Jeste li čuli za softball, popularan ženski sport koji se često može vidjeti u američkim filmovima? Upravo se ovih dana, od 29. srpnja do 3. kolovoza, na zagrebačkom Jarunu odigravala prava poslastica – bilo je održano Europsko žensko kadetsko prvenstvo u softballu za djevojke do 16 godina. Hrvatska se tako našla u društvu 13 europskih zemalja i pokazala što sve mogu naše djevojke.

Na natjecanje je pristiglo više od 250 natjecateljica iz Hrvatske, Belgije, Mađarske, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Slovačke, Turske i Ukrajine, a domaćin događanja bio je višestruko nagrađivani zagrebački Softball klub Princ uz podršku Europske softball federacije te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Hrvatska se našla među osam najboljih zemalja, a prvo mjesto odnijela je Nizozemska.

Što je zapravo softball i kako je došao u Hrvatsku?

Softball je prava poslastica u svijetu sporta. Osnovni je cilj igre momčadi u napadu udariti bačenu lopticu tako da prije negoli protivnička obrana uhvati lopticu, igrači napada osvoje neku od četiri označene baze. Softball je podvarijanta baseballa koja se igra na manjem terenu i s nešto većom lopticom, te je primjerenija natjecanjima žena i mlađih dobnih kategorija od standardnog baseballa.

Koliko je prepoznat u svijetu, govori i to što je od 1996. postao dio Olimpijskih igara pa možemo očekivati da ćemo neke od djevojaka koje su sudjelovale na prvenstvu u Zagrebu vidjeti i na idućoj Olimpijadi.

Spomenuti klub Princ koji je na sebe preuzeo organizaciju ovog prvenstva ujedno je i najstariji u Hrvatskoj, a izbornica hrvatske ekipe Petra Čizmić Pokrajac rekla nam je nešto više o njemu.

Klub postoji već 25 godina. Prvo je to bio Baseball klub Dugave koji je postepeno uveo i softball te se kasnije preimenovao u Baseball softball klub Dugave. Nakon nekog vremena dečki su prestali igrati baseball, a cure su nastavile igrat softball. Godine 2000. s Dugava smo se preselili na Jarun. Klub je tada promijenio ime u Softball klub Princ, govori nam izbornica koja je usporedila i odnos prema softballu u svijetu i u Hrvatskoj.

Softball je od 1996. godine dio Olimpijskih igara.

Kako kaže, softball je u svijetu vrlo razvijen sport. Štoviše, u Sjedinjenim Američkim Državama smatra se najrazvijenijim ženskim sportom, koji je dio njihova visokoškolskog obrazovanja.

Što se pak tiče Europe, nema premca klubovima iz Nizozemske, Italije i Češke, koji su ujedno i osvojili prva tri mjesta na ovom prvenstvu. U Hrvatskoj postoje četiri softball kluba, tri od njih u Zagrebu i jedan novoosnovani u Zadru, kojem se jako veselimo i želimo im puno uspjeha u radu, pojašnjava nam izbornica.

Na pitanje je li softball dovoljno prepoznat u Hrvatskoj, odgovara:

Nažalost, nije. Trudimo se kako bi ga upoznala šira javnost, naučila što više o softballu i priključila se klubovima koji postoje u njihovoj blizini. No reakcije ljudi koji su se upoznali s ovim sportom vrlo su pozitivne.

Naime, tu nije riječ samo o sportu, nego svojim radom u klubu potičemo i zdrav način života, učimo djecu sportskim navikama koje ne moraju nužno biti vezane samo za softball te ih učimo vrijednostima koje će im biti potrebne i kasnije u životu u njihovoj svakodnevici, ističe Petra Čizmić Pokrajac.

Da se ovakav pristup djeci i sportu itekako isplatio, pokazuju i rezultati kluba. Već dvadeset godina nosi titulu prvaka Hrvatske, a čak su 18 puta bili osvajači Hrvatskog kupa i 13 zagrebačkih prvenstava. Velik uspjeh ostvarili su i na europskoj razini osvojivši drugo mjesto na Europskom kupu za djecu do 13 godina.

Jako smo ponosni na uspjehe iz 2003., 2005. i 2006. godine kada smo osvajali medalje. Što se tiče spomenutog drugog mjesta na Europskom kupu, ponosni smo što smo pobijedili neke od jačih zemalja u Europi poput Italije, Rusije i Češke. Vrlo smo ponosni i na to što smo 2015. godine osvojili treće mjesto na Europskom kupu prvaka, napominje Petra.

Prilikom biranja izvanškolskih aktivnosti djeca se trebaju voditi svojim interesima i svojim sposobnostima Stručnjaci savjetuju: Kako najbolje odabrati izvannastavne i izvanškolske aktivnosti?

Jedan ravnatelj škole napisao je pismo roditeljima koje je postalo viralno Pismo ravnatelja roditeljima: "Recite djeci da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni"

Ove su se godine članice kluba prvi put našle u kategoriji djevojaka do 16 godina na Europskom prvenstvu te su iznimno ponosne na ostvarene rezultate. Time je softball u Hrvatskoj još jednom pokazao svoju pravu, zanimljivu stranu, a ujedno je i pravi poziv svima zainteresiranima da mu se pridruže. Jer u zdravom tijelu čuči zdrav duh.

Dakako, priželjkujemo još više članova koji će prepoznati ovaj sport, pronaći sebe u njemu i aktivno se njime baviti, stvarajući pritom s nama nove rezultate i nove uspjehe. To je put još većeg razvitka softballa u Hrvatskoj, zaključuje Petra Čizmić Pokrajac.

Ako vas je ovaj sport zaintrigirao, priključite svoju djevojčicu nekom od softball klubova u svojoj blizini – u Zagrebu ili Zadru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju