Sorti tulipana uistinu ima puno, a neki nas osim svojom ljepotom, oduševe i nazivom te pričom koja stoji iza njihova nastanka.

Galerija Tulipan Banja Luka Tulipan Banja Luka Tulipan Banja Luka +4 Tulipani Banja Luka

Svaki je tulipan poseban na svoj način, a bogatstvo njihovih boja, šara i oblika uvijek nas iznova iznenadi.

Ljepotan koji nas je ovoga puta oduševio nosi naziv Banja Luka, a to ime nije dobio slučajno. Naime, ovaj cvijet iz hibridne porodice Darwin tulipana nastao je 1974. kada ga je poznati banjalučki cvjećar Petar Đurić sa svojim timom napravio za jednu veliku nizozemsku cvjećarsku tvrtku.

Nastao je križanjem dviju sorti tulipana Apeldorn, crvene i žute.

Tulipan sorte Banja Luka Tulipan sorte Banja Luka (Foto: Getty Images)

Nakon što se vratio u rodni grad, Đurić je nastavljao primjenjivati sve što je naučio o ovim nizozemskim kraljevima cvijeća te je trendove, ali i ljubav prema cvijeću i njegovu uzgoju prenosio i na Banjalučane.

Boje tulipana Banja Luka doista su nešto posebno: svjetlije žuti dio nadopunjava se tamnijim žutim rubom, a tu je i jarkocrveni dio koji se ističe poput plamena. Tučak mu je svijetao, a prašnici crni.

Tulipan Banja Luka Tulipan Banja Luka (Foto: Shutterstock)

Ovaj predivni cvijet jarke žute i crvene boje vrlo je brzo postao popularan te se u Nizozemskoj počeo masovno širiti i uzgajati.

Cvjeta u kasno proljeće, a njegovi raskošni cvjetovi mogu biti visoki i do 15 centimetara.

Odlično će uspijevati na suncu, a voli bogatu, plodnu i dobro dreniranu zemlju srednje vlage. Najbolje će mu odgovarati hladnije zime i suša ljeta. Sva njihova raskoš najbolje će se istaknuti ako su sađeni u grupama, najmanje 10 do 15 lukovica.

Tulipan Banja Luka Tulipan Banja Luka (Foto: Shutterstock)

Osim u vrtu, lijepo ga je vidjeti i u vazama, a kao i svi drugi tulipani, vrlo je zahvalan rezani cvijet te će dugo ukrašavati vaš životni prostor. Naravno, uvijek su tu i trikovi pomoću kojih će i ovi tulipani u vazi opstati još duže.

Oprezni morate biti jedino ako imate kućne ljubimce jer su tulipani Banja Luka otrovni i za pse i za mačke.

Tulipani Banja Luka Tulipani Banja Luka (Foto: Getty Images)

15 vrtova u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 12 Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 10 Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 11 +11 Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 6

Dior tulipan: Bujni i pahuljasti cvijet koji podsjeća na božur Sorta tulipana zvana Dior - 7 Sorta tulipana zvana Dior - 5 Sorta tulipana zvana Dior - 1 +3 Sorta tulipana zvana Dior - 2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju