metodama i načinima rada, a rezultati ne izostaju.

Na satu lektire učenike treba potaknuti da radnju romana pripovijedaju iz gledišta omiljenog lika, koriste izraze iz razgovornog jezika, žargonizme i anglizme te osmisle i dramatiziraju vlastite prizore na dijalektu po uzoru na šaljive zgode iz knjige.

Mogu pisati i snimati vijesti iz različitih područja (crna kronika, zanimljivosti iz gradskog/školskog života, izvješće s maturalca, intervju, sportske vijesti ili vijesti iz kulture...) te komentirati socijalne probleme i međuljudske odnose. Istraživački zadatak vezan za stil pisanja može se usmjeriti na postizanje humorističnosti: potkrijepiti primjerima odabir riječi i izraza, humor u dijalozima te neočekivane situacije, pojašnjava nam.

Njihova srdačnost, humorističan pristup životu i neprestane pustolovine u kojima se nalaze prikovat će za knjigu čak i one nesklone čitanju.

Zbog svega navedenog „Smogovci“ ne prestaju oduševljavati male i velike čitatelje diljem Hrvatske, čak i više od četrdeset godina nakon objave. Njihova srdačnost, humorističan pristup životu i neprestane pustolovine u kojima se nalaze prikovat će za knjigu čak i one nesklone čitanju.

'Smogovci' jesu, kako sam autor kaže, romančić za nešto stariju djecu i prilično mladu mladež, ali i onima mlađima i starijima ovo djelo može izmamiti osmijeh na lice i pružiti mogućnost da svijet promatraju s vedrije strane, zaključuje profesorica Dubravka Kruljac.

Kako bi pak u zagrebačkim pustolovinama ove nesvakidašnje ekipe uživali i učenici u Slavoniji, portal zadovoljna.hr na adresu Osnove škole Dore Pejačević šalje pet primjeraka „Smogovaca“.

Ako je i vaše dijete učenik osnovne škole, obratite pažnju i na to zašto bi trebao pročitati i Ježevu kućicu i Heidi.

Smogovci Hitrecovi likovi, sa svim svojim manama i vrlinama, u sebi nose iskru dobrote (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju