Jeste li čuli za softball, popularan ženski sport koji se često može vidjeti u američkim filmovima? Upravo se ovih dana, od 29. srpnja do 3. kolovoza, na zagrebačkom Jarunu odigravala prava poslastica – bilo je održano Europsko žensko kadetsko prvenstvo u softballu za djevojke do 16 godina. Hrvatska se tako našla u društvu 13 europskih zemalja i pokazala što sve mogu naše djevojke.

Na natjecanje je pristiglo više od 250 natjecateljica iz Hrvatske, Belgije, Mađarske, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Slovačke, Turske i Ukrajine, a domaćin događanja bio je višestruko nagrađivani zagrebački Softball klub Princ uz podršku Europske softball federacije te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Hrvatska se našla među osam najboljih zemalja, a prvo mjesto odnijela je Nizozemska.

Što je zapravo softball i kako je došao u Hrvatsku?

Softball je prava poslastica u svijetu sporta. Osnovni je cilj igre momčadi u napadu udariti bačenu lopticu tako da prije negoli protivnička obrana uhvati lopticu, igrači napada osvoje neku od četiri označene baze. Softball je podvarijanta baseballa koja se igra na manjem terenu i s nešto većom lopticom, te je primjerenija natjecanjima žena i mlađih dobnih kategorija od standardnog baseballa.

Nizozemska je odnijela prvo mjesto na Europskom prvenstvu U16 u softballu održanom u Zagrebu
Nizozemska je odnijela prvo mjesto na Europskom prvenstvu U16 u softballu održanom u Zagrebu (Foto: Matija Habljak/Pixsell, Filip Kos/Pixsell)

Koliko je prepoznat u svijetu, govori i to što je od 1996. postao dio Olimpijskih igara pa možemo očekivati da ćemo neke od djevojaka koje su sudjelovale na prvenstvu u Zagrebu vidjeti i na idućoj Olimpijadi.

Spomenuti klub Princ koji je na sebe preuzeo organizaciju ovog prvenstva ujedno je i najstariji u Hrvatskoj, a izbornica hrvatske ekipe Petra Čizmić Pokrajac rekla nam je nešto više o njemu.

Klub postoji već 25 godina. Prvo je to bio Baseball klub Dugave koji je postepeno uveo i softball te se kasnije preimenovao u Baseball softball klub Dugave. Nakon nekog vremena dečki su prestali igrati baseball, a cure su nastavile igrat softball. Godine 2000. s Dugava smo se preselili na Jarun. Klub je tada promijenio ime u Softball klub Princ, govori nam izbornica koja je usporedila i odnos prema softballu u svijetu i u Hrvatskoj.

Softball je od 1996. godine dio Olimpijskih igara.

Kako kaže, softball je u svijetu vrlo razvijen sport. Štoviše, u Sjedinjenim Američkim Državama smatra se najrazvijenijim ženskim sportom, koji je dio njihova visokoškolskog obrazovanja.

Što se pak tiče Europe, nema premca klubovima iz Nizozemske, Italije i Češke, koji su ujedno i osvojili prva tri mjesta na ovom prvenstvu. U Hrvatskoj postoje četiri softball kluba, tri od njih u Zagrebu i jedan novoosnovani u Zadru, kojem se jako veselimo i želimo im puno uspjeha u radu, pojašnjava nam izbornica.

Na pitanje je li softball dovoljno prepoznat u Hrvatskoj, odgovara:

Nažalost, nije. Trudimo se kako bi ga upoznala šira javnost, naučila što više o softballu i priključila se klubovima koji postoje u njihovoj blizini. No reakcije ljudi koji su se upoznali s ovim sportom vrlo su pozitivne.

Na natjecanje je pristiglo više od 250 natjecateljica iz Hrvatske, Belgije, Mađarske, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske,...
Na natjecanje je pristiglo više od 250 natjecateljica iz Hrvatske, Belgije, Mađarske, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske,... (Foto: Matija Habljak/Pixsell, Filip Kos/Pixsell)

Naime, tu nije riječ samo o sportu, nego svojim radom u klubu potičemo i zdrav način života, učimo djecu sportskim navikama koje ne moraju nužno biti vezane samo za softball te ih učimo vrijednostima koje će im biti potrebne i kasnije u životu u njihovoj svakodnevici, ističe Petra Čizmić Pokrajac.

Da se ovakav pristup djeci i sportu itekako isplatio, pokazuju i rezultati kluba. Već dvadeset godina nosi titulu prvaka Hrvatske, a čak su 18 puta bili osvajači Hrvatskog kupa i 13 zagrebačkih prvenstava. Velik uspjeh ostvarili su i na europskoj razini osvojivši drugo mjesto na Europskom kupu za djecu do 13 godina.

Jako smo ponosni na uspjehe iz 2003., 2005. i 2006. godine kada smo osvajali medalje. Što se tiče spomenutog drugog mjesta na Europskom kupu, ponosni smo što smo pobijedili neke od jačih zemalja u Europi poput Italije, Rusije i Češke. Vrlo smo ponosni i na to što smo 2015. godine osvojili treće mjesto na Europskom kupu prvaka, napominje Petra.

Ove su se godine članice kluba prvi put našle u kategoriji djevojaka do 16 godina na Europskom prvenstvu te su iznimno ponosne na ostvarene rezultate. Time je softball u Hrvatskoj još jednom pokazao svoju pravu, zanimljivu stranu, a ujedno je i pravi poziv svima zainteresiranima da mu se pridruže. Jer u zdravom tijelu čuči zdrav duh.

Dakako, priželjkujemo još više članova koji će prepoznati ovaj sport, pronaći sebe u njemu i aktivno se njime baviti, stvarajući pritom s nama nove rezultate i nove uspjehe. To je put još većeg razvitka softballa u Hrvatskoj, zaključuje Petra Čizmić Pokrajac.

Ako vas je ovaj sport zaintrigirao, priključite svoju djevojčicu nekom od softball klubova u svojoj blizini – u Zagrebu ili Zadru.

U Zagrebu je održano EP u softballu U16 za žene
U Zagrebu je održano EP u softballu U16 za žene (Foto: Matija Habljak/Pixsell, Filip Kos/Pixsell)